Hvordan kom du fram til at du ville studere i Spania?
Å komme fram til at jeg ville studere i Spania, kom egentlig ganske naturlig for meg. Jeg gikk et linjevalg som het internasjonalisering på videregående, og var allerede i 2.klasse bestemt på at jeg ville studere noe videre innenfor dette.
Navn: Zanna Melina Ljungner Gleditsch
Alder: 22 år
Fra: Bærum
Studieretning: Bachelor i Internasjonale relasjoner
Studiested: Blanquerna- Universitat Ramon Llull, Barcelona, Spania
Å komme fram til at jeg ville studere i Spania, kom først og fremst av at jeg visste at hvis jeg skulle studere internasjonale relasjoner, så skulle jeg gjøre det i utlandet og få internasjonal erfaring.
Jeg så også for meg at, det å ville lære et nytt språk, ville være et ekstra pluss etter endt utdannelse.
Da jeg hadde spansk på videregående, og synes dette var et ganske kult språk, tok det ikke lang tid før valget falt ganske naturlig på nettopp Spania.
Selv om jeg ikke er ferdig enda, tror jeg at å ha kunnskap om andre språk, internasjonale kontakter og ikke minst internasjonal erfaring, vil være gode verdier når jeg er ferdig utdannet.
Dessuten gjør det meg ikke så mye å bo i et land som byr på så mye rikt kulturliv, historie, god mat og godt klima.
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen kan nok virke litt mer komplisert enn den egentlig er. Da jeg går på en privatskole, måtte jeg søke direkte til skolen.
Skolen hadde opptaksprøver i regi av en test og et intervju. Disse kan enten gjøres på skolen, på spesifikke datoer, eller så er de veldig fleksible med å tilrettelegge, slik at en kan gjøre de hjemme i Norge.
Selv fikk jeg hjelp av en ansatt ved ANSA sine kontorer i Oslo, til å være veileder slik at det ble gjort på riktig måte.
Videre var det noen små formelle krav, som å sende vitnemålet fra videregående og søke til UNED for godkjenning og oversettelse av karakterer.
Dette fikk jeg hjelp til på ANSA sine hjemmesider, som har en god forklaring på hvordan søknadsprosessen i Spania fungerer.
Jeg fikk tilbud om studieplass allerede på våren, så da hadde jeg ekstra god tid på å forberede meg.
LES OGSÅ: Ta utveksling og opplev et annerledes semester
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Jeg går en 4-årig bachelor i internasjonale relasjoner, og er nå på mitt 3. studieår. Hele graden min er undervist på engelsk.
En grad i internasjonale relasjoner er veldig bred og dekker fagemner innen internasjonal jus, statsvitenskap, filosofi, historie, økonomi og språk.
I hovedklassene, er vi ca. 60 stykker, mens i språkklassene og seminar, er vi aldri mer enn 12 stykker. Det synes jeg er veldig positivt, for du får et godt forhold til professorene dine, samt at det er rom for å stille spørsmål og ha diskusjoner.
Selv er jeg veldig fornøyd med denne typen undervisning, da jeg synes man sitter igjen med et godt læreutbytte etter hver time.
I tillegg har vi noe som heter «Learning Units» som går under hovedfagene. Her er det spesielle temaer som belyses over en lengre periode, og det kommer ofte gjesteforelesere.
Et eksempel var en klasse vi hadde om den kalde krigen i faget «History of International Relations.» Gjesteforeleseren vår i dette faget var Anderi Grachev, den tidligere rådgiveren og offisielle talspersonen til Mikhail Gorbachev fram til Sovjetunionens fall.
I tillegg, har vi flere professorer som har lang praktisk erfaring innenfor fagfeltene sine, og har tidligere jobbet for internasjonale organisasjoner som for eksempel FN.
Hvorfor valgte du akkurat dette studiet?
Da jeg kom fram til at jeg ville studere i Spania, falt valget på Barcelona og jeg valgte studiet fordi jeg ønsket å få med meg den internasjonale erfaringen.
I tillegg, har man mulighet til å dra på utveksling til nesten alle verdensdeler. Selv skulle jeg egentlig på utveksling til Buenos Aires i Argentina, men det blir dessverre ikke noe av grunnet coronaviruset.
