Man kan kjøre bil til Beirut på toogssøtti timer. Der kan du dø.

En slik stenhård virkelighet er de færreste forunt. I dette landet er vi så overbevist om vår egen unike trygghet, at man nesten skulle tro det daglig regner ildebrann over resten av verden.

Allikevel finner vi scenarioer bygget på vold og makt i alle kulturelle uttrykk rundt oss; film, tegneserier, historiske dokumentarer, musikk... Så også i to av høstens gode bøker. Maktutøvelse i en eller annen form beveger tiden fremover og legger premisser for menneskers bevegelser. I alle fall i utlandet.

Student og spion

En av de som fikk føle dette, var Sverre Bergh, norsk student og etterhvert agent i Tyskland i årene 1940-45. Etter å ha blitt avvist på ingeniørstudiet på NTH i Trondheim, dro 20 år gamle Bergh til Dresden for å studere på Dresden Techniche Hochschule. Der ble han en av de viktigste etterretningskildene de allierte hadde i Hitler-Tyskland, hele krigen igjennom.

I boken Spion i Hitlers rike forteller Bergh historien om sitt engasjement i den norske etterretningsorganisasjonen XU til forfatter Svein Sæther. Dette er en beretning om hvordan en ung mann lar både nødvendighetene og tilfeldighetene styre sin hverdag, helt til han besitter en posisjon man ikke kan unnvike. En slåes raskt av virkelighetsgestalten i det hele av hvordan en slik verden kan gjøre en voksen og tvinge frem en utvikling i eget liv man aldri hadde tenkt seg.

Ninjateknikk

 


 LUSKETEKNIKK: ”Nå skal du luske deg
 sakte ut av synsfeltet. Fokuser på
 gluggene hans, og ikke på skallen.”

Denne verden av potensiell vold og maktutøvelse kan også estetiseres, gjøres narr av og underholde. Ninjateknikk II; usynlighet i strid er en bok som, gøyalt nok, utgir seg for å være noe helt annet enn det den er. Boken foregir nemlig å være en av det norske forsvarets gamle treningsmanualer; en regelrett ninjaskole til bruk ved hærens fallskjermjegerkommando. Ikke nok med dette; hele Norges nasjonalspion Arne Treholt er kreditert som forfatter, her som kommandør Arne Treholt. Humbug fra ende til annen selvfølgelig, og deilig sådan. Her lærer vi om ninjaens filosofi, usynlighetskunst og drapsteknikker, alt tilpasset den norske soldat anno 1978. Det hele er gjennomført imponerende tidstypisk, og på svart-hvittbildene ser vi en ung og vital Treholt utføre ”smeltesteg”, ”dobbelt åkleløft” og ”handpisk”, alt akkompagnert av proletariatets språk.

Ninjateknikk II.. ble opprinnelig utgitt av lille FRIKforlag våren 05, men er plukket opp av Oktober, som gir den ut i ”ny slitesterk utgave” denne høsten. Det gjør de rett i, da dette må være det mest gjennomført kårni som har blitt skrevet dette tiåret. Samtidig lukter det av samfunnsrefleksjon, uten at det helt griper tak eller tematiserer ett område. Ikke alt liv kan presses inn i en helhetlig og god historie, slik som ingeniørstudentens spionberetning. Men både lekne formeksperimenter og brutale vitnesbyrd setter vårt forhold til vold og makt i perspektiv, om enn på vidt forskjellige måter.


Det er nesten høst. Sett deg ned og les en bok. Hey, les to.

LES OGSÅ: Sigurd Wongraven - Rødvin og svartmetall

 

Aktuelle bøker

 

Sverre Bergh, Svein Sæther; "Spion i Hitlers rike"

Forlag: Damm

Les mer

 

 

Kommandør Arne Treholdt; "Ninjateknikk II, Usynlighet i strid"

Forlag: Oktober

Les mer