Overtalt av kjæresten
Karoline ønsket egentlig å studere et sted i Europa etter videregående. Hun hadde lyst til å besøke flere land i løpet av studietiden, og tenkte derfor at Europa var et godt utgangspunkt.
Navn: Karoline Bernacki
Alder: 25
Studieretning: Elektroingeniør (Master of Engineering (Electrical with Business))
Universitet: The University of Melbourne (Unimelb)
Studiested: Melbourne i Australia
Det var helt til kjæresten fikk henne på andre tanker.
– Kjæresten min ville til Australia og klarte å lokke meg med ved å fortelle om alle stedene man kunne reise til derfra. Det var egentlig alt han trengte å si, ler Karoline.
Hun bestemte seg altså for å søke til universiteter i Australia.
– Jeg visste at jeg ville bli ingeniør, men ikke hvilken type ingeniør, forklarer hun.
Derfor begynte hun å se etter hvilke muligheter som fantes i landet down under.
Hun fant til slutt ut at The University of Melbourne, eller Unimelb, ikke krever at studentene velger en spesialisering før de begynner på det tredje året av bachelorgraden.
– På Unimelb kunne jeg starte på en Bachelor of Science, hvor jeg først tok de generelle fagene som matematikk, fysikk og ingeniørfag. Deretter velger man fag ut i fra interesse og spesialitet.
Denne retningen ga Karoline litt tid til å tenke på hvilken spesialisering hun ønsket seg. Hun sendte av gårde en søknad til Unimelb.
– Søknadsprosessen var egentlig ganske enkel, sier hun. Jeg fikk mye hjelp fra et firma som heter SONOR.
SONOR er et firma som hjelper studenter med søknadsprosessen til utlandet. De spesialiserer seg på søknader til Australia, New Zealand, Storbritannia, Singapore og USA.
Karoline forteller at firmaet hadde god kontakt med universitetet og lang erfaring, som hjalp henne mye i prosessen.
Intense studiedager
Kort tid etter Karoline begynte på sin bachelor of science, fant hun ut at valget om drømmestudiet sto mellom å bli elektroingeniør, dataingeniør eller å studere kybernetikk.
Det ble til slutt viktig for henne å velge noe hun kunne kombinere med businessfag.
– Det endte med at jeg faktisk tok et diploma i programmering sammen med bachelorgraden, sier hun. Her spesialiserte jeg meg innen elektroingeniørfaget for å kunne ta elektroingeniør med i business på mastergraden.
Nå er hun masterstudent ved Unimelb og tar det som kalles for en master of engineering. Hun beskriver studiet som veldig innholdsrikt og fullpakket. Når det først står på, er det sjelden tid til fokus på mye annet.
– Et semester varer i 12 uker hvor man får én uke med ferie midt i semesteret, sier hun.
Helt i slutten av semesteret har de det som kalles study without teaching (SWOTVAC). Dette er en uke hvor studentene forbereder seg til eksamensperioden som varer i de neste tre ukene.
– I tillegg har man flere innleveringer i løpet av et semester slik at eksamen ikke teller for hele karakteren, forklarer Karoline. Jeg har blant annet hatt én eksamen som er verdt 30 %, mens en annen er verdt 70 %. Det kommer an på faget.
Selve undervisningsopplegget er også forskjellig fra fag til fag. Det varierer mellom forelesninger, workshops og timer med fokus på problemløsing.
– Alle forelesningene blir tatt opp om man vil se dem senere, sier Karoline. Jeg foretrekker å se dem live. Noen av forelesningene er heller ikke obligatoriske, men det er alltid hjelpsomt å dra på dem.
Et stort mangfold av studenter
En vanlig dag på studiet for Karoline starter ofte med at hun går til det som kalles grad lounge for ingeniørstudentene, en fasilitet kun masterstudentene har tilgang til. Her sier hun hei til studievenner som sitter og leser.
Hun bruker selv stedet til å se på forelesninger eller til å jobbe med innleveringer.
– Så tar jeg meg ofte en kaffepause med noen av studiekollegaene mine, studerer litt til, og så lunsj, sier hun. Jeg tar oftest med meg lunsj på skolen og foretrekker å spise ute for å få litt frisk luft.
Når klokken blir cirka fem, vender Karoline nesen hjem for å lage middag.
– Men hvis jeg er veldig stresset, føler at jeg må sitte litt lenger, har jeg med et ekstra måltid og spiser det før jeg drar hjem i åtte-ni tiden.
