Det tar en person tre sekunder å dømme en annen. Alt analyseres. Hvert ord. Hvert blikk. Hver bevegelse.

Det aller første møtet skal vekke nysgjerrighet og kartlegge hverandres interesser.

– Det som kjennetegner en god søknad er at den er informativ og at leseren ikke sitter igjen med flere spørsmål, kun nysgjerrighet, sier Carl Ole Marken, Rekrutteringssjef Manpower, Trondheim.

 

Strukturer!

Det er unaturlig å starte en samtale med en fremmed med at du var på fisketur i helgen.

Du må introdusere deg først, fortelle at du har hytte på fjellet og at du liker å fiske, før du forteller hva du gjorde i helgen. Rett og slett for at mottakeren skal forstå og kunne engasjere seg i fisketuren din.

I en sportsbutikk ved fiskeutstyret hadde denne samtalen kanskje virket mer logisk, kanskje til og med romantisk, men det kan være vanskelig å ta samtalen videre. Så tenk logisk når du bygger opp søknaden din.

Ikke smisk. Sjekkereplikker som kommer ut av det blå, kan også være vanskelig å tolke. Det kan være ment som et kompliment, men kan oppfattes som det motsatte.

– Til slutt må man fremheve sine sterkeste kvalifikasjoner som er relevante for stillingen. Ingen vil se en søknad fra noen som kan alt – vær kritisk og ha fokus på noen få, sier Carl Ole Marken.


 

Vit hvem du snakker med!

Det er vanskelig å finne de riktige samtaleemnene når du ikke vet hvem du snakker med. Gjør research. Spør. Let. Lytt.

Les deg opp på arbeidsgiverens hjemmeside, finn ut hva de skriver om seg selv, deres verdier og hva de kan tilby. Det er lurt å gjøre noen raske google-søk for å finne ut hva andre sier om bedriften.

Se på informasjonen du har samlet og trekk paralleller til hva du kan tilby som ansatt, dine verdier og dine kompetanser, for å tilpasse søknaden best mulig. 

– Det første man må gjøre før man skriver en søknad er å lese annonsen godt og sette seg i annen informasjon man har om arbeidsgiver, sier Marken i Manpower, Trondheim. 

Hvis du søker jobb gjennom et bemanningsbyrå fungerer det som bindeleddet mellom deg og bedriften. De tar i mot mange søknader hver dag og de vet hva de ser etter.

Ikke bli pratsom i søknaden - hold deg til saken. Sitter du på en date og prater utelukkende om deg selv, blir det fort med den ene.

Du kan forestille deg at en venn eller venninne skal sette deg opp på en blind-date. Vedkommende har tatt for seg deg og dine interesser og sammenlignet med blind-datens for å finne den beste kandidaten.

Vær (litt) ærlig, så slipper du å kaste bort begges tid.


«Det skal være et beskrivende språk uten for mange superlativer»

 

Vis at du har forstått!

Les stillingsannonsen nøye og trekk ut relevant informasjon fra CV-en. Med relevant menes den informasjonen du kan knytte opp mot erfaringer, verdier, samt egen kunnskap og kompetanse.

Hvis du søker jobb som førskolelærer er det relevant at du liker å være ute og i aktivitet. Hvis du søker jobb som revisor er det relevant å trekke frem egenskaper som at du er strukturert og detaljorientert.

Da viser du ikke bare at du har forståelse for hva bedriften ser etter, men du plasserer deg selv inn i bedriften.

– En søknad som repeterer flere årstall for utdanning og jobberfaring er unødvendig, da holder det med en god CV, poengterer Carl Ole Marken. 

LES OGSÅ: Slik finner du den første jobben

 

Vit hva du vil ha!

Uavhengig av hva slags stilling du søker, eller sivil status du ønsker å oppnå, bør du begynne med å stille deg selv et enkelt spørsmål: «hva ønsker jeg å oppnå med dette?»

Et enkelt spørsmål, men med et noe komplisert svar.

Felles for de fleste som søker jobb er at de trenger penger. Med lønnen kan man betale regninger, feriere og ta seg råd til en berlinerbolle på en tirsdag.

Men er det noe annet enn penger som driver deg til å søke på akkurat denne jobben? Glede, fleksibilitet, ansvar, eller kanskje aktivitet?

Undersøk deg selv. Vit hva du vil ha i din arbeidshverdag, og vit hva du vil ha i hverdagen. 


 

...og vit hvorfor du vil ha det!

Hvis man søker på en stilling man egentlig ikke har lyst på, kan det være vanskelig å skrive en genuint engasjerende søknad, noe som vil gjennomskues av en potensiell arbeidsgiver.

Vær derfor tydelig på om det er denne stillingen du vil ha og hvorfor. Falske smil og tvetydige nikk kommer man heller ikke langt med på en date.

LES OGSÅ: Søke jobb i sosiale medier: 4 myter og sannheter

 

Vær deg selv (med måte)!