En annen grunn som gjorde dette studiet tiltrekkende, er at vi må ha et internship som en del av graden vår første semester 4.året. Dette gjør at mens man studerer, kan man skaffe seg relevant erfaring fra arbeidslivet.
Skolen har flere spennende avtaler, både i Spania og andre land i Europa. Men det er fleksibelt, og man har muligheten til å søke et internship på egenhånd. Også da, har man mulighet til å søke seg til andre land enn Spania.
Så med andre ord, er det en veldig intensjonal grad som man får mye igjen for.
Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?
Den største forskjellen må nok være hvordan studieløpet er lagt opp.
I Spania, har man klasser hver dag, og mange er obligatoriske. Man kan ha en timeplan som går over morningen, men det er også normalt å ha kveldstimer fram til klokken 21.
En annen forskjell er at vi har kontinuerlige vurderinger. Det vil si at vi har ulike oppgaver eller prøver og dermed får karakterer gjennom hele semesteret.
Men dette synes jeg er veldig positivt, for da er man alltid oppdatert på hva som skjer, og man er alltid i en læringsprosess.
Det er også positivt fordi det gjør at eksamen er ikke blir like overveldende og veier ofte ikke mer en 60% av faget.
LES OGSÅ: Slik feirer utenlandsstudentene jul
Hvordan er en vanlig dag i Barcelona?
En vanlig dag i Barcelona kan variere veldig.
Som oftest starter den tidlig nok til at jeg er på skolen klokken 8. Jeg har ofte obligatoriske timer fram til 12.30 eller 14.00.
Etter klassene, spiser jeg nesten alltid lunsj ute med venner fra skolen.
Da jeg har kontinuerlige vurderinger, blir det som oftest til å sitte igjen på biblioteket og jobbe litt på egenhånd etter skolen. Etter dette drar jeg hjem og spiser middag.
Selv i en hektisk hverdag, er det alltid noe gøy å finne på i Barcelona.
Da jeg har all undervisning på engelsk, har jeg også det siste året gått på spanskkurs på kveldstid. Dette kan være litt tidkrevende til tider, men det er mest gøy og veldig sosialt.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet er bra, men det er ikke lagt opp på samme måte som i Norge. Her må man rett og slett stå for mye av initiativet selv.
Det skjer ikke så mye sosialt på skolen, så det blir oftest til at man finner på noe sosialt med venner fra skolen.
Men som norsk, er vi veldig heldige som har ANSA. Det er en del norske studenter i Barcelona til en hver tid, og å møtes på ANSA arrangement er ofte månedens høydepunkt. Da kan man dele erfaring med andre norske studenter og knytte nettverk man tar med seg hjem til Norge.
Det er også mulighet for å ta på seg ulike verv i ANSA, så det er en god mulighet for å ta del i studentmiljøet på den måten.
Ellers er Barcelona kjent for å ha et internasjonalt studentmiljø og man ender som oftest opp med venner fra hele verden.
LES OGSÅ: Joachim studerer Master in Management i Madrid, Spania
Hvordan er prisnivået og leieprisene i Barcelona?
Prisnivået er ganske greit. Barcelona er en litt dyrere by enn mange andre spanske byer på grunn av mye turisme, men som norsk student lever man ganske godt.
Det er veldig billig å spise og drikke ute, og derfor gjør man nok dette litt mer enn hva man gjennomsnittlig ville gjort i Norge.
Leieprisene varierer litt, ettersom hva du er ute etter og hvilket område du ønsker å bo i. Hvis du kun ser etter et rom i et kollektiv, kan du få et ganske greit rom for €300-500. Mens hvis du velger å gå litt høyere, får du ganske fine leiligheter til en god penge.
Det eneste som er litt negativt, er at du ofte må betale en agency fee når du leier. Denne er vesentlig lavere hvis du ønsker et rom i et kollektiv enn hvis du skal leie en hel leilighet.
Kan du fortelle litt om vervet du har som regionleder i ANSA Spania og Portugal? Hva innebærer det?
