Hvordan kom du fram til at det var til Australia du ville dra? 

Det hadde alltid virket som en selvfølge for meg, at dette er stedet man drar under studiene.

Det er et stort land, langt unna, som vi ikke vet så mye om, og som vi ikke får mulighet til å besøke så veldig ofte.

Ikke minst var det fristende å lære mer om en beachkultur, med et klima helt annerledes fra Norge. 

 

Utveksling i Australia

Navn: Dina Storvik

Alder: 23

Studieretning: Journalistikk

Studiested: Griffith University, Gold Coast, Australia

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg tar en bachelor i journalistikk på Høgskulen i Volda, og de har avtaler med diverse universiteter rundt omkring i verden. Dette inkluderer en gratisplass på Griffith.

Jeg søkte gjennom skolen i Norge med karakterer, også sørget vel de egentlig for at jeg fikk plass ved skolen i Australia, så lenge jeg fylte ut litt om meg selv, og sendte inn diverse papirer på Griffiths hjemmesider.  

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen? 

I og med at vi gjennom vårt studie hadde muligheten til å velge nesten hva slags fag vi ville, utnyttet jeg derfor muligheten til å ta fag utenfor journalistikken, for å lære mer om andre ting.

Jeg valgte hovedsakelig førsteårsfag, som derfor også ofte er lettere, og krever mindre arbeid.

Jeg hadde ett fag som het outdoor painting. Da startet jeg hver mandag morgen med 3 timer maling utendørs. Et fag som er meget enkelt, men som jeg lærte mye av, fordi jeg aktivt søkte nye utfordringer og tips til forbedring fra læreren hver uke.

Som journalist var det også nyttig fordi jeg måtte tenke mye nytt, og fikk stimulert min kreative sans.

De tre andre fagene jeg hadde besto av to timer forelesning, og to timer seminar, hver uke.

I creative writing lærte vi om ulike former for formidling, samt oppbygning og tips til produksjon av for eksempel dikt, noveller og romaner. Det var hovedsakelig fokus på fiksjon, noe jeg synes var litt kjedelig. Dog lærte jeg også å tenke nytt og kreativt av dette, særlig da vi hadde små skriveøvelser, som skulle hjelpe oss å få ny inspirasjon hver uke.

Eksamen i dette faget, var som i malingen – mappeinnlevering av diverse arbeid vi hadde laget.

Jeg hadde også to psykologifag, positive psychology og counselling skills (CS= fokus på å lære kliniske terapeutskills), som jeg lærte utrolig mye av. Det var praktisk arbeid med stoffet i seminartimene, og mye fokus på at vi ikke bare skulle lære til eksamen, men også ta med oss det vi lærte videre i livet, for å gjøre hverdagen bedre selv.

Eksamen i disse fagene var en to timers multiple choice med hundre spørsmål.

I det ene psykologifaget hadde vi også en partysvenske som lærer. Kjempesmart kar, som danset hver time, og videoblogget oss hjemmelekser.

 

  

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?

På skolen jeg gikk var det i alle fall samme timeplan hver uke, noe vi ikke har i Volda. Jeg likte det godt, fordi det var enklere å planlegge hverdagen, og skape rutiner.

Karaktersettingen er også annerledes, og i stedet for at standpunktskarakteren er basert på kun en eksamen, var den i Australia basert på flere innlevering gjennom semesteret, i tillegg til en avsluttende eksamen, som da teller litt mindre enn den ofte gjør i Norge.

I motsetning til min lille klasse med de samme faste 60 journalistikkstudentene i alle fag, gikk jeg her i forelesninger med mange hundre stykker.

I seminarene var vi riktignok maks 20 stykker, men det var likevel vanskelig å bli kjent med folk på skolen, fordi vi så hverandre så lite hver uke.

Hva som skjer på skolen utenom det faglige kommer nok veldig an på hvor du går, både i Norge og utlandet.

Jeg vil likevel trekke frem hvor flinke jeg synes de var på vår skole, til å arrangere ting for å skape trivsel på skolen.

Hvis man virkelig ville kunne man engasjere seg i sosiale arrangementer hver eneste kveld, i studentbaren, og ofte også utenom.

I blant hadde de temauker med mye stands, giveaways og små aktiviteter under skoledagen, for å motivere studentene. Det aller meste var også gratis!

Toppen av kransekaken var da de hver kveld i eksamensperioden kom på høyttaleranlegget på biblioteket, med meldingen om at det var utdeling av cupcakes og kakao utenfor. 


 

Hvordan er en vanlig dag i Gold Coast? 

Stå opp tidlig (døgnet blir litt snudd på hodet, fordi solen går så tidlig ned at man må tidlig opp for å få mest ut av dagen), for å surfe (det er også ofte best surf om morgenen) eller ta en joggetur på stranden i soloppgangen.

Dette høres kanskje ut som en klisjé, men det var virkelig hverdagen.

3/7 dager bar det på trikken inn til skolen, hvor det gikk i ett til jeg var ferdig om ettermiddagen.

Jeg var ikke særlig sosial på skolen, fordi jeg hadde så lite pauser (men dette hadde jeg som nevnt valgt selv, og synes det gikk helt fint. Jeg prioriterte å ha mer fritid).

Jeg tok også svømmetimer, yogaklasser og meditasjon gjennom klubber på skolen, så dette var også en del av min faste hverdag da jeg var på skolens område.

Det hendte svært hyppig at jeg tok med meg longboardet mitt, og skatet et par timers omvei på vei hjem, for å se nye steder, og koble av litt i solnedgangen.

