(StudentTorget.no): 

Økende boligpriser og nylig fremlagt forslag fra Finanstilsynet om at egenkapitalkravet ved boligkjøp skal øke fra 10 til 15 prosent, gjør at sparing er mer aktuelt enn noen gang. Om du kan vise til gode sparevaner og klarer å utnytte mulighetene BSU gir, vil du stille foran i køen den dagen det blir aktuelt å søke om boliglån.

- I en stram studentøkonomi er det lett å tenke at man ikke har noe til overs å spare. Men min mening er at alle kan spare, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Forbrukerøkonomen råder studenter til å jobbe ved siden av studiene for å spe på inntekten, eller i det minste å jobbe i sommermånedene.

- En av de viktigste grunnen for unge til å spare er for å etterhvert kunne komme seg inn på boligmarkedet, sier hun.

 

Vi bør lære av svenskene

En ny undersøkelse gjennomført av Nordea viser at kun tre av ti norske studenter sparer penger hver måned. I Sverige er tallene derimot høyere.

 

 

KAN SPARE MER: Forbrukerøkonom Christine Warloe mener det alltid er rom for sparing, selv i en stram studentøkonomi.
- Sammenliknet med svenskene ser vi at det absolutt er et potensiale til å spare mer, svenske ungdommer er mye flinkere til å spare enn norske, sier Warloe.

Undersøkelsen viser at mens 53 prosent av alle svenske studenter sparer penger hver måned er tilsvarende tall i Norge kun på 28 prosent. Av studenter som sparer ”nå og da” er derimot nordmenn på toppen med 29 prosent, mot 12 prosent av svenske studenter. Dette vil si at det til sammen er 43 prosent norske studenter som ikke sparer noe, og 35 prosent svenske studenter.


- Skal man bare leve på studielån og stipend skjønner jeg at det er begrenset hvor mye man får til å spare. Men med en ekstrajobb og en sommerjobb i tillegg har man gode muligheten til å spare, sier hun.

LES OGSÅ: SiO med solid overskudd

 

Reduser utgifter

Den største utgiftsposten for mange studenter er utgifter til bolig. Warloe råder studenter til først å ta tak i denne hvis den er høy.

- Det kan det være mange grunner til at den er det, man kan for eksempel ha hatt problemer med å skaffe en gunstig leiekontrakt til studiestart. Fortsett jakten på bolig etter at du har startet med studiene. Der kan det være penger å spare, råder hun.

En annen måte å spare på er å opprette en mikrosparing. Dette er relativt nytt og gjør at du sparer penger uten å selv gå inn i banken og sette av pengene.

- Mikrospar fungerer slik at et beløp settes inn på sparekontoen din hver gang du trekker kortet. Du velger selv om du vil runde opp eller sette av et fast beløp. Tanken er at ”alle monner drar” og at det etablerer sparevaner hos den enkelte. Jeg tror at når man først kommer i gang og får satt det i system blir det mye mer motiverende å fortsette, sier Warloe.


Et annet alternativ er å opprette et autotrekk fra kontoen din samme dag som studielån eller lønn kommer inn. På denne måten vil det aldri se ut som om du har mer penger enn du har til rådighet og du vil ikke bli fristet til å bruke pengene til noe annet.

LES OGSÅ: Slik reduserer du strømutgiftene på hybelen

 

Sparsom i studietiden

En student som følger Warloes råd og sparer hver måned er Marcia Andrea Berg. Hun studerer til allmennlærer på universitetet i Kristiansand og sparer månedlig selv uten deltidsjobb.

 

SPARETIPS FOR STUDENTER:


BSU er Norges beste spareordning. Opprett en BSU-konto straks du har skattbar inntekt. Det tar 8 år å fullspare en BSU, så kom i gang så tidlig så mulig.

✔ Opprett en egen sparekonto dersom du ikke har det. Et råd er å sjekke finansportalen.no for å finne frem til banker med god innskuddsrente.

✔ Egen bolig vil for mange være det viktigste sparemålet. Med en slik tidshorisont er BSU og sparekonto de beste spareformene. Fond er for den som har lengre horisont, men kan gjerne være krydder i sparingen til unge.


✔ Skap spareoverskudd. Ekstrajobb og sommerjobb gjør at det blir mer å spare av. Hver krone spart er et skritt nærmere egen bolig på sikt.

✔ Opprett et autotrekk fra brukskontoen til sparekontoen. Da kan du tenke på andre ting mens sparingen går av seg selv.

Kilde: Forbrukerøkonom Christine Warloe, Nordea.

- Jeg prøver å spare cirka 500 av de 6000 vi får i studielån. Det er ikke alltid det går, om jeg skal noe spesielt en måneden blir det vel ikke så mye sparing, sier hun.

Berg bor på studenthybel og betaler 3 000 kroner i måneden i leie. For å få muligheten til å spare penger bruker hun så lite penger som mulig på shopping, mat og festing.

- Jeg ønsker å være bevist på at jeg må prøve å spare noen penger til ferie, eller til om det plutselig skulle skje noe uforutsett jeg trenger penger til. Og ikke minst til jeg skal skaffe meg et hjem etter studietider, sier hun.

Berg har likevel forståelse for de studentene som ikke har råd til å spare penger fra studielånet.

- Det koster å være student, de fleste penger blir brukt opp til dagligdagse ting, da er det ikke noe særlig igjen å spare, avslutter hun.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: