Paranormal Activity er tidenes raskest innbringende skrekkfilm. Den er også den skumleste, mener vår journalist.

«Det er første gangen jeg har sett en film så skummel at jeg fikk utslett på hele kroppen!»

Sitatet er hentet fra en ivrig horror-entusiast på filmnettstedet IMDB.com. Her flommer det over av lignende kommentarer fra fans som filmen har skremt vettet av.

I sin første uke på kino i USA spilte Paranormal Activity inn hele 9,1 millioner dollar, og ble dermed den skrekkfilmen som har tjent mest i forhold til sitt budsjett på imponerende 15 000 dollar.

Filmens regissør, Oren Peli, mener suksessen er tilfeldig.

– Suksessen er et resultat av at gjetordene om filmen spredde seg på folkemunne. Jeg tror at innholdet er noe de fleste mennesker kan relatere til, sier Peli til Campus.

Paranormal Activty handler om et ektepar som etter å ha opplevd skumle ting om natten, bestemmer seg for å sette opp et overvåkningskamera mens de sover. Det de får se har skremt vettet av mange.

– Jeg tror historien i seg selv er treffende. De fleste er vel redd for hva som skjuler seg i mørket. Det er jo noe man egentlig ikke vil vite, mener regissøren.


Innflytelse fra Spielberg

Paranormal Activity ble innspilt i 2006, og har siden 2007 reist verden rundt  som et undergrunnsfenomen. I 2008 ble filmen plukket opp av produksjonsselskapet til Steven Spielberg, noe som gav innflytelse på filmens slutt, forklarer Peli.


– Han mente at vår slutt var meningsfull, men at den manglet det lille ekstra for å bli perfekt. Jeg er glad vi endret den, for nå sier folk at dette er den beste slutten noensinne.

Men det er ikke bare slutten som har gjort filmen til en kommersiell suksess. En rekke kritikere har kalt filmen den skumleste som noen gang er blitt laget.

Peli tror det har med filmens fortellerspråk å gjøre.

– De beste skrekkfilmene som lages, er ikke fokusert på å vise  skumle ting, men søker å fortelle om alt det man ikke ser.

LES OGSÅ: Bent Hamer


Arven etter Blair Witch

Paranormal Activitys handling og lave budsjett trekker minnene til The Blair Witch Project. Peli er glad for sammenlikningen.

– Jeg forelsket meg i filmstilen til Blair Witch allerede første gang jeg så den. Ideen om å gjøre skrekk ut av folks overtro og nysgjerrighet er noe vi har til felles. Det er jeg stolt av å bli forbundet med.

Filmen hadde norgespremiere rundt juletider, og selv om Peli neppe forventer den samme suksessen som i Amerika, hvor filmen overgikk populariteten til Saw-filmene, så håper han at også det norske folk vil sove dårlig etter å ha sett filmen.


– Jeg har aldri hatt ambisjoner om å lage noe annet enn en film som var så skremmende at de som så den, var nødt til å prate om den i etterkant. Det håper jeg at også norske tilskuere har fått merke på kroppen.

 Oren Pelis beste grøss:


The Excorsist (1971)
Regi: William Friedkin
– Jeg så denne da jeg var åtte år. Det er simpelthen den skumleste filmen jeg har sett.

Blair Witch Project (1999)
Regi: Daniel Myrick & Eduardo Sánchez
– Muligens et litt opplagt valg, men det skal mye til å gjenskape mytologien og følelsen som denne filmen frembrakte i folk. Du kan godt si at vi prøvde.

Rosemary´s Baby (1968)
Regi: Roman Polanski
– Alle småbarnsforeldres ultimale mareritt fortalt som skrekkfilm. Det er en veldig god idé som er svært godt gjennomført.