Hvordan kom du fram til at det var til Polen du ville dra?

Jeg endte opp med å studere medisin ved Medical University of Bialystok i Polen, da jeg kjente flere som allerede studerte i studiebyen jeg søkte meg til, og som var veldig fornøyd med studiestedet.

Jeg ønsket også å dra til Polen da medisinstudiet der nede har et veldig godt rykte, med tanke på kompetanse og læremuligheter.

 

Utveksling til Polen

Navn: Maren Lunden Kongsness

Alder: 25 år

Studieretning: Medisin

Studiested: Medical University of Bialystok, Bialystok, Polen

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen bestod av et motivasjonsbrev og vitnemål fra videregående.

Studiestedet krevde også en helseattest og helseundersøkelser for å kunne bli vurdert.

Jeg vet at noen år etter at jeg startet på studiet, så begynte studiebyen min også med intervjurunder av elever som ønsket å komme inn på studiet.

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Medisinstudiet er hardt, og det kreves mye innsats og vilje for å gjennomføre studiet.

Studiet strekker seg over 6 år, og all undervisning foregår på engelsk, samtidig som du har et eget fag i polsk de to første årene, slik at når jeg som student skulle ut i sykehuspraksis på tredje året kunne jeg kommunisere noe med pasientene.

I Polen så er all undervisning obligatorisk.

Jeg tenker, som med alle andre studier, at det er stor variasjon med tanke på undervisning og lærere. Noen lærere elsker å undervise, og andre skulle ønske at de ikke måtte undervise.

De første tre årene var det svært lange dager med undervisning, for å så gå hjem og lese til neste forelesning dagen etterpå.

Jeg husker at vi det første året hadde uker hvor vi hadde mellom en til tre prøver hver eneste dag. Ofte hadde vi dagsprøver i emner, for så å ha månedsprøver i større temaer. Til vinteren og sommeren avsluttet vi med eksamen.

Det var en stor fordel å ha lest pensum 2-3 ganger før man skulle opp til eksamen, slik at notater var på plass og repetisjonen ikke ble så innmari omfattende og tung.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Polen og i Norge?

Den første forskjellen på Norge og Polen er kulturforskjellene.

Vi i Norge, som elever, er vant til å bli behandlet med respekt og er nærmest likestilt med lærerne.

I Polen er hierarkiet annerledes, og man får høre akkurat hva læreren mener om deg til enhver tid.

Overgangen fra norsk videregående skole til polsk universitet var stor.


 

Hvordan er en vanlig dag i Bialystok?

En vanlig dag starter med skole fra 08.00 om morgenen og kan variere i lengde.

Noen dager varte skoledagen fra 08.00-20.00, andre dager fra 8-13, og jo høyere opp i årene vi kom, jo kortere var skoledagene. Da fikk vi mer tid til å lese til eksamener og prøver.

De første tre årene måtte jeg ofte rett hjem etter skolen for å lese på pensum til neste dag.

Det har til tider vært vanskelig å kombinere fritid og skole, men jo mer man kommer inn i ting og finner seg sin egen studieteknikk, jo mer tid har man til å trene og se venner.

LES OGSÅ: Frida studerer medisin i Gdańsk i Polen: – Jeg trives utrolig godt

 

Hvordan er studentmiljøet der?

I Bialystok var det mange norske studenter, og det var svært godt miljø blant de norske studentene og studenter fra andre land.

Miljøet er ikke stort og alle kjenner alle. I løpet av seks år i Polen, danner man seg en liten familie som man blir veldig nær.

I utlandet har vi en studentorganisasjon som heter ANSA, som arrangerer flere arrangementer i løpet av året som vi studenter kan delta på. Det har vært med på å bedre samholdet i studentmiljøet og man har blitt godt kjent med flere studenter på ulike trinn. Flere av arrangementene har vært en gulrot i en ellers travel studiehverdag.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke var på skolen, så brukte jeg mye av fritiden på å lese til neste prøve eller eksamen.

