Går du rundt og kjenner på at du har en gründer i magen, og bare venter på at den store idéen skal komme dettende?

Paul Graham er en av grunnleggerne av den suksessfulle gründerinkubatoren «Y Combinator». Han har et tips som kanskje kan hjelpe deg litt på vei:

– Måten å få ideer på er ikke å forsøke å tenke på oppstartideer. Det er å se etter problemer, fortrinnsvis problemer du har selv, skriver han.

Dette er ett av flere tema han tar opp i et innlegg Graham skrev om gründerideer på sin egen nettside. Her er en oppsummering av de tre viktigste rådene han har til kommende gründere:

 

Gå for dybde, ikke bredde

Unngå dårlige, men vagt plausible oppstartideer. I «Y Combinator» kalles dette sitcom-ideer, det vil si den type ideer en karakter i en situasjonskomedie kunne kommet på (for eksempel Kramer sin «lag din egen pizza» fra Seinfeld).

Sats heller på noe som noen få mennesker vil ha, istedenfor noe mange mennesker liksom kan ønske seg litt. Graham skriver:

– Når et konsept lanseres, må det være minst noen brukere som virkelig trenger det - ikke bare folk som kan se seg selv kanskje benytte seg av det en dag.

– Vanligvis er den første gruppen av brukere liten, av den enkle grunn at hvis det var noe som mange mennesker hadde et presserende behov for, ville det sannsynligvis allerede eksistere.

– Dette betyr at du må gi avkall på en dimensjon: Du kan enten bygge noe som et stort antall mennesker vil ha en liten mengde av, eller noe et lite som et stort antall mennesker ønsker en stor mengde av. Velg sistnevnte. Ikke alle ideer av denne typen er gode oppstartideer, men nesten alle gode oppstartideer er av denne typen.


 

Lev i fremtiden

Å være i forkant av et felt gjør deg i bedre stand til å gjenkjenne gode ideer.

Den amerikanske entreprenøren Paul Buchheit sier at folk som er i forkant av et raskt skiftende felt lever i fremtiden. Kombiner det med prinsippene til filosofen Robert M. Pirsig, og du får:

– Tenk at du befinner deg i fremtiden, og bygg deretter det som mangler som der. Dette beskriver måten mange, om ikke de fleste, av de største gründerne kom i gang, skriver Graham.

– Hvis du ser på hvordan vellykkede gründere har hatt sine ideer, er det vanligvis et resultat av noen ytre stimuli som treffer en forberedt sinn. Å komme til kanten av et felt kan ta et år i stedet for en helg, men skuffende om det kan være, er dette sannheten.

LES OGSÅ: NM for studentbedrifter 2015: Her er vinnerne

 

Slå av filtrene

Når du vet hva slags behov du leter etter (lidenskapelig ønsket av noen få), og har den nødvendige kompetansen, hva annet kan du gjøre?

Slutt å tenke så mye. Eller som Graham sier det, ikke sil ut ideer basert på å gjette rundt levedyktigheten tidlig i prosessen.

– Hvis du er virkelig i forkant av et raskt skiftende felt, vil det være ting som åpenbart mangler. Hva som ikke vil være opplagt, er at de er gode oppstartideer. Så hvis du ønsker å finne oppstartideer, ikke bare slå på filteret «Hva mangler?». Slå også av alle andre filtre, spesielt «Kan dette være et stort selskap?»

– Det er nok av tid til å gjøre den testen senere. Hvis du tenker på dette med én gang, kan det ikke bare filtrere ut mange gode ideer, men også føre til at du fokuserer på mange dårlige idéer, skriver han.


Dette er bare noen av poengene han tar opp i det detaljerte blogginnlegget, så hvis du er interessert i å lære mer, bør du definitivt ta deg tid til å lese den i sin helhet her.