Hvordan kom du fram til at det var til Spania du ville dra?

Etter jeg var ferdig på videregående, ønsket jeg å lære meg spansk flytende.

Jeg syntes det var langt å reise alene til Latin Amerika, så jeg landet dermed på Barcelona, som er byen som har alt.

 

Utveksling i Spania

Navn: Silje Thon Skaanes

Alder: 20 år

Studieretning: Årsstudium i spansk og kultur, Estudios hispanicos

Studiested: Universitetet i Barcelona, Barcelona, Spania

 

Planen var egentlig å være der i tre måneder, og starte min bachelor høsten etter, men da jeg var ferdig på språkskolen, ville jeg ikke forlate Barcelona.

Jeg ville lære mer spansk og mer om Spania, i tillegg var det så gøy å bli kjent med folk fra hele verden.

Jeg bestemte meg derfor for å bli ett år til, og det siste året har jeg studert spansk språk og kultur ved Universitetet i Barcelona (Estudios Hispánicos), som har vært et eventyr.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen er veldig enkel, så lenge man har generell studiekompetanse fra videregående, og søker i tide, kommer alle inn.

Det er mulig å søke helt til studiestart, gitt at det er ledige plasser.

Vi, i Norge, er så privilegerte at Lånekassen støtter opp mot ett år med språkundervisning. Hvis man består en språktest på slutten av året, blir også 40 prosent gjort om til stipend.


 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Årsstudium i spansk språk og kultur ved universitetet i Barcelona tilbyr internasjonale studenter en rekke forskjellige fag, hvor man lærer om historie, kunst, geografi, politikk og film, i både Spania og Latin Amerika.

I starten av skoleåret, har man en test for å finne ut hvilket nivå man er på, og man blir deretter delt inn i mindre grupper etter nivå.

På morgenen, har man vanlig språkundervisning, hvor man lærer det grammatiske.

Som jeg nevnte tidligere, er det en rekke forskjellige kulturfag man kan velge imellom, og disse fagene foregår utover dagen.

Jeg tok spansk politikk og skriving, hvor jeg lærte om Spanias historie, og hva som har ledet til den politiske situasjonen som pågår i Spania i dag. Man kan for eksempel velge spansk film, spansk kunst, eller spansk for business og økonomi, for å nevne noe.

Jeg liker måten Estudios Hispanicos har lagt opp undervisningen sin, med fokus på det grammatiske i språkundervisningen på morgenen, og så kan man snakke og øve på det i fagene senere utover dagen.

Professorene på skolen er veldig søte og hyggelige, og ikke minst morsomme. Jeg tror ikke jeg har ledd så mye på skolebenken, som jeg har gjort det siste året i Barcelona. Humor er viktig for å lære seg språk!

I tillegg, har Estudios Hispanicos språk fakultetet ved universitetet i Barcelona over 60 års erfaring med å lære bort spansk språk og kultur til internasjonale studenter.

Ved å ta studiet, tjener man opp ECTS Credits, som gir to poeng i Norge, og det er jo veldig greit.

 

  

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

Spanjoler er kjent for å ta ting som det kommer, og «mañana mañana» er faktisk en greie, noe jeg liker veldig godt.

Jeg merker jeg har fått et mye mer avslappet forhold til tid, for eksempel, er det ikke vits å møte opp fem minutter før undervisningen starter, da er det ikke ett menneske i gangen.

Kulturen er mye mer spontan enn i Norge. I det ene øyeblikket er man på løpetur, og i neste befinner man seg på meksikansk aften i et forlatt bibliotek. Da er det verken tid til å skifte eller fikse seg, og man bare møter opp i treningstøy.

Dette er kanskje noe av det jeg liker best med å bo i Barcelona, at alt er mer «chill» og spontant, men det skal sies at, da jeg kom hjem til Norge igjen fikk jeg et lite kultursjokk. Her skal alt planlegges, og folk er mye mer «on time».


 

Hvordan er en vanlig dag i Barcelona?

Det er vanskelig å svare på hvordan en vanlig dag i Barcelona er, fordi det skjer så mye forskjellig hele tiden. Man vet aldri helt hvordan dagen kommer til å bli, for plutselig dukker det opp et eller annet gøy. Det er dette jeg elsker med byen.

Den ene dagen er det en kunstutstilling man kan gå på, og den neste dagen er en kjent artist på besøk i byen, og man drar på konsert.

Fra mandag til torsdag, har jeg spanskundervisning i to timer på morgenen.

Deretter har jeg gjerne fri ett par timer på dagen. Da møter jeg kanskje en venninne for en kopp kaffe på en av de mange koselige kaféene, eller så sitter jeg og studerer litt.

Senere på dagen, har jeg andre kulturfag, deretter vandrer jeg hjem og lager middag med romkameraten min.

LES OGSÅ: Studier i Spania - Cassandra studerer Internasjonale relasjoner i Madrid

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Barcelona er veldig inkluderende og bra.

Barcelona er en metropol, og en veldig internasjonal by.

Det siste året har jeg ikke bare fått venner fra Spania, men også fra Kina, Korea, USA, Frankrike, Japan og Kypros, for å nevne noen. Når de fleste er så langt borte hjemmefra, opplever jeg at man knytter enda tettere bånd. Du blir som en liten familie, som lager middager sammen og passer på hverandre.

