(StudentTorget.no):

- Jeg har akkurat satt opp topp 3-liste!

Birger Vestmo, programleder for Filmpolitiet i NRK P3, er på tråden før 2011 har rukket å bli 2012 – tilsynelatende svært klar for filmåret 2012. Nummer tre på hans liste: «The Avengers» – en film som samler et drøss av helter fra tegneserieselskapet Marvel, deriblant Iron Man, Hulken og Thor. 

Alle filmfigurene er så bra hver for  seg, og jeg håper at de er enda bedre sammen, sier Vestmo.

I tillegg til superheltbonanzaen i «The Avengers» kommer nok en nyinnspilling av Spiderman (!), og Batman returnerer i Christian Bales skikkelse for tredje og siste gang i «The Dark Knight Rises». Måneden er juli, og Le LD Nguyen, redaktør i Filmmagasinet, har store forventninger. 

– Christopher Nolan er vaksinert mot å lage dårlige filmer. Jeg kjenner det kribler i magen allerede! sier han. 

 

Spioner og muldvarper


FILMPOLITI: NRKs filmekspert Birger Vestmo fra «Filmpolitiet» hadde ingen problemer med å sette opp en topp tre-liste for filmer han har store forventninger til i 2012. Foto: Nadia Fransen/NRK

Vegard Larsen, programleder i Filmbonanza, er derimot ingen superheltfantast. Han tror ikke vi trenger å vente lenge på årets store filmopplevelser. Allerede 13. januar kom dramaet «Shame» med Michael Fassbender og Carey Mulligan i hovedrollene. 


- Jeg tror dette vil være den mest interessante kinofilmen i år. Den handler om mannlig seksualitet og moderne maskulinitet, som en «American Psycho» uten vold, mener han.

I slutten av januar hadde thrilleren «Tinker, tailor, soldier, spy» premiere. Filmen er basert på John le Carré-romanen fra 1974 med samme navn. Den inneholder flere elementer Larsen er glad i: spioner, kald krig og muldvarper. Programlederen synes det virker som om flere filmskapere har latt seg inspirere av søttitallet. Han ser blant annet fram mot «The Ides of March», som er regissert av George Clooney. Filmen er en politisk thriller som visstnok nærmer seg klassikeren «Alle presidentens menn». 

– Det kommer flere thrillere som ikke er så oppskriftsmessige som de har vært de siste årene. De tar seg tid, og filmene bygger seg opp på en lite sjangermessig måte, sier han.  

LES OGSÅ: Christian Ringnes: Fra porno til skulpturpark

 

Ut mot havet

Filmtrioen tror utvilsomt at blant de norske filmene er det «Kon-Tiki» som kommer til å få mest oppmerksomhet. Regissert av mennene bak «Max Manus», og med Pål Sverre Valheim Hagen som Thor Heyerdahl. Premieren er 24. august. FILMEKSPERT: Vegard Larsen er programleder i NRK-programmet «Filmbonanza», tror filmen «Shame», som går på kino nå, vil være den mest interessante filmen i 2012. 

KJENNER TIL PROBLEMET: Studiedirektør ved Universitetet i Oslo kjenner til problemstillingen med at studenter melder seg opp i fag uten å ta studiepoeng. - Jver enkelt har et moralsk ansvar, sier hun. Foto: ©UiO/Ståle Skogstad

- Regissørene har klart teft for å lage drivende god publikumsfilm av historisk materiale. Prosjektet ser veldig lovende ut, sier Vestmo.

Det knyttes også forventninger til Petter Næss’ «Into the white», en film som utspiller seg i norsk villmark under andre verdenskrig, med stjerner som Rupert Grint og Florian Lukas.

– Det blir spennende å se hva Næss har fått til med engelske skuespillere og hvilket potensiale Grint har utenfor «Harry Potter»-universet, mener Larsen. 

LES OGSÅ: Musiker Line Kåsa

 

Alien vs hobbit

Den største internasjonale filmbegivenheten i 2012 finner mest sannsynlig sted i Middle-earth. I desember har første del av «Hobbiten» omsider premiere, etter mye oppstyr rundt bytte av regissør, stadige utsettelser og skuespillerstreik. Alt styret har gjort at det sås tvil om forløperen til Ringenes Herre-trilogien kommer til å innfri. Like fullt er det det nye Peter Jackson-eventyret Birger Vestmo gleder seg nest mest til å se i år. 


Nummer èn på lista hans er likevel Ridley Scotts «Prometheus». Handlingen er foreløpig svært hemmelig, men ifølge det Vestmo vet skal det dreie seg om en slags forløper til regissørens legendariske science fiction-debut «Alien». 

– Dette kommer til å bli det store høydepunktet. Ridley Scott har ikke laget science fiction siden 1982!

LES OGSÅ: Ray Kay - verdens ledende musikkvideoregissør

 

Bonusmateriale 

Disse filmene kan det også være god grunn til å glede seg til.

 

Vegard Larsen: 

«Piratene!» – animasjonsfilm om sjørøvere, fra selskapet som lager «Wallace og Gromit». 

«Police» (som Larsen så i Cannes i fjor) – fransk politifilm – som en sesong av The Wire kokt ned i en film. 

 

Birger Vestmo: 

“Dark Shadows” – Johnny Depp som vampyr. Om han ikke er blant de aller beste skuespillerne, har han alltid en interessant aura over seg. 

 

Le LD Nguyen: 

«Star Trek 2» – Knallbra restart av franchisen forrige gang, og en «sci-fi»-frik som meg har lite annet å gjøre enn å glede seg til fortsettelsen.

 
Denne saken ble først publisert i magasinet Campus #1 2012