I Storbritannia tok 30.000 studenter til gatene da studieavgiften ble innført. Når Regjeringen i dag foreslår tilsvarende, bør norske studenter gjøre det samme?

I dag kunne regjeringen avdekke at de har kommet frem til at en studieavgift er nødvendig for å kunne finansiere studentenes gode utdanningstilbud. Ved å følge i de private utdanningsinstitusjonenes fotspor, har regjeringen nå bestemt at den eneste løsningen for å opprettholde faglig kvalitet og gode fasiliteter på studiestedet er egenfinansiering fra studentene. Fra høsten av må studentene derfor regne med å betale opp mot 10.000 kroner i semesteravgift.

Forsknings og utdanningsminister Tora Aasland ser et klart behov for økte avgifter, og mener dette er noe dagens studenter må innfinne seg med.

- Det koster å ta en utdanning, selv for de offentlige skolene. Studieavgiftene representerer en tilleggskilde til finansiering som kan være ønskelig i en tid med press mot offentlige budsjetter. Vi ser i dag at det er nødvendig å gjøre noen grep for å beholde de tilbudene vi har her i landet. Fasilitetene slites ned, og for å kunne opprettholde gode skoler og tilbud, må vi sette i gang noen tiltak, sier Aasland.


 

Positivt med dyr utdanning

- Det kan dessuten virke positivt på studentenes engasjement og motivasjon for å studere, slik blir det lettere å fullføre en utdanning, eller et kurs, mener Aasland.

Da den engelske regjeringen ønsket å innføre studieavgift ble det store opptøyer i London, og så mye som 30.000 studenter samlet seg for å demonstrere. Aasland skjønner at enkelte nok vil bli opprørte og sinte, men holder fast på at avgiften må innføres, og peker på at nordmenn generelt har det så godt uansett.

- Dagens studenter har mange gode tilbud. Lånekassen gir gode lån som vil gjøre det mulig å betale, selv for de med lite penger. Det er klart at lånet må nedbetales, men det er rett og slett noe man må regne med, sier Aasland og føyer til at det finnes gode tilbakebetalingsmuligheter i Lånekassen.

LES OGSÅ: Åtte apper som gjør ferieturen billigere - hotell, reise, flyavgang

 

Klar til kamp


Studentene i Storbritannia tapte kampen mot regjeringen, og fikk tredoblet sine avgifter. Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anne Karine Nymoen, reagerer kraftig på det nye forslaget om dyr studieavgift.

- Dette er helt uakseptabelt. Offentlige studietilbud er gode tilbud nettopp fordi de gir alle en mulighet. Det er absolutt ikke noen god argumentasjon at studentene fullfører studiene sine bare fordi det blir dyrt.


Hun oppfordrer alle studenter til å vise sin misnøye, og håper regjeringen vil tenke litt mer over hva dette vil medføre.

- Misfornøyde studenter er ikke positivt. Se bare på hvor mye opptøyer det ble i London. Jeg er klar til kamp hvis det er noe jeg må kjempe for, og dette er definitivt noe jeg er villig til å kjempe en kamp for. Jeg regner med at jeg har mange studenter på min side i denne saken, for dette er et ekstremt dårlig forslag, avslutter Nymoen.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: