«Hvor ser du deg selv om fem år?»

Dette er et av flere spørsmål som er vanlig å stille kandidaten under jobbintervjuet. Det er vanskelig å vite hva man skal svare.

Man vil virke interessert i jobben, vise seg som en trofast medarbeider i tillegg til å inneha mange ambisjoner og mål.

Akkurat som du skreddersyr søkanden og CVen til bedriften du søker jobb hos, bør du også tenke på at svaret du avgir bør passe inn med bedriftens ambisjoner og mål.

Ikke si at du ønsker å klatre på karrierestigen, hvis du er på intervju til en liten idealistisk organisasjon.

– Et godt svar her, er et ærlig svar. Man blir fort avslørt og sett på en som innynder seg litt hos intervjueren, hvis man svarer det man tror intervjueren ønsker at man skal svare.

 

 

Det kan være to måter å angripe dette på, der den ene er at du sier at du håper at du er i den jobben du er på intervju til, eller fortelle om hvilke arbeidsoppgaver du ser for deg at du har da.

Dette forteller fagsjef i Adecco Select, Helene Tronstad Moe til StudentTorget.


Karrieresiden Wetfeet.com har listet opp seks punkter med svar som du ikke må gi når du får spørsmålet.


 

1. «Jeg er i din jobb»

Det kan fort bli litt ukomfortabel om du forteller den som intervjuer deg at du ønsker å erstatte vedkommende. Isteden kan du beskrive posisjonen hun har som noe du ser opp til.

Du kan for eksempel si noe sånt som at «Jeg ser meg selv som en leder (innefor et område i bedriften), der jeg administrerer et team av ansatte». 

2. «I denne organisasjonen»

Framtiden er vanskelig å forutsi. Å si at du ser deg selv i denne organisasjonen fem år fram i tid, kan fremstille deg som kortsynt.

På den andre siden, ikke si at du ser for deg at du vil være et annet sted. Svaret ditt bør handle om hva du gjør, ikke hvor du gjør det.

3. «Jeg er gift, har ett barn og bor på landet»

Ikke snakk for spesifikt om personlige mål. Intervjueren ønsker å høre om dine karrieplaner, ikke livsplaner.

4. «Da er jeg partner i firmaet»

Det er alltid bra med ambisjoner, men vær realistisk.

Om du er på intervju i til en stilling i et stort revisjonsfirma, hvor det i gjennomsnitt tar 10-12 år før det kan bli aktuelt å bli partner, er det ikke noe vits i si dette.

5. «Da er jeg tilbake på skolebenken som fulltidsstudent»

Hvis du ser for deg at du kommer til å gå videre etter et par år, hold det for deg selv. At du vil slutte etter to til tre år, vil ikke se positivt ut fra arbeidsgiverens ståsted. 

6. «Jeg vet ikke»

Hvis du ikke har noen anelse om hvilken bransje, firma eller posisisjon du ønsker å være i fem år fram i tid, må du komme opp med et svar som viser at du har mål.

Hvis du ikke har noe godt svar, kan du for eksempel si noe sånt som:

Når jeg tenker over hva jeg har gjort på skolen, vet jeg at jeg vil trives med å jobbe i et miljø sammnen med mennesker, som bidrar på en meningsfull måte til organisasjonen.

LES OGSÅ: Jobbintervjuet - Hvem er du?