Mellom jorder og skog i Viken fylke ligger Ås kommune, en halvtimes togtur fra Oslo.
I Ås, finner du Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som skilter med fremtidsrettede utdanninger innenfor fagområder det satses på.
Et raskt google søk på universitetet i Ås viser bilder av et praktfullt bygg (Circus), med en rikt utsmykket fasade, omkranset av vakker natur.
Men hvordan utfolder livet seg bak denne fasaden?
Miljøet
Marek Zimmermann studerer Eiendom, en integrert master, og blir ferdig med sitt femte studieår i mai.
– Miljøet på NMBU er ekstremt inkluderende, men man må ta litt tak selv. I fadderuken, blir man eksponert for veldig mange muligheter for sosialt liv og frivillig innsats – det er kjernen av miljøet på Ås.
– Hvis man velger å ta del i «Ås-bobla», har NMBU Norges beste studiemiljø. Ås har i veldig lang tid hatt tradisjon for at studentene organiserer sin egen underholdning gjennom dugnad og samarbeid.
Med et folketall på litt over 20 000, plasserer Ås seg blant landets 100 mest folkerike kommuner. Likevel, kan det virke som at livet i Ås arter seg i et stillferdig tempo, ifølge Marek.
– Det som gjør Ås til Ås er at det ikke skjer noen ting i området. Dermed har studentene måttet lage sin egen form for kultur og uteliv.
– Baksiden av mynten er at dersom du ikke er interessert i det studentene selv arrangerer, har ikke Ås et veldig variert uteliv å by på.
Det kan virke som de beste tilbudene og mulighetene for studenter i Ås ligger i selve universitetet. NMBU huser nærmere 100 forskjellige lag og foreninger.
– Foreningene har et ekstremt bredt spekter; her finner alle noe som passer for dem og det er lett å komme i kontakt med andre.
Til tross for dette, understreker Marek at det sosiale ikke kommer av seg selv. En må tørre å ta tak og å søke kontakt. Som ny student, kan dette fort virke vanskelig og kanskje skummelt.
Hardere for internasjonale studenter
Beatriz Henna er også masterstudent ved NMBU. Hun studerer det to-årige masterprogrammet International Environmental Studies, og er nå inne i sitt fjerde semester.
– Jeg opplever Ås som et flott sted, hvor jeg trives. Siden kommunen er så lite, kan man gå eller sykle nærmest over alt, noe jeg selv nyter.
Beatriz er utvekslingsstudent, og ser dermed miljøet på NMBU fra en litt annen synsvinkel.
– Jeg synes miljøet virker mindre inkluderende ovenfor internasjonale studenter enn det jeg hadde forventet.
På NMBU sine nettsider, gruppesider og møter prates det varmt om universitetets fokus på «internasjonalisering».
Men i det faktiske møtet med studiehverdagen, opplevde Beatriz at denne forventningen manglet røtter i virkeligheten.
– Realiteten for internasjonale studenter er nok annerledes enn for norske studenter, og sannsynligvis litt hardere.
Likevel, poengterer hun at det å bli kjent med andre studenter ikke er noen stor utfordring.
– Siden Ås er et så lite sted, møter man de samme menneskene ofte. Det er sjelden ulike arrangementer holdes på samme dag, hvilket betyr at alle går på de samme arrangementene. Slik sett, er det enkelt å bli bedre kjent med de menneskene man møter.
Caféer
På spørsmål om han kan anbefale caféer i området, foreslår Marek igjen å vende blikket innover mot campus heller enn caféene i sentrum, som er mer forbeholdt den eldre garde i Ås.
– Jeg benytter meg mest av kantinene på campus. Av caféer, anbefaler jeg «Klubben» på samfunnet og vitneparken ved andedammen. Klubben drives av frivillige studenter, som dedikerer mye av sin tid til et variert tilbud av mat og drikke.
I regi av Klubben, holdes det dessuten en rekke arrangementer som er verdt å få med seg som student ved NMBU.
Beatriz lar seg ikke skremme av den eldre garde, og kan fortelle at Wayne´s Coffee i Ås sentrum er et ideelt sted for mindre møter, eller bare for å jobbe selvstendig i behagelige omgivelser.
Hun trekker også frem Klubben som et hyggelig sted for konsum av både kaffe og pils.
– Det er billig og veldig koselig der. En møter alltid på mange andre NMBU studenter.
LES OGSÅ: Vurderer du landskapsarkitektur? Les dette først!
Utesteder
Trass det beskjedne utelivet i Ås, kan Marek fortelle at «Click Bar» er verdt et besøk.
