Hvordan kom du frem til at det var til Dublin/Irland du ville dra?

Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet, og ville gjerne dra et sted der engelsk var hovedmålet.

 

Utveksling til Irland

Navn: Klas Erik Vefald

Alder: 22

Fra: Seljord

Studerer: Sosiologi og sosialpolitikk

Studiested: Trinity College Dublin

 

På videregående gikk jeg på IB-linjen, så de fleste i klassen tok det som en slags selvfølge at man ville studere i utlandet, og det ble lagt opp til det på mange måter og.

Så hadde jeg en del irske lærere på videregående, som pekte meg i retning Irland og Trinity.

Jo mer jeg leste meg opp på Dublin og Trinity College som mulig sted å studere, jo mer begeistret ble jeg over tanken – det var litt utenom det vanlige, spennende, og mye billigere enn f.eks. England med tanke på skolepenger.

Så dro jeg på ferietur til Dublin året før jeg begynte å studere, og da var jeg egentlig solgt!

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Irland og i Norge?

Irland er nok ikke den største kontrasten i verden til Norge, men kanskje en av de større forskjellene er at de fleste bachelorgrader i Irland foregår over en periode på 4 år, istedenfor 3. Det betyr at du får mer tid til å oppleve Irland og studietiden.

I tillegg er det mulig å dra på utveksling i løpet av studiet, og da samtidig få 3 fullverdige år i Irland, vanligvis.

Utenom det, er det en god del fridager vi ikke har i Norge, som såkalte bank holidays, som har resultert i at jeg har møtt opp til forelesning på en fridag mer enn én gang!

De har også ganske lav terskel for å stenge skolene (og mye av samfunnet ellers) ved ekstremvær. Ved det vi ville kalle et lett snøfall, stenger for eksempel irene alt.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet mitt er en kombinasjon av sosiologi og sosialpolitikk, men det har også vært en god del statsvitenskap, samt noe økonomi og juss, og til og med litt psykologi.

Jeg har hatt muligheten til å studere ting som makt og stat, internasjonale relasjoner, kriminologi, migrasjonsstudier, sosiale nettverk og boligpolitikk, så jeg har fått et variert studieløp. Mye av fagene er valgfrie, så du kan plukke og velge litt selv etter hva du selv interesserer deg for.

Studiet mitt har utelukkende bestått av forelesninger, vanligvis en forelesning per fag i uken, samt et tilsvarende tutorial hver uke. De består av mindre grupper med mer fokus på refleksjon, og har gjerne hatt ukentlige hjemmelekser eller presentasjoner tilknyttet seg.

I disse, legges det alltid opp til diskusjon oss studenter imellom. Det er et veldig godt supplement til forelesningene, siden vi får mulighet til å reflektere over det vi lærer og høre andre sine synspunkter.

Dette semesteret, dessverre, foregår absolutt alt av undervisning via nett, av åpenbare grunner (på grunn av koronaviruset red.anm.). Men for meg personlig har det gått fint, spesielt siden studiet er sentrert rundt mye individuelt arbeid fra før av.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Før koronapandemien besto en vanlig studiedag av kanskje en eller to forelesninger, vanligvis forholdsvis sent på dagen (praktisk talt aldri før klokken 10 på morgenen).

Det er lagt opp til at du skal bruke mye tid på studiet utenom dette, så jeg ville vanligvis ha tilbragt noen timer på lesesalen daglig også.

Det blir også en del fridager, siden du ikke har så mange forelesninger i uka, og da har du muligheten til å utforske Dublin eller nærområdet – man trenger ikke reise så langt ut av byen før man er i fantastiske turområder langs den irske kysten.

I år jobber jeg med bacheloroppgaven, samtidig som det er full lockdown i Irland, ved skrivende stund. Så det blir mye tid på biblioteket, som heldigvis ennå er åpent.

Prøver også å gå en del turer for å komme meg ut av hybelen, som jeg tror er veldig viktig i disse tider.

Jeg har også nylig blitt valgt til landsleder av ANSA Irland, så mye av tiden min kommer nok til å gå til det også.

LES OGSÅ: Studielandsguide Irland

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Irland?

Som sagt tror jeg Irland ligner mye på Norge på mange måter, men det kan være noen utfordringer knyttet til språket, og da mer spesifikt den veldig karakteristiske engelsken som blir brukt i Irland.

For det meste går det helt fint å forstå irene, men noen av dialektene kan være veldig vanskelige – for meg er de fra nord på øya spesielt vriene.

Men irene er som oftest flinke til å snakke saktere, hvis de skjønner at du må konsentrere deg litt ekstra, og man blir vant til det etter å ha vært her en stund.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Boligmarkedet i Dublin kan være veldig tøft, spesielt på et studentbudsjett.

