(StudentTorget.no):

Torsdag ble Rekutteringsdagen i Forskningsparken på Kjeller ved Lillestrøm avholdt. Godt over hundre studenter fra blant annet Norge, Sverige, Nepal og Pakistan hadde tatt turen for å sjekke ut jobbmulighetene etter endt utdanning.

Fikk du ikke med deg dagen men gjerne skulle ha vært der? Fortvil ikke, vi tok runden for deg.

Kunnskapsbyen Lillestrøm var arrangør, og 11 bedrifter deltok på  Denne dagen var lagt opp spesielt for studenter eller nyutdannede innenfor tekniske- og naturvitenskapelige fag.


Lokket med kinderegg

Industriselskapet NLI lokket studentene med kindereggkonkurranse, og studentene strømmet til. De som greide å spise opp kinderegget - i tillegg til å bygge figuren på ett minutt ble med i trekningen av et systemkamera fra firmaet som blant annet utvikler løsninger for olje- og gassindustrien og jobber mye med fornybar industri.

REKRUTTERER: Stine Røkke (24) i NLI fortalte om arbeidsplassen sin på rekrutteringsdagen.


Selskapet rekrutterer fire til fem nyutdannede hvert år, og er derfor på jakt etter flinke ingeniører.

- Vi satser på tidlig rekruttering og er her for å profilere oss, forteller Stine Røkke (24) på NLI- standen. Røkke er utdannet ingeniør innenfor produktdesign og kom til NLI,som nyutdannet for to år siden. På rekrutteringsdagen holdt hun presentasjon for studentene og fortalte om arbeidsplassen sin.



- Vi har et ungt arbeidsmiljø, og jeg tror gjennomsnittsalderen ligger på 37 år. Vi ønsker å bli større og  trenger derfor folk som har ingeniørgrad, er systematiske, selvsikre og har tro på seg selv. I tillegg må de synes teamarbeid er viktig, forteller hun.

LES OGSÅ: Få en oversikt over kompetansen din


Ønsker å jobbe i Norge

På standen møtte vi spente kindereggspisere, som gjerne ville ha seg et kamera.

Natallia Patapchuk, Hoham mad Asadullak, Suiman Gtimire ig Nuhammad Qarim fra henholdsvis Belgia, Nepal og Pakistan hadde funnet veien til Lillestrøm. De er alle studenter ved Höyskolan i Dalarna i Sverige, men ville gjerne finne ut hvilke jobbmuligheter Norge har å by på for dem som er markedsføring- og ingeniørstudenter.

INTERNASJONALT OPPMØTE: Natallia Patapchuk, Hoham mad Asadullak, Suiman Gtimire ig Nuhammad Qarim fra henholdsvis Belgia, Nepal og Pakistan hadde også funnet veien til rekrutteringsdagen.

- Det er kjempegøy å møte de forskjellige arbeidsgiverne. Det hadde vært veldig spennende å kunne jobbe i Norge, aller helst vil jeg starte opp mitt eget selskap, men først må jeg ha litt arbeidserfaring, og da virker Norge som et fint land, forteller Patapchuk.


LES OGSÅ: Norges kuleste deltidsjobb? Pernille jobber som maskot og artist!

- Finner ikke en mer fascinerende arbeidsplass

Av de 11 bedriftene var også Forsvarets Forskningsinstitutt til stede. De har kontorer på Kjeller, og har behov for mange forskjellige mennesker med forskjellige utdanning i framtiden.

FFI gir blant annet råd til forsvarets ledelse om vitenskapelige og militærteknisk utvikling og konsekvenser for Norge, i tillegg til at de lager teknologi.


Jan Olav Langseth forsøkte å overbevise studentene som er innom standen til at FFI er stedet å jobbe, og forteller om mulighetene og alle de forskjellige arbeidsoppgavene man har som ansatt der.

- Jeg tror ikke man finner et større tverrfaglig institutt, og blant de som jobber hos oss er utdannet innenfor kjemi, fysikk, økonomi, sosiologi, medisin, psykologi, statsvitenskap og biologi, forteller han.

EN FASCINERENDE ARBEIDSPLASS: Jan Olav Langseth skryter av arbeidsplassen Forsvarets Forskningsinstitutt

Langseth garanterer at det er mange spennende arbeidsoppgaver i FFI.

- Det er mye som skjer innenfor kommunikasjon, datasystemer, internasjonale operasjoner. Vi har sivilmilitært samarbeid, og gir blant annet råd om hvordan forsvaret kan drives på en best mulig miljøvennlig måte. Vi gir også råd om hvilken ammunisjon som bør brukes, og hvordan sjøforsvaret skal øve uten å komme i konflikt med dyremangfoldet i havet, sier Ingeseth,

Han jobber selv i kommunikasjonsavdelingen, og er svært fornøyd med sin arbeidsplass.

- Det må være et av de mest fascinerende stedene å kunne jobbe. Vi har så mange fagfelter. Tenk når alle disse feltene prater sammen og løser problemer: Hva man kan få til da, spør han retorisk.


Elin Aura (21)  er en av studentene som var på plass på rekrutteringsdagen. Hun studerer energiteknikk, og fant mange spennende arbeidsgivere på Lillestrøm.

- Jeg er her for å se på jobbmulighetene innenfor energiteknikk. Det ser ut som det er mange muligheter her, og det er veldig gøy å spennende å få treffe arbeidsgiverne.


LES OGSÅ: Hanna (25) er trainee hos ABB

Jakter på masteroppgave-studenter

Konsulentselskapet ÅF, som jobber med blant annet VVS, elektro og energi er på jakt etter både flere ansatte i tillegg til at de gjerne samarbeider med deg som student med masteroppgaven.

LETER ETTER MASTERSTUDENTER: Hanne Andreassen  forteller at ÅF gjerne samarbeider med studenter om masteroppgaven.



- Vi kommer til å ansette en del mennesker fremover. Vi tilbyr også studenter å skrive masteroppgaven sin i samarbeid med oss. Da får du en egen arbeidsplass, en laptop, veileder og du har mulighet til å dra på studietur til Brussel, forteller prosjektingeniør Hanne Andreassen på ÅFs stand.

For ÅF er det ikke et krav at de som skal ansettes nødvendigvis skal ha de beste karakterene.

- Vi ser etter utadvendte studenter. Om du har vært aktiv i studentmiljøet er det et pluss, og det er ikke nødvendigvis karakterene som er avgjørende. Isteden spiller personligheten en stor rolle, sier hun.


LES OGSÅ: Å endre karrierevei - erfaringer og refleksjoner

Tredje mest attraktive arbeidsplass


Et annet konsulentselskap, som sitter rett ved ÅF, er SWECO. De har nylig blitt kåret til den tredje mest attraktive bedriften å jobbe i blant norske ingeniørstudenter. De er bare slått av Statoil og Aker Solutions.

- Vi er inne i en ekspansjonsprosess, arbeidsmengden er økende, og vi søker både etter nyutdannede og erfarne fagfolk, da helst ingeniørerer med master- eller bachelorgrad, forteller Knut Inge Bjørklund.

SWECO har sin egen sommerkampanje hvor de lyser ut 50 sommerjobbstillinger hvert år, som er en fin måte å bli kjent med studentene på.


 Det utdannes for få og arbeidsmengden vokser. Før var det slik at arbeidsgiveren spurte hva kan du gjøre for oss, men nå er det slik at det er  arbeidstakeren som stiller dette spørsmålet. Skal du ha en sikker jobb, bli ingeniør, avslutter han.

 DISSE VAR TIL STEDE PÅ REKRUTTERINGSDAGEN:


 Justervesenet – De har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som er lik både nasjonalt og internasjonalt. Justervesenet måler i industrien, handel, forskning. De har også ansvaret for at ballene som blir brukt i lottotrekningen har rett tyngde.

Institutt for energiteknikk (IFE) – De jobber med teknikk til energi- og petroleumssektoren. IFE trenger blant annet flere med utdanning innenfor kjemi, matematikk, fysikk geologi, petroleum, IT, energi og miljø i framtiden.
Rainpower – Selskapet leverer produkter til vannkraftindustrien. Har hele verdikjeden i Norge med 340 ansatte. Rekrutterer unge og eldre og mest ingeniører.

Norsk akkreditering -  Denne bedriften arbeider med å forhindre problemer mellom landegrensene i forhold til handel og industri. Bedriftens arbeide går ut på å dokumentere kompetanse for å sikre kvalitet. Norsk akkreditering eies av Nærings- og handelsdepartementet og forvalter således de norske akkrediteringsordningene.


Norsk institutt for luftforskning (NILU) – Skal øke forståelsen for prosessene og effektene knyttet til blant annet klimaendringene.


Tekniske tjenester Romerike Trainee – et samarbeid mellom 10 kommuner og to interkommunale selskap på Romerike. Traineene er seks måneder på ett sted og flytter arbeidsområde tre ganger i løpet av den 18 måneder lange perioden. Søker etter ingeniørerer og de får prøve seg  på forskjellige felt i de forkskjellige kommunene. Traineene får påvirke sin egen utvikling og har både mentor og veileder. 100 prosent av traineene fikk fast jobb etter at traineeprogrammet var over i fjor.

Scandpower – Internasjonalt konsulentselskap innenfor sikkerhet og risikostyring. De arbeider med problemstillinger rundt hvordan bedrifter – især innen olje og gass – kan unngå ulykker. Bedriften har omkring 8000 ansatte rundt omkring i verden.

SWECO – Internasjonalt konsulentselskap som tilbyr rådgivningstjenester og løsninger innenfor teknikk som forener teknikk, estetikk, økonomi og miljø. Ble kåret til den tredje mest attraktive arbeidsplassen i Norge i en undersøkelse norske ingeniørstudenter har deltatt i.


ÅF Norge – Teknisk konsulentselskap med røtter i Sverige. Fokuserer på energi, miljø, infrastruktur og industri. Tilbyr studenter å skrive masteroppgave i samarbeid med dem.

NLI – Leverer blant annet løsninger til olje- og gass-sektoren, i tillegg til undervannsinstallasjoner og jobber med et prosjekt om flytende vindmøller. Har 800 ansatte fordelt på 16 selskaper. Hovedkontoret et er i Tønsberg, og de rekrutterer 4- 5 nyutdannede hver år.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) – Forskningsinstitusjon direkte underlagt Forsvarsdepartementet. FFI utvikler teknologi og kunnskap for å gjøre Norge i stand til å ha et tidsriktig og effektivt forsvar.