Ellers er Gold Coast Ayia Napa nummer to, så en sjelden gang ble det også litt harry festligheter på kvelden, men stort sett hadde jeg veldig rolige kvelder med matlaging og eventuelle lekser eller kreative avkoblinger i hjemmet. 

  

  

Hvordan er studentmiljøet der?

Som nevnt er det mye som skjer i regi av skolen og campus. Dog var jeg ikke selv så mye med på dette, fordi det ofte foregikk langt hjemmefra.

Jeg fikk derimot mye norske venner, og noen internasjonale, på grunn av bli-kjent turer, turer med klubber jeg engasjerte meg i, og fadderuken til ANSA i starten.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Prøver nye aktiviteter som tilbys, som surf, skate, kite, svømming, dykking, yoga, meditasjon.

Ellers utflukter rundt om i Australia, og vanlige middagsbesøk med venner. 

LES OGSÅ: Helene studerer Global Management i Australia

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Litt billigere enn i norske storbyer.

På campus er det ganske dyrt, men mye sosialt inkludert i prisen.

I byen/stranda er det litt billigere, og utsikt og størrelse er ofte mye bedre enn det du får til samme pris i Norge. 

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Australia? 

Det er klart det alltid er utfordringer på nye steder.

Jeg må innrømme at det ikke har vært all verdens nå, fordi jeg de siste årene har reist og flyttet veldig mye, og derfor allerede gått gjennom det som mange kanskje opplever her for første gang.

Det jeg synes har vært mest utfordrende er å måtte skaffe nye venner, og særlig lokale og internasjonale. Det er ikke like lett å skape interaksjon med de lokale, som det f. eks. var da jeg gikk på high school, og bodde i vertsfamilie på videregående. 

Australia er ikke veldig ulikt Norge, og det er et lite minus på CVen at man ikke er den eneste nordmannen som tenker at Australia hadde vært fett.

Kulturen og hverdagslivet er ikke særlig vanskelig å tilpasse seg, så utfordringene går heller på det (i mine øyne) å bo langt hjemmefra, alene, og i en tidssone langt fra sine kjære. Det vet jeg mange andre har slitt med. 

Å dra på utveksling til Australia var heller bare veldig nyttig for meg, og jeg satte særlig pris på å ha en hverdag uten noe særlig forpliktelser. Når du drar på utveksling kan du legge fra deg alle verv, jobber og kontakter hjemme, slappe av, og leve litt mer i øyeblikket. 


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg er veldig glad for at jeg hadde fått tips på forhånd, om å velge fag slik at timeplanen ble best mulig.

Skolen åpnet for å søke om fag og seminartimer et par måneder før skolestart, og da var det rift om klassene med best timer (ikke på kvelden, og ikke på torsdager/fredager). Jeg satt derfor og oppdaterte og oppdaterte linken, samt sendte mail til lærerne, for å forsikre meg om at jeg fikk en timeplan med lite hull.

På denne måten fikk jeg lite dødtid på skolen, og kun skole fra mandag til onsdag hver uke.

I tillegg valgte jeg mye førsteklassefag, som var relativt enkle å bestå.

Jeg valgte også å bo ved byen/stranden i privat leilighet, fremfor på campus ved skolen, som lå 40 minutter unna.

De fleste jeg ble kjent med gjorde det samme, og det er noe jeg er veldig glad for at jeg gjorde selv.

Mitt opphold i Australia hadde aldri blitt det samme om jeg ikke hadde kunnet løpe ned på stranden å surfe hver morgen.

På campus er det mye arrangementer og sosialt som skjer, men det var ikke aktuelt for meg, som ønsket en ordentlig australsk tilværelse, noe jeg ikke følte jeg fikk 40 minutter fra stranden.

Det bør også nevnes at å bo på campus er enda dyrere enn å bo privat (i alle fall i Gold Coast), fordi det er så mange arrangementer og fester inkludert i månedsleien.

Jeg bodde også i en leilighet der vi delte rom to og to. Dersom du er en heavy sleeper, og ikke har behov for å ta med noen hjem fra byen så ofte, da vil jeg absolutt anbefale det. Da kan du spare mye penger, og muligens også finne bedre leiligheter, fordi du får mer penger å rutte med. 

Noe jeg ikke visste på forhånd var at det kan bli dyrt å være økonomisk ansvarlig i husleiekontrakten.

Jeg gadd aldri skaffe meg en lokal bank, og når jeg da skulle betale og motta husleie fra mine utenlandske leieboere, så tapte jeg noen totale tusenlapper på grunn av gebyr.

Jeg anbefaler derfor å skaffe seg lokal bankkonto dersom man vet at det blir mye overføring på tvers av nasjonaliteter.

Eventuelt kan man få alle til å skaffe seg appen Transferwise – den har svært lave gebyrer. 


 

Vil du anbefale andre å studere i Australia, og har du noen tips til nye studenter?

Absolutt!

Alt jeg har nevnt over er tips og triks verdt å notere seg. 

Jeg har også jobbet i en utvekslingsorganisasjon siden jeg var ute for seks år siden. De har et slagord jeg pleier å gi til de som skal på utveksling, og det er noe jeg selv også drar nytte av når jeg reiser: «Det er ikke feil, det er bare annerledes». 

Noen avsluttende gode tips er også:

1. si ja til alt,

2. husk at ting vil gå opp og ned, men at det som ikke dreper deg gjør det sterkere,

og det som har hjulpet meg mest i år at
3. ting tar tid.