Hun beskriver studentmiljøet på skolen som støttende og åpent. Studentene ved Unimelb er generelt lette å bli kjent med og foreleserne er utrolig hjelpsomme, mener Karoline.
– Jeg må nevne grad lounge igjen, sier hun. Hver gang jeg går dit for å lese ender jeg opp med å treffe hvert fall fire eller fem venner som jeg kjenner fra tidligere fag.
Med slike fasiliteter og tilbud gjør universitetet det lett for studentene å skape relasjoner med hverandre. Karoline forklarer at hun har fått flere venner som går på andre studier enn det hun selv gjør.
– I tillegg tilbys det gratis grilling (BBQ) og drinker nesten hver uke, legger hun entusiastisk til. Og på tirsdager pleier det å være gratis konsert på skolen også!
Karoline syns at en av de største forskjellene fra Norge er mangfoldet av ulike mennesker som studerer ved universitetet i Melbourne.
– Det er folk her fra hele verden som kommer for å studere på Unimelb, sier hun. Kina, India, Pakistan, New Zealand, USA, Kenya, Botswana, Norge, Mexico, Colombia, Malaysia, Indonesia, Canada, Singapore, Japan, you name it!
Når så mange mennesker med ulik bakgrunn møtes, lærer studentene å sette pris på sine egne individuelle forskjeller samtidig som de tilegner seg en forståelse for nye kulturer, tror Karoline.
Livet i Melbourne
Når det kommer til prisnivået i Melbourne, forteller Karoline at det er ganske likt hjemme i Norge.
– Men jeg føler jeg får mye mer ut av pengene her når jeg betaler for bolig, sier hun. For eksempel, her betaler jeg 6000 kroner i måneden, men det inkluderer basseng, treningssenter og et BBQ område.
I tillegg forteller hun at både alkohol, mat og restauranter også er billigere i Melbourne enn i hjemlandet.
– En eske med øl koster det same som en six-pack gjør i Norge og på restaurant koster en rett normalt mellom 90 og 120 kroner.
Karoline trives svært godt i byen, og prøver også å finne på andre morsome aktiviteter utenom skolen.
– Jeg spiller fotball og har trening to ganger i uken, pluss kamp hver søndag, forteller hun.
Utenom dette sier hun at det ellers er mye morsomt å utforske i byen Melbourne.
– Det er alltid noe å finne på, enten om det er komediefestival, et nytt sted å spise eller rett og slett å ta en piknik i en park.
LES OGSÅ: Rebekka har vært på utveksling i Australia
Savner 17. mai
Det vanskeligste med å være i utlandet for Karoline har vært avstanden til alle sin kjære hjemme. Australia ligger på den andre siden av jorden med en tidsforskjell på åtte timer. Det er ikke rart at det kan virke langt hjem til familien i blant.
– Det er ikke bare å ta en flytur hjem når man ønsker å gi mamma eller pappa en klem, sier hun.
I tillegg er Australias årstider snudd på hodet i forhold til Norge. Derfor rekker ikke alltid de norske studentene hjem til feiringer eller høytid.
– Det har vært spesielt vanskelig på 17. mai da alt jeg har villet gjøre er å feire landet mitt med en ordentlig folkefest, pølser og iskrem
Til tross for at det til tider kan være vanskelig å reise så langt bort, råder Karoline studenter som gjør det samme til å prøve å nyte tiden.
– Årene i utlandet kommer til å gå så utrolig fort! Fem år føles ut som ett, og pluselig skal man hjem igjen, sier hun. Så virkelig nyt det og hopp på alle muligheter som byr seg.
Hun er til syvende og sist ikke i tvil om å anbefale andre å reise til Melbourne for å studere. Det er et eksotisk, vennlig og vakkert land med en nydelig natur og et unikt dyreliv.
– 10 of 10 would recommend, sier hun uten å nøle. Australia er et fantastisk land med mange søte dyr, ler hun.
Noe fremtidige studenter burde tenke på, er å spare opp litt ekstra penger før de flytter så de kan reise dit man ønsker når man først er der.
– Australia er så utrolig stort, sier Karoline. Om man vil utforske hele østkysten så bør man ha litt ekstra cash i lomma.
Helt til slutt håper hun ikke andre studenter er redde for å spørre spørsmål i timen, til lærere eller ta kontakt med andre studenter rundt seg.
– Ta kontakt med andre som kanskje er i samme båt, avslutter hun. Det er utrolig hvor mange kontakter man kan få bare ved å si hei.