De nærmeste venninnene mine i Barcelona valgte faktisk å feire jul sammen der i fjor, og det sier litt om hvor nære man blir.

ANSA Barcelona er også veldig flinke til å ha arrangementer gjennom hele året, alt fra bowlingkvelder til kos i parken. I år arrangerte de faktisk for første gang skitur til Andorra, som ligger bare to til tre timer med buss nord for Barcelona.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg er en person som synes veldig mye er gøy, og liker at det skjer noe hele tiden, så når jeg ikke er på skolen, gjør jeg mye forskjellig.

Jeg har spilt fotball hele livet, og når man bor i fotballens by, er det jo klart man må spille her og. Jeg og en venninne spiller på et lokalt lag med kamper hver uke, men veldig seriøst er det ikke. Her er oppvarmingen en øl før kamp!

Jentene som spiller på laget, er alle spanske, og det er en veldig fin mulighet til å få nye venner og få praktisert språket.

Jeg har også ukentlige salsa og bachata- klasser, som også er en unik mulighet til å bli kjent med de lokale, og få kjent litt på ekte spansk kultur.

Ellers så har byen en rekke kule barer, hvor man kan nyte tapas og gode drinker.

Det er så mye mer utenfor Barcelona, som er verdt å se.

Å leie bil er veldig greit. Hvis man kjører litt nordover kommer man til vakre Costa Brava, og kjører man innover i landet kommer man til den spektakulære fjellkjeden Montserrat.

Jeg liker å kalle Barcelona mulighetens by, her kan man gjøre alt, og har man en interesse for noe, er det garantert et lag eller en gruppe man kan melde seg inn i.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Barcelona er en storby og et populært turistmål, da er også prisene deretter, men her handler det om å være litt lur. Så lenge man ikke tar storhandelen midt i sentrum, blant alle turistene, er det fullt mulig å leve studentvennlig.

I alle «barrione», eller nabolagene, er det matbutikker og supermarkeder med rimeligere priser.

Jeg går ofte på min lokale grønnsaksforhandler, som også finnes i hvert nabolag. Da får jeg både støttet de mindre kjedene, og samtidig er det jo også hyggelig å bli gjenkjent.

I forhold til resten av Spania, har Barcelona dyre leiepriser, men om man sammenlikner med Oslo, er prisene veldig like.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?

Hvis det er noe jeg skal si, som er negativt med å bo i Barcelona, som åpenbart ikke er mye, er det at det er mye kriminalitet og lommetyverier.

Jeg selv, og mange jeg kjenner, har blitt frastjålet verdisaker og vesker, og det kan være ganske ubehagelig.

Etter å ha bodd i Barcelona over ett år, har jeg lært meg å ta noen forholdsregler: Aldri gå alene på kvelden, unngå å gå gjennom enkelte deler av byen på kvelden, pass godt på sekk og veske på metroene, og ikke vift med mobilen i store folkemengder.


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Å sette seg på flyet alene til et nytt land langt hjemmefra, kan være ganske tøft.

De fleste hadde sagt til meg at etter tre uker så er man inne i det, men for meg tok det litt lenger tid. Jeg savnet hjem mye i starten, men så tok det ikke så lang tid før jeg fant meg til rette, og kom inn i en rytme.

Jeg tror det er viktig å vite at det er helt normalt at det kan være vanskelig i starten. Det er en helt ny hverdag, med masse nye inntrykk og mennesker. Man skal faktisk lage seg et nytt liv!

Bare gi det litt tid, så ordner det seg alltid til slutt – tro meg! Idag føler jeg at jeg at jeg kan få til alt alene, etter å ha sett at det faktisk går seg til.

Noe annet som er verdt å vite for nye studenter, er at hvis man skal bo i Spania mer enn tre måneder, bør man skaffe seg NIE. Dette er, kort fortalt, et slags identitetskort for utlendinger i Spania.

Ved å ha dette gir det deg mulighet til ulike ting, som å åpne bankkonto, få en fastlege, skaffe seg internett i leiligheten, få jobb og betale skatt eller for eksempel for å ta i bruk bysykkel tjenesten Bicing.

Prosessen med å skaffe seg NIE er ganske kronglete, men ANSA har laget et skriv som forklarer hvordan man går frem.


 

Vil du anbefale andre å studere i Spania, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler alle jeg møter på det varmeste å studere i Spania, og spesielt Barcelona.

For det første, har Barcelona et høyt anerkjent universitetet, i tillegg er det flere høyt rankede business skoler, som ESADE og Toulouse Business School i byen, hvis man tenker på å studere økonomi.

Arkitektur er også veldig populært å studere, og jeg vet at det er mange norske studenter som studerer det her nede.

Man har varmen året rundt, og både storby og strandlinje, kan det bli bedre?

I og med at Barcelona er en veldig internasjonal by, får man venner fra hele verden. Man finner ut at man kan ha kjempemye til felles med en som kommer fra en helt annen bakgrunn enn deg, men man lærer også å være klar over ulikhetene.

I møte med mennesker fra så mange forskjellige kulturer, er man nødt til å lære å møte alle med respekt og tilpasse seg.

Det tror jeg er noe av det viktigste vi mennesker lærer.