En god idé kommer sjelden alene. Hvordan bygger man den opp fra ingenting til en varig suksess?

Det er vår i hovedstaden. Fra alle kriker og kroker strømmer det til med mer eller mindre opplagte russ – alltid klare for fest, mindre klare for eksamen. Gjemt inne i et hjørne i loungen på Oslo Plaza sitter de to ungguttene Waleed Ahmed og Flemming Bordoy. Begge 18 år. Begge bør de være ute og samle knuter til russelua - eller bør de egentlig det?

­­– Man kan jo spørre seg hva de som er ute og fester nå får igjen for det senere. Vi ser på det å arbeide fullt ved siden av skolen som et innskudd i egen fremtid.

– Feste blir det jo nok av tid til senere, smiler Waleed lurt.

Og han kan få rett. Siden de to startet opp bedriften Grønt Norge AS høsten 2009, har ting gått på skinner for de unge gründerne. Mandagen vi møter dem, er de nylig blitt invitert til Kuwait for å presentere produktet sitt for Sheiken Abdullah, som ønsker å åpne butikker i Midt Østen hvor produktet kan selges. Prototypen guttene vil presentere og selg, er et mobiletui i bioplast som lader opp iPhone på solenergi og vanlig elektrisitet.


Ideen fikk de på en feriereise til Dubai i fjor.

– Mobilene vi tok med, hadde begrenset batterilevetid, - det var slik vi kom på ideen om å utfordre markedet til å tenke nytt: Over oss lå det jo en enorm energikilde i sola, så hva om man kunne bruke den til å holde telefonene våre i live?

LES OGSÅ: Karriereveilederens beste tips til deg som skal søke jobb

 

Fra mobbeoffer til lokale helter

Slik starter du studentbedrift

Har du en god idé? Start studentbedrift! Da kan du teste ut ideen og lære hvordan du starter og driver egen bedrift uten risiko.

✔ Bedriften registreres gratis i Brønnøysundregistrene med eget foretaksnummer.

✔ Du kan ha inntil kr. 140.000,- i omsetning med forenklede skatte- og momsregler.

✔ Fra kr. 400,- (minimum) til kr. 20.000,- (maksimum) i egenkapital.

✔ Du får tilgang på studentmateriell med rettledning om alle faser i bedriften på www.ue.no.

✔ Bedriften avvikles etter et år, og du kan da etablere enkeltmannsforetak eller aksjeselskap.

✔ Ta kontakt med Ungt Entreprenørskap for mer informasjon


 

Ideen ble brakt med hjem til Norge, hvor en prosjektplan ble utformet og skissene til en prototyp tok form. Guttene patentbeskyttet ideen sin før de sendte den til Kina for produksjon. Vel hjemme igjen høstet resultatet oppmerksomhet i IT-bransjen, hvor guttene som tidenes yngste representanter fikk et stipend fra Innovasjon Norge. Dette skal de bruke til å videreutvikle bedriften sin i året som kommer. Utdannelsen må nok vente et år.

– Jeg har et ønske om å gå på Business School i Dubai, men akkurat nå er det veldig mye som skjer, forklarer Waleed.

– Men utdannelse er viktig for oss, for gjennom utdannelse kan vi bygge nettverk og videreutvikle kunnskapen om bedriften vår, påpeker Flemming. Han har opprinnelig tatt fagene kjemi og biofysikk, men er nå bitt av gründerbasillen for alvor.

– Waleed har jo tatt entrepenørskap som fag, mens jeg for det meste bruker friminuttene til å lese meg opp for å henge med.

Hvordan ble dere mottatt i klassen?

– Nja, ting har forandret seg veldig. I starten ble vi mobba når vi fortalte at vi skulle ut og konkurrere på det store markedet. Etter av VG slo møtet vårt med Trond Giske stort opp, kom det plutselig henvendelser fra folk vi ikke en gang visste hvem var, forklarer Flemming og blir heftig avbrutt av Waleed midtveis i setningen.


­– Jeg var sånn småforelska i ei i klassen lenge, men hu sa ikke hei en gang. Nå har jeg fått sms fra a flere ganger, hvor hun ønsker meg lykke til.

 

 

Jakten på et nettverk

Tiden har gått lynraskt for de snart uteksaminerte ungguttene. Noe som har krevd raske avgjørelser, klare hoder og mye overtid. På dette tidspunktet estimerer Waleed at de har brukt gjennomsnittlig seks timer daglig på prosjektet, og han har fått hjelp av familien sin til å etablere produktet.

­– Broren min er ingeniør og var med å lage plantegningene. Onkelen min er gründer og hjalp oss med å komme i kontakt med den norske bransjen, og en representant fra den kinesiske ambassaden hjalp oss til å finne en investor. De står klare til å produsere produktet i store opplag.

Hvordan arbeidet dere for å etablere et nettverk?

