(StudentTorget.no):  

Som student jobber man ofte deltid og føler kanskje ikke at man kjenner kollegaene godt nok til å bli med på årets julebord. Men for en del er nettopp julebordet anledningen man får til å treffe de man jobber for. Om du utmerker deg positivt kan sosiale settinger hjelpe deg mot starten på en god karriere.

- Nettverk er viktig, og det er noe man bør jobbe med. Men det er et tema som lett blir misforstått, sier førstelektor ved Markedshøyskolen Karl Fredrik Tangen, som har forsket på nettverk og makt.

- Det blir fremstilt som en universalløsning for alle som vil opp og frem. Et nettverk virker best for de som har noe å komme med, påpeker han.

 Han mener videre at bygging av nettverk har den samme brutale mekanisme som andre deler av samfunnet. Noen har andre har ikke.

FORSKER: Førstelektor ved Markedshøyskolen Karl Fredrik Tangen har forsket på nettverk og makt. Han mener at julebordet er en fint sted å bygge nettverk på.

 

Pass på hva du sier

Tangen mener julebordet kan være et fint sted å bygge nettverk, men er nøye med å påpeke at dette avhenger veldig av hvem julebordet holdes med.

- Om du er en økonomistudent som jobber deltid på meglerkontoret, så kan julebordet være muligheten til at du får prate med noen av partnerne og komme høyere opp på lista når de skal ansette folk, sier han.

Men hvem som er på julebordet vil ha stor betydning, folk i mektige posisjoner må til.

- Det er ikke nettverk i seg selv som har automatisk mye kraft. Det du bør tenke på er at det ikke hjelper å være vennskapelig overfor partneren. Ikke prøv å overgå dem med å kunne noe om det de kan mye om. For de vil alltid kunne mer enn deg, prøv å vis at du kan noe annet, forklarer Tangen.

Et godt eksempel på dette mener han er å vise kunnskap om noe partneren selv ikke har mye kunnskap om.

- For eksempel så vil en voksen partner ha en forestilling om at ungdommen har kunnskap om noe de selv ikke kan så mye om, som ny teknologi, finn en diskret måte å fortelle om de tingene du har greie på som er av relevans for jobben som vil komplimentere det de andre kan, råder han.

 

Ikke overdriv

Til studenter som prøver å utmerke seg har han et godt råd.

- Ikke virk for ivrig på vennskap uten at det er noen grunn til det. Om du har vært på julebord eller nettverksmøte og har gitt fra deg 300 visittkort, men bare mottatt 50 er det noe feil. Du kan være sikker på at Kristin Skogen Lund kaster alle visittkort hun får på sånne sammenkomster med en gang hun forlater stedet, avslutter han.

 

Kombiner sosialt og profesjonelt

En av de som velger å kombinere sosialt samvær med en profesjonell setting på julebordet er tidligere BI-student Dan Richard Isdahl-Engh (26).

- Julebord er en arena som bør kombinere sosialt samvær og profesjonelle nettverk. Nettverk bygger ofte på sosiale relasjoner og felleskap, for meg er julebord en viktig institusjon for å oppdage mine kollegaer og ansatte som private individer. Julebord er også en fin måte å lære mer om de ansattes interresser, hobbyer og fritid, sier han.

Han mener kombinasjonen av sosialt, profejonelt og gjerne eksterne parter kan være en stor fordel for både de i høye og lave stillinger i en bedrift.