I mars slapp Trondheimsbandet Your Headlights Are On sitt debutalbum, men hittil har de kanskje fått mest oppmerksomhet for det noe spesielle band-navnet.

De spilte for fulle lokaler på Oslo-utestedene Mono og Revolver under by:Larm. Før Your Headlights Are On skulle rigge opp til den første av disse konsertene, fikk Campus et møte med vennene fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

 

 

Ikke jazzband

 

 

– Vi starta bandet før vi begynte på jazzlinja, men da vi begynte der, fikk vi muligheten til å øve så mye vi ville i døgnåpne øvingsrom. Det har betydd mye, sier gitarist Lars Ove Fossheim.

Band som Radiohead og Lionheart Brothers kommer imidlertid foran jazzartister når bandet skal peke på inspirasjonskilder, men Your Headlights Are On har en spesiell instrumentbesetning som gjør at de blir nødt til å ta andre valg enn vanlige band.

– Siden vi bruker tuba i stedet for bass, må vi tenke på en helt annen måte når vi bygger opp musikken vår, sier tubaist Heiða Karine Jóhannesdóttir Mobeck.

Trondheimsbandet skriver musikken sin i plenum og har gjerne en veldig stram struktur på musikken før de løsner opp og slipper til kreative utfoldelser. Lovprisningene har strømmet til for musikken de har skapt, og by:Larm pekte dem også ut som ett av ni band som kommer til å gjøre seg bemerket i 2011 og fremtiden.


 

 

Stive brystvorter

 

Hvordan ble dere hetende Your Headlights Are On?

– Jeg måtte tvinge det gjennom i begynnelsen, men jeg husker egentlig ikke hvorfor det ble akkurat dette, sier vokalist Ingrid Helene Håvik. Hun ber Heiða fortelle hva mora hennes opplevde på New Zealand.

– Da mamma var der nede, fortalte hun til noen som bodde der at jeg spilte i et band som heter Your Headlights Are On. De brast i latter, og da mamma lurte på hvorfor de gjorde det, sa de at ”your headlights are on” er slang for at noen har stive brystvorter.

– Men vi hadde bestemt navnet vårt før dette! tilføyer Anja Lauvdal kvikt. Hun er tangentfører i bandet.

LES OGSÅ: Slik kan du søke støtte til prosjekter

 

 

Engelske dikt

 

Flere av tekstene på debutalbumet er lånt fra forskjellige engelskspråklige lyrikere som Philip Larkin, Gwendolyn Brooks og Robert Hayden.

– Jeg vil si det er utradisjonelle kjærlighetsdikt og ikke slike ”Ooo, I got to be strong now that you have left me, but I really love you”-dikt. Tabuene rundt sjalusi og ensomhet er typiske tema. Det at man sitter ensom i leiligheten sin og runker og drikker, for eksempel, sier vokalist Ingrid Helene Håvik.


Diskobar er den eneste norskspråklige sangen deres, og slik kommer det også til å bli i fremtiden, hevder Håvik.

– Men om dere andre vil skrive på norsk, så lykke til med det, ler hun.

LES OGSÅ: Mah-Rukh Ali: Jenta som ingen kunne målbinde


 

 

Platedebuten

 

Fra siste halvdel av mars er Your Headlights Are On sitt debutalbum i salg. Det blir gitt ut på det nyopprettede plateselskapet Dayladore, og bandet mener friheten de har hatt i produksjonen, har vært viktig for dem.

I tillegg til CD-en vil deres første utgivelse inneholde en DVD som er et produkt av et samarbeidsprosjekt bandet har hatt med regissør Andreas Hansen Schille ved Kunstakademiet i Trondheim.

– DVD-en blir en enhetlig film og ikke bare en samling med musikkvideoer, forklarer gitarist Lars Ove.

– Vi er kjempefornøyde med resultatet, sier Anja før bandet blir nødt til å ta farvel. De må rekke å rigge opp utstyret før publikum fyller opp Mono.

 

YHOA liker

Yo La Tengo - I Can Hear the Heart Beating as One

Kobert - Invasion of Privacy

Kim André Rysstad - Tak hardt uti hand.


”Vi valgte disse tre platene fordi det er tre fantastiske album som vi har hørt mye på. De er ganske forskjellige, men representerer et bredt utvalg av inspirasjonskildene våre.”

Denne artikkelen er også publisert i Studentmagasinet Campus.