(StudentTorget.no):
Vi har akkurat startet på et nytt år og mange er kanskje på jobbjakt eller trenger en deltidsjobb for å spe på økonomien i tillegg til studiene. To nøkkelegenskaper ser ut til å bli spesielt viktige i 2012 når det gjelder å skaffe seg jobb. Disse to er kreativitet og tilpasningsevne.
- Arbeidsgiverne vil være på jakt etter folk som er i stand til å tilpasse seg nye oppgaver når bedriftene må svare på skiftende økonomiske trender i endring. Arbeiderne bør fremheve sine kreative evner til i tillegg til å vise at de greier å omstille seg, sier økonom ved Harvard Univertity Lawrence Katz, ifølge Wall Street Journal.
Kresne arbeidsgivere
I Amerika og på kontinentet har mange fått føle på kroppen at arbeidsmarkedet er noe usikkert. Den økonomiske krisen har ført til at det er svært vanskelig å få seg jobb, spesielt for unge mennesker.
Det spås også at mange berørte kommer til å flytte til land med flere muligheter for å skaffe seg jobb, det usikre jobbmarkedet fører til at arbeidsgiverne vil kreve mer av de potensielle kandidatene.
- Arbeidsgivere blir mer kresne, spesielt i forhold til kandidatenes kvalifikasjoner. Det er personer med lav utdanning som er mest utsatt hvis ledigheten stiger, sier professor ved institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Espen R. Moen til Aftenposten.
LES OGSÅ: Vil du bli flygeleder? Bendik er nyutdannet!
Ønsker tydelig kompetanse
Når det er stor kamp om jobbene gir det også arbeidsgiverne mange muligheter, og de kan derfor kreve mer.
- For hver ledige stilling har bedriftene mange jobbsøkere. De vil ønske seg kandidater med tydelig kompetanse, i tillegg til en ekstra evne til å være fleksibel og kreativ. Arbeidsgivere er nå mindre villige til å ta sjanser når de skal ansette noen nye, sier Katz videre.
Arbeidsledigheten i Norge er fortsatt lav i forhold til andre land i Europa. Statistisk Sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse for oktober viser at arbeidsledigheten i Norge ligger på 3,3 prosent, noe som tilsvarer 89 000 mennesker. I nabolandene Sverige og Danmark var henholdsvis 7,5 prosent og 7,7 prosent av befolkningen arbeidsløse.