Intensjonene dine påvirker det du gjør og det du sier, bevisst eller ubevisst. I både ordvalg og kroppsspråk.

Lener du deg tilbake med hendene i kors kan du oppfattes som en lukket, uinteressert person som kjeder seg. Lener du deg derimot fremover, med hendene tilgjengelig for kontakt, kan det signalisere at du er engasjert og motivert til å ta samtalen videre.

– Selv om man skriver om seg selv i en søknad, trenger ikke alle setninger starte med “jeg”, mener Marken.

I en søknad er ordene kroppsspråket ditt. De gir en forståelse av hvem du er som person. Du bør derfor velge taktisk. Språket i en søknad skal være kort og presist. 

– Det skal være et beskrivende språk uten for mange superlativer, sier Annie Larsen, Daglig leder i PlussKompetanse.

Selv om søknaden skal være et seriøst skriv, trenger den ikke å være kjedelig. Hold språket tydelig uten å gå over til slang og muntlig språk.

Husk at fremmedord og formelle formuleringer ofte er mer en hindring enn til hjelp. En søknad det ikke er lagt arbeid i, er lett å gjennomskue. 

Hvis du søker jobb som grafisk designer kan det være en idé å bygge opp søknaden og CV-en på en visuell måte sånn at du viser ditt personlige uttrykk så lenge utformingen ikke overskygger budskapet.

Hvis du søker jobb som forsvarsadvokat er en mer tradisjonell og stram søknad å foretrekke.

Du skal være deg selv, men helst den litt redigerte og raffinerte utgaven.

– For å skille seg ut i mengden av alle søkere, kan man falle for fristelsen å være vel kreativ. Da bør du være sikker på at leseren liker dette eller at det viser spesielle egenskaper for stillingen.

– Personlig liker jeg søkere som tør å være personlige og litt annerledes, men dette er en subjektiv opplevelse og det kan ikke søkeren vite noe om, sier Carl Ole Marken.


«Det er ingen maskin som leser jobbsøknaden din»

 

Fortell hva du kan! 

Ikke smisk eller vær verdensmester, med mindre du har papirer og medaljer som beviser det.

Du kan holde det profesjonelt i søknaden, og heller løsne litt opp under intervjuet.

Blir det prat om tidligere arbeidsgivere på et intervju; hold igjen det negative, det sier mer om deg enn om arbeidsgiveren. Det finnes ikke noe mer usjarmerende enn en date som snakker dårlig om eksene sine. 

LES OGSÅ: Dette skal du gjøre etter studiene.

 

Bruk tid!

Selv om en søknad skal være en halv side, ikke komponer den på to minutter. Vise hvem du er i korte trekk. Tilpass og juster søknaden etter hvem du vil snakke til, og vær en tydelig avsender.

– Gjennom hele prosessen fra søknadsskriving til intervju må det være en rød tråd. Grunnlaget for et intervju er ofte en god CV og søknad, og da bør det ikke komme mange overraskelser i intervjuet, sier Marken.

Det er ikke dermed sagt at du må stå foran speilet i tre timer, men for at du skal føle deg vel kan du jo tenke på om dere skal på klatrekurs, kino eller Ekeberg-restauranten.

LES OGSÅ: Jobbsøkerfellene - Dette må du unngå når du søker jobb

 

Korrekturles!

Det kan være lurt å få noen til å se over søknaden din før du sender den fra deg, det er lett å se seg blind på det man selv har skrevet. 

– Tenk på leseren og be noen du kjenner om å lese gjennom for å se på leseopplevelsen og troverdigheten i søknaden din, sier rekrutteringssjef Marken.

Hvis du skriver masseproduserte jobbsøknader må du passe på at du ikke sender fra deg en søknad med slurvefeil og grammatiske feil.

Eller, at du i verste fall skriver feil firmanavn. Det finnes vel ikke noe flauere enn å si feil navn til en date?


 

3-dagers-regelen! 

– Hvis du bestemmer deg for å ringe, vær sikker på at de spørsmålene du stiller ikke blir besvart i annonsen eller på selskapets hjemmeside, sier Marken.

Det er ingen regel på når du kan ringe etter at jobbsøknaden er sendt, men ha forståelse for at en rekrutteringsprosess tar tid.

LES OGSÅ: Hva er det første de ser etter i jobbsøknaden?

 

Kjærlighet ved første blikk? 

Vi sender ut signaler hele tiden, gjennom bevegelser og ord. Vær tydelig når du kommuniserer. Du må vite hvem du snakker til og hvorfor du ordlegger deg som du gjør.

Det er ingen maskin som leser jobbsøknaden din. Det er Kirsten Giftekniv som er trent til å lese og tolke signalene du sender ut.

Det er hun som til slutt velger om du havner i bunke A eller bunke B – filmkysset eller om hun aldri ringer deg igjen.