Det er en pågående boligkrise her, med mange som ønsker å leie i et snevert boligmarked. Dette betyr at du må forvente å betale minimum rundt 600-700 EUR i måneden, pluss strøm osv., og kvaliteten på boliger varierer mye.

Jeg tror det er et sjokk for mange utenlandske studenter at det er såpass høye leiepriser her, så det er viktig å være klar over.

Det kan også være vanskelig for norske studenter uten noe nettverk å finne et godt sted å leie.

Trinity tilbyr studentbolig, da primært for nye studenter, til ca. 800 EUR i måneden – selv om det ikke er billig, så er det et godt alternativ, for da vet man hva man går til, og bor sammen med mange andre som også skal begynne å studere.

Utover leiepriser, så er prisene på dagligvarer, frisør, transport osv. lavere enn i Norge og mer det de fleste vil kanskje forvente av en europeisk by.

Som nevnt er også skolepenger i Irland desidert billigere enn i f.eks. Storbritannia eller USA.

Til tross for dette, betaler jeg fortsatt rundt 3 000 EUR i året i skolepenger, men med hjelp fra Lånekassen. Siden Norge er en del av EØS-avtalen, behandles norske studenter som EU-studenter, og vi betaler dermed EU-priser til skolen.

Da jeg flyttet hit ville Trinity først at jeg skulle betale vanlig pris for internasjonale studenter (litt i underkant 20 000 EUR), men dette ble heldigvis løst da jeg tok kontakt med dem.

Men det er derfor viktig å være oppmerksom på hva du egentlig skal betale!


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg har hatt muligheten til å besøke venner rundt omkring i Irland i løpet av studietiden min, og siden det er et relativt lite land er det veldig lett å komme seg rundt til forskjellige kriker og kroker.

Det er også veldig mye å se og gjøre i Dublin, så det er fint å bare vandre rundt på måfå.

Jeg har også hatt muligheten til å dra på en rekke konserter, da Irland har et sterkt kulturliv.

Pubkulturen er jo som kjent, også sterk i Irland, så det er veldig vanlig at man treffer venner for et par øl på en av pubene rundt campus etter skolen.

På Trinity er det også en studentpub på selve campus, som er veldig populær når det blir litt varmere på våren og man kan sitte ute på plenen.

LES OGSÅ: Irland - studievalg-link sak

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Trinity College er Irlands eldste universitet, grunnlagt i 1592, og har rundt 18 000 studenter.

Jeg synes studentmiljøet på Trinity er svært godt.

Det aller meste er sentrert rundt campus, som er midt i sentrum, noe som gjør at de fleste studentene befinner seg på et og samme sted daglig – det gjør det veldig lett å tilbringe pauser mellom forelesninger med andre.

Det er over 150 studentsamfunn og sportsklubber, med alt fra fotball, basket, gælisk fotball, musikkgrupper, debattklubber, bokklubber, veldedige organisasjoner og alt annet man kan tenke seg.

Noe jeg var (og er) veldig takknemlig for angående førsteåret mitt på Trinity, er at det legges opp til at alle nye førsteårsstudenter bor sammen på et felles internat ca. 30 minutter unna campus i sentrum, Trinity Hall. Der blir man lett kjent med mange som er i akkurat samme situasjon som deg selv.

JCR, som er en komité bestående av studenter som har bodd på Trinity Hall tidligere, arrangerer jevnlige arrangementer og festligheter for førsteårsstudenter, samtidig som de fungerer som en støtteordning i en periode karakterisert av brå forandring for mange.

Til sist syns jeg det ville vært galt å ikke nevne Trinity Ball, som går av stabelen på campus hver vår.

Det er Europas største privatfest, og består av at campus blir omgjort til et festivalområde for en natt – vi har hatt artister som Imagine Dragons, Ellie Goulding, George Ezra og mange flere.

Absolutt vært å få med seg – men billetter blir utsolgt fort!


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale å studere i Irland og på Trinity College Dublin!

Spesielt for de som er interesserte i et engelsk-språklig studium og land som samtidig er litt utenfor normen, tror jeg Irland er helt perfekt.

Spesielt nå i disse tider, med all usikkerheten rundt Brexit, tror jeg Irland er et alternativ i Europa som flere bør og kommer til å vurdere for studier.

Det er også veldig mange forskjellige universiteter å velge mellom, både i Dublin og i andre byer som Cork og Galway, med mange forskjellige studiemuligheter.

Et tips jeg vil gi nye studenter, ikke bare de som vil til Irland, men også generelt, er å involvere deg så mye som mulig i aktiviteter, organisasjoner og studentsamfunn utenom det rent faglige som du har tid og mulighet til.

Det er en flott måte å få et avbrekk på, og å bli kjent med andre medstudenter som ikke nødvendigvis studerer akkurat det samme som deg.