Tov Sletta spiste døgnet rundt for å legge på seg nok til å spille David Toska, men lusekofte ser du han neppe i med det første.

– Kanskje i en eventuell oppfølger bare, sier Sletta og ler lettere oppgitt over det noe banale, men uunngåelige spørsmålet om han ifører seg lusekofte i fritiden.

Det er riktignok ikke snakk om noen oppfølger enda, men så har ikke den første filmen kommet seg til lerretet enda heller. I oktober kom NOKAS, filmen om det brutale ranet av en tellesentral i Stavanger 5. april 2004.

Og det har ikke bare vært en lek å komme i mål med prosjektet.

 

Gutta fra Bjølsen

– Jeg la på meg 10kg for denne rollen, og det kjentes som jeg spiste døgnet rundt, forteller Sletta, som var i kontakt med en ernæringsspesialist i prosessen.

Hva slags forhold får man så til en som Toska etter en sånn jobb?

– Ikke noe annet enn før, egentlig. Jeg føler ikke at jeg kjenner han bedre enn andre, forteller Sletta.

– Jeg tenkte ikke så mye på Toska under innspillingen, men mer på filmens karakter. Det man ser på filmen, er min versjon av Toska.

Toska og Sletta har imidlertid mer til felles enn det man først skulle tro. De gikk faktisk på samme ungdomsskole.

– Ja, vi gikk på skole på Bjølsen begge to, men jeg tror han gikk ut året før jeg begynte der. Det er jo et litt morsomt sammentreff.


Med foreldre som var skuespillere var han fast bestemt på at han ikke skulle gå samme vei. Dette gjorde at han var innom kelneryrket og elektrolinja før han som 25-åring innså at det eneste rette var skuespilleryrket.

LES OGSÅ: Studenter bygde naust foran barkoden i Bjørvika

 

Ingen tøff actionhelt

Hendelsesforløpet var det Sletta fokuserte mest på under forberedelsene til filmen. Han mener det er viktig at filmen ble laget nå.

– Det var noe som gikk inn på alle i Norge, og alle fikk det med seg. Det er kanskje litt spesielt å filmatisere det nå, siden det er en relativt fersk hendelse, men det er også viktig å ikke glemme det som skjedde, mener Sletta.

Han forstår imidlertid at det ikke er noe stas for pårørende å få rippet opp i dette, men understreker at historien fortelles fordi det er en viktig hendelse.

– Dette er ikke en film som er blitt laget for å fremme en tøff actionhelt.- Det slo oss flere ganger på settet at fy faen, så sykt brutalt dette er!

Når Campus snakker med Sletta, ligger han horisontalt på en hytte et sted i den norske fjellheimen, med nakkesmerter etter noen harde vandreturer i fjellet. Men filminnspillingen var ingen dans på roser, den heller.


– Man romantiserer ofte det å jobbe med film, men det er egentlig svært slitsomt. Det er uansett utrolig moro å være med på en stor produksjon som dette, forteller Sletta, som gjør sin spillefilmdebut med NOKAS.

At norsk film preges av en rekke gjengangere tar han imidlertid ikke så tungt.

– I alle filmmiljøer er det jo slik at man jobber med folk man liker å jobbe med, og da blir det gjerne litt sånn, legger han til.

I nærmeste framtid blir det da også en kombinasjon av teater og film på Sletta, og det er den kombinasjonen han trives aller best med.

– Skal man overleve som skuespiller i Norge, er det først og fremst teater, så film, som gjelder, forklarer Sletta.

– Jeg føler uansett ikke at jeg kan sitte her og sutre over gjengangerne i norsk film. Jeg har nemlig lyst til å jobbe mye fremover selv, avslutter Sletta optimistisk i andre enden av røret.

Denne artikkelen er også publisert i Studentmagasinet Campus