– Click Bar er populært; her blander studentene seg med lokalbefolkningen og det er hyggelige omgivelser.
Likevel, er det Studentsamfunnet i Ås som byr på de beste opplevelsene, når det kommer til konserter, fester, quizer og andre arrangementer.
– Jeg benytter meg mye av Samfunnet og kan anbefale det. Her er det hyggelige priser og variert klientell, som skaper en unik og hyggelig stemning. Samfunnet kan dessuten by på dansegulv og klubbstemning.
I Samfunnsbygningen, finnes det en sjarmerende kjellerbar, Bodegaen, som tilbake i tiden ble brukt til å lagre poteter. I dag, preges kjelleren av langbord og benker, dunkel belysning og festligheter.
– I Bodegaen, er det gjestenes samtaler som står i fokus. En føler seg nærmest som i en glemt tid, der man underholdt hverandre gjennom gode samtaler.
Turstier
NMBU ligger vakkert til i naturskjønne omgivelser. Kanskje er det en av grunnene til at mange studenter trekkes hit?
Ikke langt fra Universitetet ligger det en større innsjø; Årungen.
Jeg liker å gå turer rundt Årungen. Det er fine stier og turveier rundt vannet, og på vinteren står vi ofte på ski der, forteller Beatriz.
Et lite stykke lengre nord ligger Vardåsen. På toppen av åsen, er det særlig god utsikt vestover, og mange fine rasteplasser.
Marek liker godt å ta løpeturene her.
– På Vardåsen, er det tettere skog, og et komplekst nettverk av mindre stier og anlagte veier. Her kan man miste seg helt i naturen og gå seg vill om en ønsker.
Før en når toppen av Vardåsen, krysser man en bygdeborgmur (oppmurte borganlegg fra forhistorisk tid), som sannsynligvis daterer tilbake til bronsealderen. Hva som en gang var formålet med bygdeborgmuren er uvisst.
Studentboliger
Marek har gode og hyggelige opplevelser fra sin tid i studentboligene i Ås.
– Her har jeg funnet noen av mine beste venner. Det kan nok bli intenst for de som ikke er glad i å være med på fester og det sosiale.
– Prisene er hyggelige, sammenliknet med storbyer, men kunne fortsatt vært lavere. Samskipnaden lever nok godt på at det ikke er noe særlig boligmarked å konkurrere med.
Som boligsøkende student i Ås, har man mye å velge i. SiÅs tilbyr en rekke ulike boliger for sine studenter, og Beatriz har erfaringer fra to av disse.
– Jeg har bodd ett år i standard-boligene, som heter Pentagon I. Dette er de eldste studentboligene de har. Da bodde jeg i et kollektiv på seks, hvor alle delte bad, toalett, kjøkken og stue.
– Dette er det billigste alternativet, og derfor er heller ikke isolasjonen særlig god. Man hører lyder omtrent hele tiden.
Et tankekors er nok absolutt å være bevisst på hva en vektlegger, når det kommer til bolig. Om det for eksempel er viktig med stillhet, og om en har høyt nok budsjett til å kunne prioritere slike ting.
– Nå har jeg flyttet til den nyeste studentboligen, Skogveien, hvor jeg bor med fem andre. Vi har hvert vårt bad, og deler kun kjøkken og stue.
– Denne boligen er litt under tusen kroner dyrere enn den jeg hadde tidligere, men fasilitetene er dertil veldig gode. Rommene er godt isolert, og bygget er helt nytt. Alt fungerer som det skal.
Sammenlignet med prisene når en leier privat er studentboligene i Ås noe dyre. Heldigvis er fasiliteter som vann, internett og strøm er inkludert i prisen. Beatriz opplever at SiÅs øker denne prisen litt for ofte.
– Fra juli til august i 2021, økte SiÅs prisen på alle studentboliger med 200 kroner, og i sommer skal de visst øke prisen igjen.
Det beste og det verste
Det beste og verste med Ås, som studiested, ligger i samme moment; at Ås som sted har så lite å by på, fastslår Marek.
– Det er derfor studentene har vært nødt til å skape sitt eget kulturtilbud de siste 150 årene, med de unike tradisjonene og foreningene en finner på universitetet; et fargerikt bilde som har rom for alle.
Ett av karaktertrekkene ved NMBU er mangfoldet av ulike studenter fra fjern og nær, som knyttes sammen gjennom det faktum at alle er ulike.
– I motsetning til storbyene, tiltrekker Ås seg veldig mange studenter fra hele landet, særlig fra bygdene. Dette gjør at fordommer og en slik gjengkultur som man kan gjenkjenne fra videregående eller storbyuniversiteter, ikke eksisterer.