Fra catwalken i Paris til scenen på Melodi Grand Prix, Mimi Blix vet å snu drøm til virkelighet.

– Tenk at jeg turte å delta på Melodi Grand Prix! Jeg blir nesten nervøs bare av å snakke om det. Det var sinnsykt skummelt, men jeg hadde så lyst til å tørre det, så jeg bare gjorde det. Jeg er veldig, veldig pinglete sånn egentlig, skjønner du, forklarer Mimi Blix, men må le av hvor selvmotsigende det høres ut. For det er ikke akkurat pinglete man vil kalle den 19 år gamle jenta fra Askim som har jobbet for de største internasjonale designerne, prydet magasiner som Marie Claire og Cosmopolitan, og ikke minst deltatt på Melodi Grand Prix.

Mimi Blix (19)

– Mimi Blix’ egentlige navn er Miriam Blix Mutabazi. Hun er halvt ugandisk og oppvokst i Askim.
– Hun er den første nordmannen som fikk kontrakt med det anerkjente amerikanske modellbyrået IMG og har siden det prydet flere internasjonale magasiner og motevisninger og deltatt i den prestisjefylte Kingfisher-kalenderen.
– Debuterte som artist på årets delfinale av Melodi Grand Prix med sangen ”Allergic”, og er nå aktuell med singelen ved samme navn.


 

– Internasjonal suksess.

Mimi smaker på ordet og smiler litt sjenert. Det å være modell i utlandet er i alle fall som å leve i en liten drømmeverden, forklarer hun og trekker frem modelloppdraget for den prestisjetunge Kingfisher-kalenderen som et eksempel.

– Det var helt vilt! Plutselig er du den største stjernen, og blir tatt med på de flotteste stedene. Det føles helt merkelig, men er samtidig veldig gøy.

– Hvordan er det å komme hjem til Askim etter slike opplevelser?

– Deprimerende, utbryter Mimi, men samtidig litt godt. Jeg er veldig hjemmekjær.

LES OGSÅ: Your Headlights are on -

 

Livsnyteren

Det å jobbe som modell internasjonalt har sine baksider, Mimi peker på dårlige økonomiske forhold og stor konkurranse som klare negative faktorer. I tillegg er modellbransjen kjent for å være en tøff bransje hvor kritikken sitter løst.

– Jeg har fått gjennomgå. I starten var det veldig tøft, for da tok jeg meg nær av alt, men nå gir jeg egentlig blanke søren. Man må jo ta til seg den kritikken som er fornuftig, som man virkelig kan gjøre noe med. Andre ting som er helt usaklige, må man bare legge fra seg og vite at man egentlig er bra som man er. Man finner på en måte seg selv i modellbransjen, skjønner hvem man er.

– Så hvem er Mimi Blix?

– Jeg har hørt at jeg er en livsnyter, og det tror jeg det er viktig å være. Vi er heldige som slipper å stresse med utdanning, økonomisk sett. Jeg synes det er viktig når vi kommer fra et land som Norge at vi bare kan nyte livet og så heller sette oss ned når vi er klare og studere da. Nordmenn er veldig avhengige av å ha en plan. Jeg er kanskje det, jeg òg, men det er viktig å kose seg litegrann også og bare følge drømmene sine. Det er noe man er litt for dårlige til her til lands.


 

Kilden til suksess

Mimi Blix kan stolt bære tittelen ”drømmefanger”, ettersom hun allerede som 19-åring har oppnådd sin store modelldrøm. Men hva er suksessoppskriften?

– Det jeg tror folk ikke tenker så mye på, er at det er veldig viktig å ha en som står bak deg og backer deg opp, som Amar. Uten han så hadde jeg sittet i Askim enda, altså, konstaterer Mimi. Mimi Blix møtte multitalentet Amar Faiz da hun var 15 å,r og han har siden det vært hennes agent. Sammen dro de til Paris i jakten på Mimis modelldrøm, og etter bare to uker fikk hun kontrakt med et av verdens mest prestisjefulle modellbyråer, IMG, hvor Mimis bilde pryder veggen sammen med stjerner som Heidi Klum, Naomi Campbell og Tyra Banks.

