K lokken er 01:45 på natten i Norge.
Det er en helt vanlig tirsdag, og en hvilkensomhelst annen student burde vært i seng for lenge siden.
Alarmen på nattbordet til Henriette Onarheim ringer.
Hun står opp, logger seg på PC’en, fyller kanskje i et glass med pepsi max, og setter seg klar med notatblokken.
Henriettes ukentlige mattetime starter nemlig klokken 02:00 på natten.
Navn: Henriette Elise Onarheim
Alder: 23
Studieretning: Bachelor of Advanced Computing
Skole/Universitet: Faculty of Engineering, University of Sydney
By: Sydney

Plutselig måtte alt på nett
Etter at Covid-19 pandemien tok et kraftig kvelertak på verden i begynnelsen av 2020 var det flere universiteter som valgte å stenge helt ned.
Klasserom, studentboliger, bibliotek og matsaler ble tomme og mørke...
Lærere og elever ble sendt hjem og plassert foran en PC-skjerm.
Nå skulle all undervisningen foregå via nettet.
En av skolene som passer denne beskrivelsen er Universitet i Sydney, hvor Henriette er i midten av sitt andre år på bachelorstudiet i Advanced Computing.
Jeg har alltid vært glad i matte, og syns at tech-industrien er utrolig spennende. Derfor endte jeg opp med en Bachelor i Advanced Computing, forteller Henriette. Vi lærer om programvareutvikling, datastrukturer, og algoritmer.
Et av de beste i verden
Universitet i Sydney er ranket som ett av de 50 beste universitetene i verden, og Henriette forteller at hun var utrolig fornøyd da hun kom inn på skolen. Hun gledet seg til å oppleve Australia og universitetet.
Hovedcampuset er virkelig helt nydelig, og jeg hører mange sier at det ligner litt på Galtvort fra Harry Potter, sier hun.

Henriette beskriver studieløpet som krevende og tøft, men likevel veldig lærerikt. Hun har også trivdes svært godt i vakre Sydney, og beskriver det som en underholdene by å studere i.
Jeg angrer virkelig ikke et sekund på at jeg valgte Sydney som studieby, sier hun. Det er aldri en kjedelig dag her. De har så uendelig mange kafeer, barer og strender. Det er veldig deilig å kunne slappe av et par timer på stranden etter en hektisk dag på skolen.

Hverdagen tilbake i Norge
Men i 2020 stoppet det Australske studie-eventyret midlertidig brått for Henriette da koronaviruset begynte å spre seg rundt kloden. Med én gang COVID-19 ble erklært som en pandemi stengte universitetet og all undervisningen ble flyttet online.
Selv om Henriettes lærere forsøkte sitt beste for å gjøre overgangen så “smooth” som mulig, ble omveltningen likevel stor. Henriette forteller at hun lenge var optimistisk, og håpet at de raskt kunne åpne for klasseromsundervisning igjen. Men dessverre ble det ikke helt slik.
Dessverre var jeg litt for optimistisk. Da det ble bekreftet at hele skoleåret skulle være online bestemte jeg meg for å dra tilbake til Norge.
Å dra hjem var ikke et lett valg.
Henriette har tilsammen vært i Sydney i nesten 4 år.
Men med virusets ankomst ble campuset forvandlet til en spøkelsesby. Den livsglade byen rundt ble også snart livløs og tom. Henriette forsto etter hvert at det beste var å komme seg hjem til Norge.
Det var en rar følelse å si farvel uten å vite når jeg får muligheten til å dra tilbake igjen. Men jeg er likevel overbevist om at jeg tok riktig valg om å dra tilbake til Norge.
Da Henriette kom tilbake til Norge fortsatte studieløpet slik som før med de samme fagene, de samme professorene, og også på samme tidspunkt. Men nå foregikk alt via en skjerm på den andre siden av jorden.
Det er 10 timers tidsforskjell mellom Australia og Norge, så alle timene mine foregår midt på natten i norsk tid. Jeg prøver mitt beste å stille opp i de aller fleste fagene, men jeg må innrømme at det er veldig vanskelig å konsentrere meg.
Døgnrytmen ble snudd på hodet
Søvn er helt nødvendig for at kroppen skal fungere optimalt, så det er ikke rart at Henriette føler at søvnmangelen går utover konsentrasjonen.
Charlotte Bocca, søvnforsker ved Universitetet i Oslo, beskriver søvn som et grunnleggende behov slik som både mat og vann.
Bocca forklarer at «søvn er en trang som må bli balansert for å tilfredsstilles. Å ha en ubalansert døgnrytme kan derfor gå merkbart utover tilstanden vår». Henriette kan kjenne seg igjen i dette.
Døgnet mitt har mer eller mindre blitt snudd på hodet, og det er utrolig slitsomt å ikke kunne ha en normal døgnrytme, forteller Henriette. Søvnmangelen i seg selv gjør at jeg blir mindre motivert. Det er veldig vanskelig å holde meg konsentrert midt på natten.
Søvnforsker Jan Magnus Fredheim forteller at «på natten har vi det som kalles en nedadgående døgnrytme. Dette betyr altså at kroppen gjør seg klar for å sove, kroppstemperaturen går ned, og det blir i tillegg vanskeligere å både prestere og konsentrere seg».
LES OGSÅ: Håvard Osland er sjømannsprest i Australia - en ressurs for utenlandsstudenter
Eksamen midt på natta
Henriette har måttet ta både prøver og eksamener til veldig ugunstige tider for hjernen. En eksamen begynte blant annet klokken 5 på morgenen.
Det har vært en stor utfordring, sier hun.
Å ha skoletimer midt på natten er ille nok i seg selv. Men når man har eksamen vil man jo gjerne prestere på sitt beste, og det er ikke så lett når døgnet er snudd på hodet.
Til tross for vanskelighetene sier Henriette at de fleste professorene er veldig forståelsesfulle, men at kravet om å stille opp til faste tider handler om å følge skolereglene.
Det er vanskelig å endre disse reglene for enkeltelever i spesielle situasjoner.
Henriette prøver å finne andre ting rundt seg som hjelper henne å holde motet oppe.
Jeg har gode venner jeg kan støtte meg på, og jeg kjenner flere som er i samme situasjon som meg. Jeg prøver å ta én dag av gangen og minner meg selv på at dette ikke er en situasjon som kommer til å vare for alltid.
Til slutt råder hun andre studenter i samme situasjon, eller studenter som har det vanskelig med studiene generelt, å dele bekymringene med noen de stoler på.
Om du sliter med å fokusere på skolearbeid eller føler at du henger etter, vil jeg absolutt anbefale å ta kontakt med en lærer og forklare situasjonen din. De aller fleste vil hjelpe elevene sine på de områdene de kan.
Henriette avslutter med noen ord som forhåpentligvis kan gi trøst til alle studenter som føler vekten av de vanskelige omstendighetene på skuldrene nå.
Det er viktig å huske på at selv om det kan føles ensomt å ta studiene online, så er vi alle i samme situasjon, og dette kommer ikke til å vare for alltid.
Kilder:
NRK: https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/utenlandsstudent-i-norge-ma-studere-om-natta-1.15232782?fbclid=IwAR39Fhdw5QV7FDqoi2UZwqnIrRVx2Lre7MZys9a4XC3ZcoHA5_yvPfC6_jg
Forskningsdagene: https://www.forskningsdagene.no/artikler/mindre-svn-mer-problemer!t-8121