Tina studerer journalistikk ved OsloMet, og er i sitt tredje og siste år. Da hun fikk muligheten til å dra på utveksling, tok det ikke lang tid før hun hadde bestemt seg for å dra.
Nå studerer hun Visual Storytelling i Amsterdam.
– Jeg elsker å reise. Det er nok det jeg bruker desidert mest penger på. Etter å ha bodd to år i Oslo, noe som er det lengste jeg har bodd sammenhengende på ett sted på lenge, kjente jeg at reiseloppen tok tak igjen.
Det å reise gir meg aller mest glede, forteller Tina.
Navn: Tina Sletten
Alder: 24
Studieretning: Journalistikk/Visuell historiefortelling
Universitet: OsloMet/Hogeschool van Amsterdam
Studiested: Oslo/Amsterdam
Annen retning
Tina forteller at valget falt på Amsterdam, mye på grunn av studieretningen.
– Først og fremst ville jeg til et Erasmus-land. Det sto mellom Danmark, Østerrike, Spania og Nederland. Da jeg fant ut at det kun var Amsterdam som hadde Visual Storytelling, ble det avgjørende for meg.
Visual Storytelling er egentlig veldig ulikt journalistikk, så jeg er veldig glad for at OsloMet lot meg velge denne studieretningen, forteller Tina.
Den har alle fagene jeg ønsker meg i ett, så jeg gleder meg til dette semesteret. Fagene går mer ut på markedsføring og kreativitet enn det journalistikk gjør, fortsetter hun.
Tina reiste til Amsterdam i slutten av august, og skal være der frem til starten av februar.
Siden semesteret er lengre i Amsterdam enn det er i Oslo, må hun ha dobbelt opp med undervisning i januar.
– Jeg har snakket med en annen som gjorde det samme for et par år siden. Hun sa at det var utfordrende, så jeg er egentlig forberedt på at det blir en travel måned, men det blir nok gøy!
Både internasjonale og lokale
Før Tina begynte på semesteret i Amsterdam, var hun spent på hvem hun kom til å komme i klasse med.
– Jeg var litt redd for å komme i klasse med bare utvekslingsstudenter, fordi jeg gjerne vil bli kjent med de lokale når jeg først reiser til et annet land. Heldigvis kom jeg i en klasse hvor halvparten er utvekslingsstudenter og halvparten er lokale.
Vi har et veldig godt klassemiljø. Alle snakker engelsk til hverandre og vi har det veldig fint, forteller hun.
Videre forteller Tina at all undervisning foregår på engelsk, og at de holder på med forskjellige fag i samme tidsperiode.
– Jeg er ikke helt vant til den måten å jobbe på. Her jobber vi gjerne med fire ulike prosjekter samtidig, mens jeg er vant til å ha ett fag om gangen, med eksamen når man er ferdig med det faget. Jeg tror dette er en god måte å øve meg på multitasking på.
Vi har også lite undervisning, innrømmer hun. Det er lagt opp mye tid til at man skal jobbe selvstendig med studiet, noe som er uvant.
Jeg vet ikke om jeg liker det enda, men vi får se! smiler Tina.
Tid kan være utfordrende
Mange studenter som drar på utveksling sliter med følelsen av ikke å ha nok tid til å rekke alt. Det å vite at man bare har et visst antall måneder man skal være der, kan være utfordrende.
Tina forteller at dette er noe hun også sliter med.
– Det å klare å si nei til å bli med på ting er vanskelig. Jeg stresser mye med å rekke alt jeg vil gjøre før jeg må dra.
– Hjemme i Oslo tenker jeg ikke så mye over hva jeg ikke får med meg fra dag til dag, men det gjør jeg her i Amsterdam.
Jeg må bli flinkere til å ta det litt med ro, tror jeg. Jeg kan alltids komme tilbake senere, sier Tina.
Var søknadsprosessen utfordrende?
Egentlig gikk det ganske greit, sier Tina. Man sender inn en søknad og et motivasjonsbrev til OsloMet.
Deretter nominerer de deg til universitetet, og man må skrive et nytt, mer utfyllende motivasjonsbrev. Man må også sende inn CV, fortsetter hun videre.
Det tok noen måneder før jeg fikk vite om jeg kom inn, noe som var nervepirrende, innrømmer hun.
– Jeg ble veldig glad da jeg endelig fikk vite det. Det har visst vært en stor økning i antall søknader, og rådgiveren sa til meg at de ikke kunne garantere noe.
– Prosessen i seg selv gikk egentlig ganske fint, det var bare mye papirarbeid med tanke på å søke om støtte, få godkjente papirer osv.
LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!
Hvordan er prisene i Amsterdam sammenlignet med Oslo?
Jeg synes alt er kjempebillig, men jeg merker at jeg av og til blir litt blind på prisene, forteller Tina. En kaffe er for eksempel veldig billig, men da ender jeg opp med å kjøpe flere om dagen, og da er det ikke sikkert det blir så mye billigere enn i Oslo.
– Jeg vil gjerne se og gjøre mest mulig, så generelt går det nok litt penger, ja.
Hun forteller videre at husleieprisene generelt også er billigere.
– Jeg betaler mye mindre i leie her enn i Oslo. Jeg har vært veldig heldig med leiligheten her. Den ligger midt i området Jordan, hvor alle kanalene og de søte husene er.
– Jeg har utsikt mot kanalen, og studentboligen min er den eneste med slik beliggenhet. Jeg sitter ofte godt plantet i vinduskarmen.
Lurt å leie sykkel tidlig
Tina råder andre utvekslingsstudenter til å leie sykkel så tidlig som mulig, da de fort blir utleid.
– Jeg kom noen dager før man fikk lov til å flytte inn i studentboligene, og ordnet med leie av sykkel. Bare dagen etterpå var alt utleid. Jeg kjenner studenter som har gått en måned uten sykkel på grunn av dette, noe som er veldig kjipt.
Jeg vil anbefale å sjekke slike praktiske ting før man kommer, og booke sykkel før man kan flytte inn, sier hun.
Hvilke andre tips har du til studenter som for eksempel vurderer utveksling?
Dra! Det er det eneste jeg vil si, stråler Tina.
– Personlig er jeg mer redd for å angre på ting jeg ikke har gjort, enn på ting jeg har gjort.
Hvis man drar på utveksling og ikke trives, er det ikke verre enn at man drar hjem igjen. Jeg vil absolutt anbefale alle å reise på utveksling, avslutter hun.