Han er blant verdens mest siterte vitenskapsmenn, ved siden av navn som Aristoteles, Platon, Freud og Hegel. Han revolusjonerte språkvitenskapen, og han er blant de fremste kritikerne av amerikansk utenrikspolitikk.

 DETTE ER NOAM CHOMSKY:

82 år gammel forfatter og profilert intellektuell.

Professor ved eliteuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston.

Har påvirket datavitenskap, matematikk og psykologi i tillegg til språkvitenskap og filosofi.

En måling fra 1980 til 1992 viste at han i perioden ble sitert 13 000 ganger av andre forskere. Mer sitert enn Cicero og Hegel, så vidt slått av Platon og Freud.

Denne uken har Noam Chomsky gjestet Universitetet i Oslo.

Chomsky har tidligere uttalt at «studenter bør utfordre autoriteter og slutte seg til en lang anarkistisk tradisjon», og videre kommet med følgende oppfordring:

«Se deg rundt, analyser problemene, spør deg selv hva du kan gjøre og start arbeidet!»


Mikrofonkrøll

Fredag kveld holdt han foredrag i Storsalen på Chateau Neuf, som for anledningen var stappet fra gulvet til oppunder taket med spente studenter.

Chomsky skulle snakke om «Changing counters of world order», og etter at viseformann i Studentersamfundet, Morten Johansen, hadde rettet mikrofonen vekk fra de 82 år gamle skjeggstubbene til vitenskapsmannen, gikk han til verks.


Bortsett fra enda litt mikrofontrøbbel holdt Chomsky det gående i en drøy time, før det avslutningsvis ble rom for spørsmål fra salen. Chomsky kunne imidlertid trøste arrangørene med at det alltid blir trøbbel med teknologien på Massachusetts Institute of Tecnology også, og de er til gjengjeld kjent som et av de fremste universitetene på nettopp teknologi.

LES OGSÅ: Vurderer du bachelor i barnevern? Les dette først!


Krass USA-kritikk

Han gikk umiddelbart i gang med å ta oss igjennom amerikansk maktbruk og -misbruk. Kanskje mest det siste. Han forklarte hvordan etterkrigshistorien kunne beskrives som en dominoeffekt,  med Cuba, Brasil, Vietnam og så videre. Der en etter en ble veltet over ende.

Ved å vise til et sitat fra Henry Kissinger poengterte han også hvordan USA oppfatter enkelte land som virus, og at de også behandler dem deretter.

Gjennom foredraget gjorde han grundig rede for sitt syn på USA som internasjonal stormakt. Et syn som altså ikke er overdrevent positivt.

LES OGSÅ: Serine tar en master i idrettsmedisin - Mitt studie


Verdens viktigste intellektuelle

Noam Chomsky har gjennom karrieren satt sitt navn på over hundre bøker, han blir kalt den moderne lingvistikkens far. Både New York Times og Observer har tidligere kåret han til verdens viktigste intellektuelle.


Og som det tydelig kom frem på Chateau Neuf på tirsdag har han siden Vietnamkrigen vært svært kritisk til amerikansk utenrikspolitikk.

Ved siden av foredraget på Chateau Neuf har han også holdt den årlige «Lecture on Mind in Nature» ved Centre for the Study of Mind in Nature (CSMN), samt deltatt på et lingvistikkseminar, før han onsdag runder av med en samtale på Litteraturhuset