(StudentTorget.no):

Det nærmer seg slutten på skoleåret for de aller fleste. Bachelor- og masterstudentene ved produktdesignutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus markerte dette med å stille ut eksamensoppgavene sine i forrige uke. 

StudentTorget tok turen for å se på utstillingen med bidrag fra de til sammen 50 studentene. Det er bare kreativiteten som setter en stopper når produktdesignstudentene skal holde utstilling.

Vi fikk se et luktfritt øko-toalett tiltenkt rasteplasser langs veiene, smykker med årring-motiv, bæreveske laget av tre for Mac, kaffetermos med innebygd termometer og mye, mye mer. 

- Vi har jobbet med eksamensoppgaven siden slutten av februar, og vi har gjort alt sammen selv. Vi har mange gode verksteder på skolen, som keramikk-, stål-, og metallverksted, forteller bachelorstudent Mariann Johnsen.

 


BACHELORSTUDENT: Mariann Johnsen har utviklet voldtektsalarmen «Bigger balls».

Produktdesignstudentene har etter tre og fem års skolegang blitt vant til å ha få åpne oppgaver og jobber med det de har lyst til. 


 

Presset til kreativitet

- Vi har hatt veldig mange frie oppgaver gjennom studiet. Da velger vi hva vi vil lage selv, og deretter må vi smale inn problemstillingen, gjøre mye research omkring hva slags materialer som skal brukes, og hvilke markedsføringskanaler som bør benyttes. Siden vi for det meste lager våre egne oppgaver blir man ekstra gira. Da jobber man i hvert fall ikke med noe man ikke har lyst til å jobbe med, sier hun.

- Hvor kreativ må man være for å passe inn som student på denne linjen? 

- Her blir du presset til å være kreativ, men du må selvfølgelig være litt kreativ fra før. Hvis du ikke er det, ville du ikke engang orket å gjennomføre opptaksprøvene til studiet. Vi lærer oss også metoder å være kreative på under studiet, fortsetter Johnsen.

Eksamensoppgaven hennes har dreid seg om en trygghetsalarm. Johnsen hadde fjorårets voldtektsbølge friskt i minnet da hun bestemte seg for å lage en annerledes voldtektsalarm. Den har fått navnet «Bigger balls». 

- Når du trekker i håndtaket faller det ut tre kuler. Alle med forskjellige alarmlyder på 140 desibel. I tillegg må overfallsmannen konsentrere seg om å plukke opp tre baller fra bakken for å kunne dempe lydene, i motsetning til en vanlig voldtektsalarm der du bare kan holde rundt den, sier hun.


Hun forteller at grunnen til at hun valgte å utvikle en voldtektsalarm, er at alle ikke fungerer som de skal. 

- Mange alarmer virker rett og slett ikke, alarmlyden kan også være for svak, i tillegg er det enkelt for overfallsmannen å dempe alarmen om vedkommende får tak i den, ved å holde rundt den. Med denne trygghetsalarmen må han konsentrere seg om å plukke opp tre baller fra bakken som lager høy lyd for å dempe den, sier Johnsen videre.

LES OGSÅ: NISS Spesialeffektutdanning

 

Ullrik

 


ULLRIK: Ane Amblie Solerød med hengestolen i tre og ull som har fått navnet «Ullrik»

Ane Amblie Solerød valgte et utemøblement som sin eksamensoppgave. Hengestolen Ullrik skal henge ned fra taket i en snor. Der kan du sitte og kose deg, og huske fram og tilbake. Men Ullrik er ikke kun et møbel. Solerød har også tatt utgangspunkt i materialet ull da hun lagde hengestolen.

- Eksamensoppgaven er et bidrag til en konkurranse arrangert av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), hvor oppgaven var å bruke ull på en ny måte. En stor del av den norske ullen blir eksportert til utlandet, og de ønsket å fremme norsk ull, forteller hun. 


Det ligger utrolig mange timer bak alle de forskjellige eksamensprosjektene. 

- Ting tar alltid mye lengre tid enn man tror, sier Solerød.