– Amar åpner veldig mange dører. Han lærer meg ting om mote, pusher meg og geleider meg hele veien på ting jeg bør gjøre. Han gir meg masse råd og har en skulder som jeg gråter på. Uansett om man satser på mote eller musikk, tror jeg det er viktig at du har en sånn person som er rundt deg og støtter deg. Egentlig burde vi ha en agent, alle sammen.


 

Drømmen om å være ”engel”

Mimi reiste tilbake til Paris kort tid etter at hun fikk kontrakten med IMG og var der under moteuken. Hun beskriver det som et sjokk som ikke bare var positivt.

– Jeg var alene og ganske ensom. Det var så nytt alt sammen, og jeg var bare 16 år. Men det ga absolutt mersmak, og det ble mye fravær det året, sier hun og kniser, men er rask med å understreke at hun gjennomførte året til tross for mye reising.

– Hva er det beste med modelljobben?

– Motevisninger er fantastiske, uansett om det er i Norge eller i utlandet. Det er skikkelig ”power”. Du har lyset på deg, og salen er full av mennesker. Når man går nedover, føler man seg så sterk, så kvinnelig. Det er som om du eier hele verden, egentlig.

– Har du fått oppfylt drømmen din?

– Jeg har nok fått opplevd mye av det jeg drømte om, men det er et par navn som jeg har lyst til å være med på i New York, innrømmer hun noe sjenert. Hun tviler på om hun skal si mer, som om drømmen forsvinner dersom hun sier den høyt. Til slutt gir hun etter:

– Det er Victoria’s Secret, jeg skulle gjerne vært en ”engel” der, sier hun med et stort smil om munnen.


– Victoria’s Secret er et amerikansk undertøysmerke med anerkjente motevisninger. Modellene som får gå disse visningene er håndplukkede og får tittelen ”engel”. Det å være en ”engel” for Victoria’s Secret har svært høy status i modell- og motebransjen. Utrolig nok er drømmen faktisk oppnåelig for den vakre jenta.

– Jeg har møtt bookingagenten for Victoria’s Secret, så det er veldig spennende. Det hadde vært helt fantastisk å bli antatt!

LES OGSÅ: Kultursofaen har vært på besøk hos P3morgen

 

Melodiøs

Men før den tid er det musikk-karrieren og studier som gjelder. Mimi har tatt et friår fra modellbransjen og tar norskstudier på Bjørknes samtidig som hun jobber med musikk.

– Har det å synge og drive med musikk alltid vært drømmen din?

– Det i alle fall drømmen min nå. Jeg har alltid vært glad i musikk, og nå vil jeg virkelig holde på med det. Jeg har jo veldig mye å lære, da, det merker jeg. Det har vært litt sånn ”kan jeg dette?” men det funker jo, og det er gøy!

– Hvordan var det å være med på Melodi Grand Prix?
– Du, det var så bra, og jeg var så overrasket. Jeg trodde det skulle være litt uprofesjonelt, men det var det absolutt ikke. I tillegg åpnet det faktisk en del dører. Jeg har fått masse tilbakemelding fra utlandet av folk som vil skrive låter og jobbe med meg. Jeg er glad vi ble med på det.


Og slik gikk Mimi rett fra verdens hotteste catwalker og rett inn i musikkbransjen. Men hvordan skjedde det?

– Jo, det hele startet faktisk med at jeg sang i dusjen! Det var i Paris mens jeg jobbet som modell der og agenten min Amar var utenfor og hørte meg synge. Han ble fast bestemt på at dette måtte vi gjøre noe med. Det hadde jeg veldig lyst til, så jeg synes det var veldig kult.

Det viser seg at agenten Amar Faiz er god venn med låtskriveren Merethe La Verdi, og resten er historie.

– Hva er planen nå?

– Først blir det en singel, og så kommer det et album. Jeg har også fått til noen samarbeidsprosjekt med andre artister, røper hun. Singelen heter ”Allergic” og er et samarbeid med Merethe La Verdi og Ketil Schei.

– Jeg har ingen plan om å selge til gull eller noe. Jeg vil bare lage musikk jeg liker og som får folk til å danse og komme i godt humør.

– En gledespreder med andre ord?

– Ja, en gledespreder!

Denne artikkelen er også publisert i Studentmagasinet Campus.