Showman, programleder og komiker. En gang var Håvard Lilleheie også student. Her snakker han åpent om veien til eget program på Tv2.

 

 Håvard Lilleheie

Håvard Lilleheie (født 1. februar 1973 i Rosendal. Oppvokst på Stord, Hordaland, er en norsk skuespiller, programleder og komiker. Han debuterte i programserien U på NRK i 2000 etter å ha jobbet som standupkomiker.

Sammen med blant andre Steinar Sagen hadde han programmene Munn til Munn og Onkel Happy på NRK Petre. Etter dette ledet han talkshowet Håvard Lilleheie Show på Metropol TV.

I 2003 hadde han hovedrollen i suksessfilmen United der han ble gjenforent med regissør Magnus Martens. Han har siden dette blant annet hatt opptredener i program som Rikets Røst, TV2s Påskenøtter og Senkveld.

Han var fra høsten 2006 frem til våren 2009 programleder for det satiriske humorshowet Manshow på TV2 Zebra sammen med Morten Ramm.
29. september 2009 var det premiere på Håvards nye humortalkshow Showman


Kilde: Wikipedia

 

Vi sitter i et treningsrom som er omgjort til en VIP-lounge i anledning Næringslivsdagene ved BI i Stavanger. Håvard Lilleheie er hyret inn som konferansier og har som hovedoppgave å underholde studentene mellom foredragene. Noe han for øvrig gjør meget godt, men hva har han gjort med håret?    

- I forbindelse med “Showman” skulle Mona Grudt farge håret mitt med det som hadde blitt kåret til årets hårfarge. Synes du det ble fint, eller? 

Hårfargen i seg selv er kanskje ikke så verst. Den mørke og rødlige fargen var riktignok litt uvant, men det kommer i skyggen av resten av denne «sveisen»:

Fra hårfestet, midt i pannen og mot bakhodet har Håvard nemlig en bred stripe uten noe hår i det hele tatt. En slags hanekam i revers. 

- Åja, den ja! Ideen er at etter hvert foredrag, skal foredragsholderne barbere mer og mer av håret mitt. Jeg tror dette kan bli bra!

 

 

Forsov seg til eksamen

 

 

Lilleheie var selv student på Blindern i Oslo, og har cand. mag i statsvitenskap med historie som mellomfag. En studieretning som kanskje ikke er det første man ville forbundet med ham.  

- Jeg begynte på samfunnsøkonomi, men så var ikke det helt riktig. Med tanke på hvor moden jeg var da, så tror jeg ikke akkurat det var en innertier av meg å studere det på den tiden.  Jeg vet ikke hva jeg tenkte på. Undervisning kanskje.

På bordet foran ham står et fat med wraps. Håvard forsyner seg og tar et stort jafs før han forteller om hvordan han forsov seg til sin første grunnfagseksamen.


- Jeg hadde fått ny klokke av muttern og kvelden før eksamen klarte jeg å stille oppsettet om fra å vise klokkeslettet som 13, 14 og 15 til å vise AM/PM. Jeg forsov meg og fikk ikke tatt eksamen. Da jeg skulle gå opp til eksamen et halvår senere hadde de lagt til en masse nye ting på pensum, og ettersom jeg ikke hadde vært på forelesningene forstod jeg ikke spørsmålene. For at det hele ikke skulle bli idiotisk valgte jeg å begynne på statsvitenskap og historie istedet.

Hvordan var du som student?

- Jeg var nok litt ufokusert. For meg ble det på en eller annen måte en slags kamp for å få fullført den graden. Først da kunne jeg sette et slags punktum og begynne å jobbe med det jeg ville jobbe med. Moren og faren min var veldig opptatt av utdannelse. De trodde ikke at det lå så veldig mye i de andre greiene jeg holdt på med på den tiden, det var mer barnsligheter.

LES OGSÅ: Påsken 2012: Tips til hva du kan se, høre og gjøre

 


- Folk gir faen i studentrevyen

 

“Barnslighetene” Håvard drev med på denne tiden var studentrevyen på Blindern. Han legger ikke skjul på at det å være involvert både på og bak scenen var viktig for å gi selvtilliten til å ta steget videre til stand-up. En selvtillit som nesten var for god.


