Navn: Runa Lind Rong

Alder: 23

Studieretning: Veterinær

Studiested: University of Veterinary Medicine and Pharmacy Košice, Slovakia.

 

Hvordan kom du fram til at det var til Slovakia du ville dra?

Jeg ønsket å studere for å bli veterinær, men hadde ikke noen sjanse til å komme inn ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Da fant jeg dette studiet som begynte på Nord universitetet i Bodø, og fortsatte i Slovakia. Det hørtes ut som den perfekte løsningen! Jeg begynte i Bodø og hadde 1,5 år på å bli kjent med mine klassekamerater som er i akkurat samme båt, noe som gjorde overgangen til et nytt land enklere.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg søkte via Samordna opptak, lett som bare det. Jeg måtte også levere noen dokumenter når vi begynte i Košice.

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

I Bodø er det som et vanlig norsk universitet. I Slovakia er det flere fag, kortere semester og kontinuerlige prøver kalt «credits», som vi må bestå for å kunne ta eksamen. Det er også en del praktiske øvelser i de forskjellige fagene.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Slovakia og i Norge?

I Norge er det vanlig å kunne komme unna med skippertak mot eksamen. Her i Slovakia må en lese mer, og begynne å lese fra dag én.

 

 

LES OGSÅ: Ida studerte psykologi og kriminologi i Sør-Afrika

 

Hvordan er en vanlig dag i Košice?

En vanlig dag begynner så klart med undervisning. Det hender vi har forelesning etterfulgt av en praktisk øvelse. Et eksempel kan være i faget «Animal husbandry». I dette faget lærer man å håndtere forskjellige dyr, alt fra kaniner til kuer. Noen ettermiddager er anatomilaben åpen for selvstudie, hvor vi får pugget det vi har lært. Det blir ofte noen timer med lesing når vi kommer hjem, men det finnes også mange aktiviteter. ANSA arrangerer regelmessige arrangementer som en kan hive seg med på. Det kan for eksempel være pubquiz, eller en felles gåtur der en blir oppfordret til å ha med hund hvis du har.

 

Vi kan melde oss på mange forskjellige idretter i regi av universitetet, eller en av de mange klubbene. Noen eksempler er falkeklubben eller aqua terra klubben. Jeg er dessverre kjedelig, så om det ikke er helg prøver jeg å legge meg tidlig, men det er mye å finne på for dem som ønsker det.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er veldig bra! Du kjenner allerede de i klassen din, og du har allerede kontakt med de som går årene over. De er veldig behjelpelige, med både faglige og praktiske ting.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Da liker jeg å være med venner, se serier, og yoga gjør godt for både kropp og sjel!

 

 

LES OGSÅ: Shahin har studert Sport Management i USA

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået er lavere enn i Norge, dette gjelder også leieprisene. For samme pris vi betaler for en liten hybel i Norge, er det mulig å få en ganske stor og ordentlig leilighet i Košice.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Slovakia?

Det er ikke alle som snakker engelsk, så noen ganger må vi mime og peke.

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

På grunn av oppsettet på studiet hadde jeg ganske god kontroll på hva jeg kunne forvente og hva jeg skulle pakke, med mer. Vi fikk dokumenter og foredrag om hva vi måtte vite.

 

Vil du anbefale andre å studere i Slovakia, og har du noen tips til nye studenter?


Absolutt! Jeg trives godt, og i løpet av studiet vil vi få masse praktisk erfaring fra et bredt utvalg av dyr!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet