S veits ligger i hjertet av Europa og minner på mange områder om Norge, med tanke på at det er et velstående land, utenfor EU og som tilbyr flott natur.

 

Utveksling til Sveits

Navn: Martin Mo

Alder: 23

Studieretning: Master Accounting and Finance + CEMS Master in International Management (dobbel grad).

Studiested: Universität St. Gallen (HSG), St. Gallen, Sveits

 

Som en del av bachelorgraden ved Copenhagen Business School, var det nettopp hit Martin Mo (23) dro på utveksling ett semester. Nærmere bestemt til Universität St. Gallen (HSG) i Sveits, som rent akademisk tilhører toppsjiktet av handelshøyskoler i Europa.

På mange måter var det dette utvekslingssemesteret, som gjorde at Mo fikk lyst til å ta en hel grad ved universitetet.

Som student i St. Gallen, er man kun en kort togreise unna mange europeiske metropoler.

 

Foto: Martin Mo

  

Omfattende søknadsprosess

Søknadsprosessen, ved universiteter utenfor Skandinavia, er gjerne noe mer omfattende, noe som også er tilfellet ved St. Gallen.

De konkrete kravene avhenger av hvilken mastergrad man søker seg inn på.

For alle mastergrader ved St. Gallen, kreves det karakterutskrifter, CV, motivasjonsbrev, eventuelle attester og andre administrative dokumenter.

Etter å ha kommet inn på Accounting and Finance, må man gjennomføre den såkalte «integrationswoche» (integrasjonsuke), som er en uke med intensive forelesninger, tre korte eksamener og en avsluttende gruppepresentasjon. Denne uken ble markedsført som en formalitet, men bør absolutt ikke undervurderes, da man må bestå alle vurderingssituasjonene, for å få lov til å begynne på St. Gallen, forteller Mo.


 

Flere vurderingssituasjoner og gruppepresentasjoner enn i Norge

Fagene på St. Gallen gir deg alt fra 2 til 6 studiepoeng. Dermed ender man fort opp med 6-8 fag per semester, hvis man tar full arbeidsmengde (30 ECTS, noe de færreste faktisk gjør).

I midten av hvert semester, har man to uker med «semester break», der man enten har fri eller tar fag som gjerne kun går over noen få intensive dager i denne perioden.

Undervisningen varierer naturlig nok fra fag til fag, men man bør forvente flere vurderingssituasjoner og flere gruppeprosjekter enn hva som er vanlig i Norge, i følge Mo.

Muntlige gruppepresentasjoner er også veldig vanlig, men der bør alle som har tatt videregående i Norge allerede være godt forberedt.

Det faglige nivået er meget høyt og man blir alltid stilt høye krav, understreker Mo.

 

Foto: Martin Mo

LES OGSÅ: Sveits - studievalg-link sak

 

Må kunne samarbeide med mennesker fra hele verden

Ved lov, skal 75% av alle studentene ved St. Gallen være fra Sveits. De resterende 25% kommer fra hele verden, men naturlig nok flest fra Tyskland og Østerrike.

Den største forskjellen på å studere i Sveits og i Norge er nok hvor internasjonalt universitetet i St. Gallen er. Man ender fort opp med å gjøre gruppearbeid med folk fra mange forskjellige nasjoner og må kunne samarbeide med mennesker fra hele verden, sier Mo.


 

Godt og sammensveiset studentmiljø

En vanlig hverdag i St. Gallen er fylt med forelesninger, selvstendig arbeid og kanskje en tur på universitetets treningssenter.

Campus er samlet på et sted, og det meste man gjør som student i St. Gallen, er i gangavstand fra sentrum og universitet.

St. Gallen er en forholdsvis liten by i Øst-Sveits med 80.000 innbyggere. Cirka 10% av disse er studenter ved universitet, noe som fører til et godt og sammensveiset studentmiljø.

Man treffer studenter hele tiden og det tilbys et treningssenter med mange idrettstilbud, som er gratis for studentene.

SHSG (Studentenschaft HSG) er studentforeningen ved HSG og jobber for studentgoder, som ekstra lesesalplasser, forbedring av treningssenteret og lignende, sier Mo.

Utenom forelesninger og treningsøkter, har Mo blant annet vært engasjert som styremedlem i et av utvalgene til SHSG. Han har også vært aktivt med i den lokale CEMS-klubben ved St. Gallen.

HSG tilbyr mange klubber og foreninger som ofte arrangerer sosiale møter og fester.

Har man god tid, er veien kort for å oppleve resten av Sveits og Europa, mener Mo.

 

Foto: Martin Mo


 

Lånekassen gir økt støtte til utvekslingsstudenter

Selv fra et norsk perspektiv, er prisnivået i Sveits stivt, i følge Mo. En student vil merke det på matbudsjettet (med unntak av alkohol).

Leiepriser i St. Gallen ligger cirka på nivå som de største byene i Norge.

Det skal nevnes, at alle som drar på utveksling til Sveits mottar et gunstig stipend fra den sveitsiske stat (SEMP), som kompensasjon for at Sveits ikke er med i Erasmus-samarbeidet. Lånekassen gir også økt støtte.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sveits?

Sveitsertysk er, etter min mening, et grusomt språk og noe helt annet enn standardisert tysk. Jeg studerer på engelsk, men forsøker å lære meg mest mulig tysk mens jeg er her.

Det er ikke alltid like lett, når lokalbefolkningen fort ser ned på folk som snakker «hochdeutsch».

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle gjerne hatt mer detaljkunnskap om sveitsisk eiendomslov.

Det virker som utleier er mer beskyttet i lovverket her, enn hva som er tilfellet i Norge.

I noen tilfeller, er man selv, som leier, ansvarlig for å finne en ny leietaker selv, om man sier opp kontrakten innenfor gjeldende tidsfrister.

 

Foto: Martin Mo


 

Håper flere nordmenn velger å studere i St. Gallen

Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Sveits, men det er et valg man bør ta etter grundig research.

Jeg håper flere nordmenn velger å studere i St. Gallen, men de bør være klar over at de begynner på et universitet som krever hard og målrettet jobbing, avslutter Mo.