– Vi fikk mye hjelp fra Ungt Entrepenørskap, som har hatt troa på oss og hjulpet oss til å videreutvikle ideen fra starten av. De har blant annet anbefalt oss til en appell vi skal holde i morgen under First Tuesday (en nettverkssamling mellom investorer og gründere med nyskapende ideer, journ. merk.) for 600 potensielle investorer fra næringslivet.


Dere blir ikke nervøse da?

– Hehe, jo da, nervene skal nok få kjørt seg. Det er mye prestisje og muligheter som ligger i en slik presentasjon. Men vi har troa på det vi har laget, og forbereder oss godt, da går det som regel bra, smiler Flemming.

LES OGSÅ: Frivillig arbeid i Frelsesarmeen førte til fast jobb

 

Lysende fremtid

Per dags dato har guttene på plass en avtale med en investor som spytter fem millioner kroner inn i prosjektet. Produktet er planlagt lansert til våren.
Neste steg på stigen blir en presentasjon for Connect Østlandet, hvor gründerne får være med å holde foredrag for Telenor og Microsoft. Utviklingspotensialet er enormt.

Onde tunger skal imidlertid ha det til at ideen allerede eksisterer på markedet, og det har guttene fått høre før.

– Ja, vi er klare over det. Men de finnes ikke et etui som både har backupbatteri, ulike tilkoblingsmuligheter og er laget i bioplast, utbryter Flemming opprømt.

– Ideen har jo hele veien vært å skape et miljøvennlig produkt som kan skape grønne arbeidsplasser. Med et etui som kan lades på både elektrisitet, USB og sollys vil vi dekke manges behov på en gang. – Se bare på han som sitter der borte:

Flemming peker på en mann som benytter avbrekket i hverdagen til å lytte uforstyrret til musikk på telefonen sin.


­– Om noen timer kommer han til å trenge dette produktet!

Det er i dette øyeblikket det slår meg at en slik løsning kan være en fryktelig god idé. Ned trappene og inn i loungen strømmer det til aktører fra en næringslivskonferanse, fullpakket med designerdresser, etikette og smarttelefoner. De kommer til å elske dette, tenker jeg, og slås med et øyeblikk av misunnelse. Kan dette glippe?

Dere er ikke redde for at mer etablerte folk skal lure dere?

– Det finnes folk som har prøvd allerede. Den største trusselen for oss nå er imidlertid ikke at noen stjeler produktet vårt, men at de kopierer ideen og produserer den raskere; det finnes det jo ingen garanti mot.

Etableringen virker fryktelig enkel, har dere hatt litt flaks?

–­ Vi har hatt masse flaks, men også enormt god timing. Jeg er stor fan av Obamas taler fra tiden under finanskrisen hvor han pratet mye om det å skape grønne jobber, og det var da ideen om å gjøre noe kommersielt ut av det i Norge kom til meg for første gang.


– Å gründe en slik idé handler ikke om å komme opp med noe revolusjonerende nytt, men å finne nye løsninger på behov samfunnet allerede har. Mange vil kanskje si at hvorfor har ingen laget dette produktet før, men tror du ikke de sa det samme om hjulet?

 

Guttene er skråsikre på produktet og på suksess. Ifølge dem selv er det noe av det viktigste man må ha for å holde prosessen i live. Snart skal de ekspandere og tilknytte seg ansatte til det nyoppstartede AS-et, i hvert fall hvis alt går etter planen.

Det begynner å nærme seg slutten på intervjuet, og næringslivsfolka har trukket inn igjen til konferansen de deltar på. Gründeremnene benytter muligheten til å rådslå litt i loungen, før de igjen vender tilbake til skolebenken.

I morgen har de heldagseksamen, og der mange av medelevene stålsetter seg etter de siste timene med grøftefyll, venter møter med media, investorer og bransjefolk på de ambisiøse 18-åringene. Likheten med resten av klassen er at de neppe får mye tid til å lese, de heller.

Jeg klarer ikke la være å spørre.

Hvor er dere om 10 år?

– Vi er Norges ledende på miljøvennlige mobilprodukter, svarer Waleed raskt og ser bort på Flemming.

– Ja, det tror jeg faktisk vi er, nikker han.

LES OGSÅ: Utfordringer for unge og nyutdannede i mediebransjen

 

PS!

 
I 2012 ble det avdekket at store deler av virksomheten til Grønt Norge var løgn. Den 11. mai 2012 innrømmet Waleed Ahmed at flere av selskapets uttalelser i media hadde vært usanne. Flemming S. Bordoy hevder at han var intetanende om at at Waleed Ahmed hadde lurt alle, inkludert ham selv, da han snakket om Grønt Norges gigantavtaler verden over.
 
I skrivende stund (11.03.2014) sitter Ahmed fengslet i USA med en dom på 11 år, etter å ha svindlet til seg 5,7 millioner kroner. I følge dommen har han solgt rettigheter til seks skandinaviske Justin Bieber-konserter som han ikke eide rettighetene til.