Hvordan kom du fram til at det var til Polen du ville dra?

Jeg hadde lest litt på forskjellige nettforumer og spesielt på ANSA.no, hvor jeg fikk mye informasjon om at det var veldig vanlig for norske studenter å dra til Polen for å studere, og det var heller ikke vanskelig å komme tilbake til Norge etter å ha studert der for å få seg jobb.

Jeg leste også at jobbautorisasjon sjeldent var et problem for norske studenter om man hadde studert i Polen.

Polen er heller ikke veldig langt unna Norge og det er kun en kort flytur hjem, om man skulle trenge å komme hjem raskt, noe som var veldig viktig for meg.

 

Utveksling til Polen

Navn: Aurora Bergersen Kinstad

Alder: 24 år

Studieretning: Medisin (profesjonsstudium)

Studiested: Medical University of Gdansk, Gdansk, Polen

 

Hvordan var søknadsprosessen? 

Når man skal studere medisin i Polen, er det veldig forskjellig fra skole til skole. Noen skoler krever full helsesjekk, motivasjonsbrev, karakterutskrifter, informasjon om familie og familiestatus, vaksinasjonskort og mye mer, men viktigst av alt er opptaksprøven.

Jeg fant ut ca. et halv år før opptaksprøven at jeg skulle søke meg til Polen og begynte å lese kjemi og biologi.

Jeg fant gamle opptaksprøver på nett og begynte å se over disse, for å se hvilke type spørsmål de spurte under opptaksprøven.

Til Gdansk var det en ganske enkel søknadsprosess, på grunn av året jeg startet var det første året Medical University of Gdansk samarbeidet med Bjørknes.

Vi fikk veldig kort tid til å forberede oss til opptaksprøven, og vi fikk en mail en uke før om hvor og når vi skulle møte opp.

Etter man hadde hatt opptaksprøven og levert inn diverse karakterpapirer, så fikk man vite om man kom inn så og si med en gang. Da fikk man et bevis på at man hadde kommet inn, som man kunne levere inn til Lånekassen for å søke om lån.

Utover det fikk vi også litt informasjon om når skolen startet og hvilke bøker vi burde ha klare til skolestart. 

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen? 

Skal man studere i Polen, må man være forberedt på at det er veldig annerledes enn i Norge.

Skolen er mye mer autoritær og lærerne krever en annen respekt enn det jeg var vant til fra Norge.

Man føler at lærerne ser litt ned på deg, til du har klart å bevise for dem at du virkelig vil dette og ikke gjør det for noen annen grunn enn at du elsker medisin og vil hjelpe andre mennesker.

Førsteåret er veldig hardt, men det er for å «luke» ut de som ikke klarer å takle presset, og det er også veldig mange som må gå året om igjen.

Det er spesielt to fag som er vanskelige det første året, anatomi og histologi, og det er også disse to fagene de fleste må ta på nytt igjen om de ikke klarer å stå.

Andreåret er også vanskelig, men med tanke på at man er blitt litt mer vant med hvordan man skal oppføre seg i timene, har fått inn en studieteknikk, og man rett og slett har kommet seg litt mer til rette blir hverdagen, blir det litt lettere enn det det var det første året.

Tredjeåret var det tyngste teoretiske året for min del, og man sitter inne så og si 24/7 og leser.

Man har lite tid til trening og sosialt liv, og føler man gror litt fast i leiligheten/studenthybelen man bor i det året, men det er lys i enden av tunnelen og de fleste kommer seg gjennom det.

Undervisningen varierer veldig fra fag til fag, da veldig mange av lærerne ikke har pedagogikk på bunnen.

De første årene er det kun teori og man er lite på sykehuset.

Da er det viktig med lærere som kan være motiverende og hjelpe om man ikke forstår noe, dessverre er ikke alle lærerne sånn, men man finner sine favoritter som man kan gå og spørre om man trenger hjelp.

Engelskkunnskapen er også veldig varierende, noen er veldig flinke og andre ikke.

Prøvene kan også være ganske dårlig formulert, men det er sånt man vender seg til etterhvert.

Det er veldig mange dyktige lærere, og den flinkeste læreren jeg noen gang har hatt, var læreren jeg hadde i fysiologi i andreklasse. Skal noen studere medisin i Gdansk, så gled dere til dere får han, for han er bare fantastisk.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Polen og i Norge?

Siden jeg ikke har vært student (etter videregående) i Norge, vet jeg ikke hvordan det er å være student her, men i Polen er det som jeg beskrev tidligere at lærerne ser ned på deg i begynnelsen og skal være veldig autoritære, men dette er noe som blir bedre når man kommer i de høyere årene.

Man må også møte opp i 100 % av timene og går man glipp av noe så får det ofte ganske harde konsekvenser. Man må ofte ta en prøve, skrive et langt sammendrag av det du gikk glipp av, og skjer det mange nok ganger, så får du ikke lov til å fortsette i det faget og må ta det på nytt året etter.

LES OGSÅ: Studenterfaringer fra tannlegestudenter i Krakow

 

Hvordan er en vanlig dag i Polen? 

