- Dette er den nye oppfinnelsen som skal holde havet rent i fremtiden, sier Sondre Johan Worsøe. Sammen med sine kollegaer i Atech SB, vant han den gjeveste prisen under NM i studentbedrifter.

Det er åttende gang at NM i studentbedrifter arrangeres av Ungt Entreprenørskap(UE). Denne gangen ble det holdt i Næringslivets Hus i perioden 4.-5. april.

Studentbedriften Atech SB fra Ålesund, har lenge utmerket seg som et vellykket prosjekt; i tillegg til å være nominert til NM, har de også kvalifisert seg til en internasjonal forretningskonkurranse i Hong Kong.

- Prisen i dag er et bevis på at det ikke bare er vi som tror på dette. Nå skal vi hjem og øve på å presentere dette på engelsk, sa Oda Ellingsen, daglig leder i Atech etter prisutdelingen.

- Først drar vi til Hong Kong hvor vi er nominert til Polyteknisk Universitys forretningsplankonkurranse. Deretter bærer det til EM i studentbedrifter i Madrid 6. -7. juli.


Vinnerformelen: For denne oppfinnelsen vant Atech SB heder, pris og ære. Nå setter de kurs mot Madrid for å delta på EM i juli.


Løsningen på et stort problem


 Årets vinnere

Beste Studentbedrift 2011.
Prisutdeler Arne Hyttnes, FNO:

1. plass: Atech SB, Høgskolen i Ålesund
2. plass: Aufero SB, Høgskolen i Telemark




Ferdprisen - størst internasjonalt potensial.
Prisutdeler Johan H. Andresen, Ferd

Vinner: Kitt SB, Høgskolen i Telemark

Nordeaprisen - beste forretningsplan.

Prisutdeler Thomas Sevang, Nordea


Vinner: Aufero SB, Høgskolen i Telemark.


Manpowerprisen - beste HR-bedrift.
Prisutdeler Maalfrid Brath, Manpower


Vinner: TemPro SB, Høgskolen i Telemark


NHO-prisen - best samarbeid med næringslivet.
Prisutdeler John G. Bernander, NHO


Vinner: Aufero SB fra Høgskolen i Telemark


Økonomi- og regnskapsprisen. Prisutdeler Svein R. Kristensen, Skatteetaten


Vinner: Hybelkokeboka SB, Høgskolen i Harstad


Innovasjonsprisen. Prisutdeler Kristin Jørstad, NTNU


Vinner: Kitt SB, Høgskolen i Telemark


Designprisen. Prisutdeler Marianne Boye Eidsgaard, Mezibel Design


Vinner: Hybelkokeboka SB, Høgskolen i Harstad


 

Ved Atech SB sin stand møter man en avslappet gjeng som utstråler trygghet og har tro på produktet som ligger foran dem. Det store sylinderformede røret, som inneholder lilla vann vekker oppsikt blant andre produkter, som kokebøker, sykkelhjelm og røykvarsler.

Etter bare et par minutters forklaring er det tydelig at studentene har kommet frem til løsningen på et stort problem.


- Ja nå skal du få se, sier en tydelig engasjert, Sondre Johan Worsøe, og gir en innføring i hvordan vidunderet fungerer. Fra sylinderen går det to mindre rør, som fører til et vannbad med tang og tare. Dette er for å illustrere at vannet skilles fra miljøskadelige utslipp som olje, ved hjelp av et filter, forklarer han. Filteret som skal separere lensevann fra båter for olje. Dette skal fungere på alle slags båter og skip.

- Denne oppfinnelsen er veldig relevant for skipsfartøy og det er derfor vi har hevdet oss internasjonalt også i andre konkurranser, sier Worsøe.

Prosjektet har tatt mye tid og krefter til studentene.

- Det har vært mest papirarbeid. Vi brukte en til tre dager på å lage selve modellen.

Det er ingen tvil om at studentene har et stort potensiale i en bransje som hele tiden trenger ny teknologi. Ideen fikk de da Stig Remøy i Olympic Shipping AS besøkte Høgskolen i Ålesund for to år siden. Han uttrykte behovet for å hjelpe rederinæringen med å bli mer miljøvennlig. Han fortalte om sin visjon om båter med nullutslipp og oppfordret oss til å gjøre noe med saken, minnes Worsøe.


Det var opprinnelig Kjell-Tore Honningsvåg som kom opp med ideen. Han har selv jobbet i skipsbransjen i 12 år, og har sett fordelen med og behovet for et slikt produkt.

- Det etterlyses stadig nye metoder som kan hindre utslipp av miljøskadelige stoffer i å komme ut i sjøen, sier Honningsvåg.

LES OGSÅ: Spoon Train Audio - Gründerspirene

 

Stort internasjonalt potensiale

I tillegg til ha et godt produkt, holdt de en god presentasjon for juryen, samt et godt og oversiktlig regnskap. Juryen som besto av bestod av Olav R. Spilling (NIFUStep), Monika Svanberg (Forskningsparken Oslo), Claes Watndal (Oracle) og Stine Wærn Ravn (Studio AS). Begrunnet prisen med at bedriften har laget et produkt med et stort internasjonalt potensiale, ikke minst miljø- og samfunnsmessig.

- Bedriften fremviser god faglig tyngde, og har klart å knytte til seg relevante forskningsmiljøer og utnytte et sterkt regionalt miljø innen eksportnæring og maritim teknologi. Bedriften kobler sammen kjent teknologi anvendt på en ny måte for å løse et viktig miljømessig problem, sa prisutdeler, Arne Hyttnes, adm.dir. i FNO.


 

- Altfor få deltakere

Det var få studentbedrifter å se Næringslivets Hus tirsdag ettermiddag, men det var stor kvalitet på hver eneste stand. Juryen hadde merket seg at Telemark fylke var godt representert blant årets studenter, og de gjorde nesten rent bord under prisutdelingen.

- Det har vært et høyt nivå i år, men altfor få deltakere og for lite konkurranse, sa Johan Andresen, eier og konsernsjef i Ferd. Men det betyr ikke at kvaliteten på vinnerlagets prosjekt ikke er god nok, understreket Andresen og håpet at blant annet Helse- og Sosialfagsstudenter vil komme sterkere tilbake neste år.

Mens noen av studentbedriftene vant opptil flere priser, var det altså Atech SB som tok den gjeveste prisen.

Nå ser de unge entreprenørene etter en sterk strategisk og finansiell samarbeidspartner i bransjen, samt økonomisk støtte.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger, men vi må ta en ting av gangen. Først etter eksamenstiden kan vi virkelig sette i gang. Dette prosjektet er foreløpig på et studentstadie, avsluttet Honningsvåg.