- Da jeg kom med i studentrevyen, så følte jeg nok selv at jeg gjorde det veldig bra og at jeg, i mine egne øyne, var en av de bedre. Noe jeg selvfølgelig ikke var, men dette var noe jeg selv trodde, forklarer Lilleheie åpent. Den videre karrieren var også rimelig tilfeldig innrømmer han.

- De stand-up-greiene som skjedde i ettertid… Jeg tror nok jeg var såpass naiv at jeg trodde at jeg skulle bli oppdaget. Også skjer jo selvfølgelig ikke det, for folk gir jo faen i om du har vært med i studentrevyer!

Lilleheie ler høyt av seg selv, før han fortsetter. Det å være stand-up komiker beskriver han som et tøft, men lærerikt yrke.

- Det var vanskelig i starten fordi du er så ujevn, og har ikke lært deg å takle forskjellige typer publikum. Både bevisst og ubevisst lærer du veldig mye. Bare det å gjenta er en verdi i seg selv. Er det ikke noe som heter “The Rule of Ten Thousand”? Jeg tror det er en amerikansk forfatter som har skrevet en bok om at dersom du gjør en ting ti tusen ganger, og du har talent i utgangspunktet, da må det bare bli dritbra! DET er mange helger det! Ikke at jeg synes at jeg selv er så bra, men…


 

 

Ble headhuntet til jobb i NRK

 

Etter årene på Blindern søkte Lilleheie seg inn på medielinjen i Volda og stod som nummer fire på ventelisten da han fikk jobbtilbud fra NRK. 

- Det var på bakgrunn av en slags sommerturné at NRK tok kontakt. Dette var lenge siden, lenge før du begynte å se på TV. Dette var i 1999!  Hadde jeg ikke fått den sjansen jeg fikk da, ville jeg nok begynt i Volda. Men sånn er jo livet noen ganger, det blir litt som i filmen “Sliding Doors”. Tilfeldigheter.

Lilleheie ble ansatt for å lede programmet ”U” på NRK. Siden da har han vært med i filmen “United” og som programleder i “Håvard Lilleheie Show”, “ManShow”, og nå “Showman”.

På tross av at han også har imponert med sine kokkeferdigheter på “4-stjerners middag” og med tidvis eksotisk hoftevrikking på “Skal vi danse“, er det først og fremst TV-formatet han jobber i nå han foretrekker.
 
- I motsetning til da jeg var med i ”Skal vi danse” og ”4-stjerners middag”, som handler om å prestere så godt du kan på kortest mulig tid, er et Talkshow på en måte som et blankt lerret. Når du begynner er det ingenting der og du kan bare fylle på med ideer og gi det en viss personlighet.


Han legger ikke skjul på at det er mye press i å levere uke etter uke.

- Presset lever man alltid under, men sånn er det i alle sånne jobber. I en bransje som TV vil det alltid være flere folk som er gira på å være der enn det er plass til. Drømmen er å skape noe som på sikt skal bli oppfattet som en institusjon. Det er dette jeg vil med “Showman“.

LES OGSÅ: Filmtips til studiestart

 

 

Det er bare å kjøre på!

 

Døren inn til VIP-loungen åpner seg og en student spør om ikke det er mulig å ta noen bilder av Håvard til en intern skoleavis. Bak ham står en håndfull studenter på tå og kikker inn. Det er ikke tvil om at det er stas at Håvard har tatt turen innom.
  
- Angrer du på noe du har gjort i karrieren din?

- Hva? Om jeg har noe jeg angrer på? Nei, eller jeg…

Håvard legger fra seg maten, lener seg litt framover mens han tenker seg om. I dette øyeblikket får vi avdekket at resten av den barberte stripa ender opp i en spektakulær nybarbert måne på toppen av bakhodet. Håvard klør seg i månen før han svarer: 

- Er det ikke noe de flinke komikerne sier at ” ideen alltid skal være sjefen”? For meg er det dette det handler om. Når du får en god ide er det bare å kjøre på.