Jeg står opp kl. 07.00 (avhengig av når undervisningen begynner, men i år har det vært så tidlig hver dag), går tur med hunden min, Mira, og tar trikken til skolen.

Vi starter som regel med et seminar i 1,5 time, før vi går rundt på sykehuset for å se til de forskjellige pasientene. Vi blir delt inn i grupper på fire personer, som går med hver sin lege og møter de forskjellige pasientene.

Noen kan ha en lege som er spesialisert i for eksempel hudkirurgi, og da er man så og si i operasjonsstua hele uka og får se hvordan de forskjellige operasjonene ser ut. Hvordan de for eksempel fjerner hudkreft, tar bort føflekker og lignende.

Undervisningen er som regel ferdig mellom kl. 12-13.00, og da tar jeg trikken til et CrossFit senter som er i nærheten av gamlebyen, trener en times tid, for så å dra hjem.

Når jeg kommer hjem, ser jeg litt på TV, lager middag og slapper av litt. Etter middag leser jeg litt, for å være forberedt til dagen etterpå.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Gdansk er supert og det har egentlig blitt til en stor studentby.

Det er ofte arrangement og fester som skjer, og siden jeg er nestleder i ANSA Gdansk, så er jeg også med på å planlegge mye av dette.

Det blir ofte arrangert quiz på en pub minst en gang i måneden. Vi har også arrangert juleball, X-russefest og 17. mai-feiring.

Det er også blitt arrangert fagseminarer og kurs i HLR, AHLR, og blodprøvekurs.

Skolen har også mange forskjellige idrettslag, som fotball, volleyball og basket, som man også kan være med på om man ønsker det.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen? 

Når jeg ikke er på skolen, pleier jeg å trene, dra ut på restaurant med venner, gå turer med hunden min, shoppe, dra på kino, oppleve litt polsk kultur eller kose meg hjemme med Netflix. 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Krakow

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der? 

Prisnivået i Polen er veldig lavt.

Jeg og mannen min handler som regel inn mat for ca. 500 kr per uke.

Det er også veldig billig å spise ute på restauranter og man kan få et fint måltid til godt under 100-lappen.

Shopping er også mye billigere enn hjemme og det veldig fint å ta julehandelen her nede før man reiser hjem.

Leieprisene her er også veldig billige, men det avhenger også av at man gjør litt research før man leier en leilighet. Man kan selvfølgelig få det dyrt, men en 50 kvm leilighet koster som regel mellom 5-6000 kr i måneden. Er man flere som bor sammen blir det ofte veldig billig.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Polen?

Det jeg kan se på som utfordrende med å studere i Polen, er jo at man ikke har familien sin rundt seg, at man må sette seg på et fly for å komme hjem til sine kjære.

Det er også en ganske stor språkbarriere, fordi mange polakker ikke kan engelsk.

Jeg har prøvd å lære meg polsk i flere år nå og kan gjøre meg forstått til en viss grad, men det er fortsatt en barriere som er vanskelig å kommer over.

Det kan også bli utfordrende når man kommer hjem, for i Polen lærer vi alt på engelsk og har engelsk-latinske navn på forskjellige sykdommer.

I Norge er det latinsk litteratur som er «hovedspråket», noe som kan gjøre det litt vanskelig for oss å forstå beskrivelser i visse sammenheng. Dette ser jeg ikke på som den største utfordringen. 

LES OGSÅ: Julie studerer medisin i Polen

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle gjerne visst litt mer om skolen, hvordan oppsettet var av undervisning, hvordan lærerne var, og hvor strenge krav de setter til elevene sine.

Jeg skulle gjerne også visst hvordan man skaffet seg leilighet i Gdansk, og til de som skal søke seg til Gdansk kan jeg anbefale MUG, English Division Marketplace, på Facebook, eller Trojmiasto.pl. Her finner man mange leiligheter til leie og til salgs, og er et veldig fint sted å se etter leiligheter om man ikke ønsker å bo i studentbolig. 


 

Vil du anbefale andre å studere i Polen, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale alle som har motivasjon nok, til å studere i Polen, for det er et tungt studie og ting kommer ikke gratis.

Det er tøffe eksamener, lange skoledager og mye lesing, men har man motivasjon, så kan alle klare det.

Det er utrolig lærerikt, og personlig føler jeg at man vokser som person og finner seg selv, når man bor borte og spesielt i et annet land. 

Tips til nye studenter, er å være klar fra første skoledag, les gjerne litt på forhånd, sånn at man kan gi et godt førsteinntrykk til lærerne, hold hodet kaldt, ikke la lærerne gå til hodet på deg, og ha det gøy!!

Det er viktig å komme seg ut og være sosial selv om man har mye skole. Dette var noe jeg gjorde og det var det som gjorde at jeg kom meg gjennom de tunge lesedagene.

Jeg vil også anbefale alle å trene. Man lærer så mye mer og får så mye mer effektiv lesetid hvis man setter av tid det, så det vil jeg anbefale på det sterkeste.

Gdansk er en utrolig nydelig by, ikke for stor, men heller ikke for liten, og jeg stortrives som utenlandsk student i Gdansk.