Jeg prøvde samtidig å trene, og spilte noe håndball på et polsk håndballag i studiebyen min.

Jeg ble etter hvert veldig glad i å lage mat, og prioriterte å lage gode middager etter en lang skoledag, før lesingen fortsatte på hjemmekontoret.

Trening har vært et viktig avbrekk i studietiden.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået i Polen er veldig kurant for norske studenter, og man trenger ikke se på priser når man handler inn mat i butikken.

Leieprisene varierer, og man kan bo billig og bra sammenlignet med prisene i Norge.

I Polen kan man leie sin egen leilighet med to soverom, bad, stue og kjøkken for under 5000 kr per måned, som ligger rett ved skolen.

Som student hadde jeg også alltid råd til å være med på arrangementer og sammenkomster.

LES OGSÅ: Julie studerer medisin i Polen

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Polen?

Alt i alt, er jeg veldig fornøyd med å ha studert i Polen. Jeg føler jeg er godt rustet til å møte arbeidshverdagen her hjemme i Norge.

Den største utfordringen med å studere i Polen, var å bli vant til kulturforskjellene og å godta at skolehverdagen ikke var slik som i Norge.

Hierarkiet i Polen har gjort oss utenlandsstudenter mer hardhudet gjennom seks år, og jeg tenker at det bidrar positivt inn i yrket, hvor vi møter vanskelige situasjoner hver eneste dag.

 

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle ønske jeg hadde visst mer om kulturforskjellene og hvor beinhardt det var de første tre årene.

Samtidig så vil jeg si at, hvis man virkelig ønsker å bli lege og studere medisin, så vil det alltid ordne seg til slutt.

Det handler om ståpå vilje og å lese så mye som mulig.


 

Vil du anbefale andre å studere i Polen, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Polen. Det er billig å leve og bo i Polen.

Ofte så er det mindre studentmiljøer som gjør at man blir bedre kjent og danner seg gode relasjoner som varer livet ut.

Som tips vil jeg si: Vær forberedt på at det blir en stor overgang fra videregående, og at flere lærere snakker rett fra levra.

De første tre årene er harde, og det varier litt fra hvilken studieby du studerer i. Men holdt ut, for det blir bedre og bedre.

Det er lurt å friske opp engelskkunnskapene før du reiser ned, da vil du få en enklere start på studiehverdagen.

Ta med deg Toro-pakker og tacokrydder fra Norge, for det slår aldri feil med tacofredag etter en lang uke.

Husk å leve litt imellom den harde studiehverdagen, du vil sjelden angre på å være med på et arrangement med gode medstudenter.

Som medisinstudent, er det viktig å huske på at du skal bruke all kunnskapen du tilnærmer deg de neste seks årene på å hjelpe andre mennesker i vanskelige situasjoner. All lesingen vil være verdt det når arbeidslivet en gang står for tur.

Som mange vet, så er det ikke alltid like lett å få lege i spesialisering del 1-stilling den første runden etter endt studie. Jeg som gikk rett fra videregående, og som visste hva jeg ønsket å arbeide med, tok ikke et friår og har prioritert å jobbe i ferier da jeg har vært hjemme i Norge.

Nå etter endt studie, så har det åpnet seg en mulighet for å reise og utforske verden før eventuelt oppstart i LIS-1-stilling i mars 2020.

Jeg har da valgt å dra på en tomåneders reise i flere land i Afrika for å oppleve en annen kultur. Samtidig er det en reisemulighet jeg ikke kommer til å få igjen når jeg begynner å jobbe.

Så til alle dere som tenker at dere burde ta et friår før studietiden, så vil jeg si at det også er mulighet for å reise etter studietiden. Det er aldri for sent å reise og oppleve andre deler av verden selv om man er ferdig studert og da det ofte er forventet å starte rett inn i arbeidslivet.

Det er lov å leve, det er lov å reise og det er lov å sette arbeidslivet litt på pause. Husk at vi skal arbeide i mange, mange år fremover.