Å være regionleder i ANSA Spania og Portugal, er veldig gøy og givende. Som mange andre, snublet jeg inn i ANSA allerede 2 uker etter at jeg flyttet til Barcelona og har vært med siden.
ANSA er en møteplass for studenter i utlandet og et godt støtteapparat å ha i ryggen. Det er mange som tar hele graden sin eller utveksling til Spania og Portugal.
Jeg har en del formelle oppgaver, som å sørge for at ting blir gjort etter ANSA sine statuetter, svare på henvendelser fra medlemmer, sende ut møteinnkallelser, avholde møter for regionstyret og følge opp arbeidsprogrammet. Dette er veldig lærerikt og en erfaring jeg skal ta med meg videre ut i arbeidslivet.
Men jeg er også med på å arrangere kick-off, organisasjonskurs, julebord, årsmøte og årstur.
Det er flest arrangementer på lokalt nivå, men vi i regionstyret arrangerer også på regionalt nivå, der medlemmer fra hele region kan samles.
Det er et godt utgangspunkt for å knytte kontakter og skaffe relevant erfaring. Det er veldig gøy å få ta del i en voksende organisasjon og ikke minst kunne hjelpe andre studenter i Spania og Portugal.
Hva gjør du på fritiden, når du ikke er på skolen?
På fritiden drar jeg ofte på stranden, i parken eller opp i høyden for å se solnedgangen.
Jeg er ofte med venner og spiser mat eller går på bar.
I helgene, drar vi på utflukter rundt i Catalonia eller opp Costa Brava. Det er veldig enkelt å komme seg rundt, så mulighetene er mange!
Jeg har også reist litt rundt i Spania og i nabolandene. Jeg har blant annet vært i Madrid, Sevilla, Nice og Lisboa sammen med ANSA på ulike arrangement.
Jeg bor sammen med min bestevenninne, så vi finner alltid på noe gøy når første mulighet byr seg. Vi bor tross alt i en by som har alt.
Man kan dra på fjelltur, oppleve metropolen eller slappe av på stranden.
Barcelona er også en by hvor det alltid skjer noe. Det er mange ulike marked, utstillinger, konserter og andre arrangement.
Det skal med andre ord mye til å kjede seg som student i Barcelona.
LES OGSÅ: Silje har tatt årsstudium i spansk kultur i Barcelona
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?
Spesielt i Catalonia, er det mye viktig informasjon som blir gitt på katalansk. Det kan være litt frustrerende til tider, for da må vi alltid be våre katalanske venner om hjelp.
I tillegg, er Spania litt «mañana» på noen områder, og det kan derfor ta litt tid før ting blir gjort.
For eksempel, har hele administrasjonen på universitetet fri i august hvert år. Når man da prøver å sende en mail for å få viktig informasjon før skolestart, får man heller et automatisk svar at de er tilbake for å svare på henvendelsene først 1-2 uker før skolestart.
Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Selv om man har hørt det mange ganger, så kan det ikke bli nevnt nok at man må passe på tingene sine og ha forsikring. Her snakker jeg av egen erfaring, da jeg dessverre har bli fått frastjålet en mobiltelefon eller to.
Ikke vær naiv og ta forhåndsregler fra det øyeblikket du lander på flyplassen.
En annen ting som er greit å vite om Barcelona, er å holde seg unna et område som heter Raval.
Raval er i utgangspunktet et kult område som har mye å tilby på dagtid. Men på kveldstid, er Raval ikke like trygt, og det er her mesteparten av kriminaliteten i Barcelona skjer.
Som ny og uvitende student, kan Raval virke ganske tiltrekkende, fordi det ligger i sentrum og prisene er relativt billige, men det er det også en grunn til.
LES OGSÅ: Anikken har studert Digital Business and Innovation ved IE University i Spania
Vil du anbefale andre å studere i Barcelona, og har du noen tips til nye studenter?
Absolutt!
Barcelona er byen som har alt. Det er alltid noe som skjer i Barcelona, så man kjeder seg aldri.
Det er en internasjonal by og jeg kan nesten garantere at du vil ende opp med venner fra hele verden.
Mitt beste tips til nye studenter, er å gripe de mulighetene du har og nyte studietiden i Barcelona mens du kan!