(StudentTorget.no):

Oliver Mukata (25) studerer medisinteknologi på andre året ved Høgskolen i Oslo og Akershus. På vei til bussen i vinter ble han spurt av en representant fra Leger Uten Grenser om han hadde 100 kroner å bidra med til organisasjonen. Da kom ideen om at det burde være en morsommere og mer kreativ måte å gi penger til veldedighet på. I tillegg til at det gjerne kunne kostet litt mindre å bidra.

- Studenter har ofte ikke så mye penger. Da jeg ble spurt hadde jeg ikke en hundrelapp på meg. Jeg spurte om jeg var noe annet jeg kunne bidra med, men det var det ikke. Det kan også være litt kjedelig å bli stoppet på gata og bli bedt om å gi penger. Da kom ideen om at alle burde få en kreativ mulighet til å støtte veldedighet, forteller Mukata.

Resultatet ble nettsiden gi25.no. Konseptet er at du selger en tjeneste. Det kan være hva som helst. La oss si at du kan spansk, og vil lære bort språket. Personen som vil lære spansk av deg må betale 25 kroner til et veldedig formål som du har bestemt på forhånd, for eksempel Røde Kors eller Leger uten Grenser. 


GI25.NO
  • Nettside hvor du tilbyr en tjeneste som koster kjøperen  25 kroner. Pengene gir du til et valgfritt vedledig formål du har bestemt på forhånd.
     
  • Du logger inn på siden med Facebook-profilen din.
     
  • Kun kreativiteten setter stopper for hva du kan tilby av tjenester på gi25.no. Du kan lære bort et språk, klippe hår, lage middag til noen, etc. 
     
  • Gi25.no lanseres 1. juni.

- Hvis du for eksempel er flink til å klippe hår, og ønsker at pengene skal gå til Plan Norge, skriver du inn det. Den som ønsker denne tjenesten betaler med mobilen, da får du som selger en e-post der du blir bedt om å ta kontakt med kjøperen, slik at vedkommende får tjenesten sin, forteller den unge gründeren.

Hvis du føler for å gi mer penger, eller syns at tjenesten du betalte for var verdt mer enn 25 kroner, får du selvfølgelig mulighet til det. 

LES OGSÅ: Line Mari Nilsen er Ukas student - keeperproff og studerer barnehagelærer

 

- Vi har mulighet til å hjelpe

Mukata understreker at han ikke er ute etter å tjene penger, og alt arbeid som blir lagt ned på gi25.no er gjort på frivillig basis. 

- Det er folk der ute som trenger hjelp. Vi har mulighet til å hjelpe, det er vårt ansvar å tenke på de som trenger hjelp, sier han.

25-åringen er selv midt i eksamensoppkjøringen, og innrømmer at prosjektet tar tid. Men med gode hjelpere på langet går det fint. 

- Jeg har samlet en gruppe som har lyst å være med å hjelpe til. Noen jobber for eksempel med markedsføring. Jeg fikk  også en forespørsel fra en jente som ville lage en animasjonsfilm til siden. Logoen var det en kompis som fikset til meg, og programmeringen av nettsiden var det en gruppe i Pakistan som tok seg av, forteller han.


 

- Vær kreativ

Fredag 1. juni lanseres siden. Du kan logge deg inn med din Facebook-profil, og du betaler med mobilen ved at du får en kode på sms som du plotter inn. 

- Hva skal man gjøre om man vil bidra, men ikke kommer på hva man kan tilby?

- Vær litt kreativ. Det kan være hva som helst, lage en middag til noen, gå på date og så videre. Send oss en e-post om du ikke kommer på noe, så skal vi komme med mange morsomme forslag, forteller han. 

Mukata har mange jern i ilden, og får han først en idé gjør han alt for å gjennomføre den. Hva han vil jobbe med når han er ferdig å studere, er han usikker på.

- Jeg har en drøm om å bygge et sykehus i et fattig land, så dette er et sted å starte.

I tillegg til å være student jobber han også som programleder i Student-TV og lokal-TV-stasjonen TV 8. Han er også svært musikkinteressert, og hjelper artister med å skrive sanger. 

- Hvordan får du tid til å  være student?

- Det går fint. Å studere er en del av livet. Jeg studerer for å få en utdanning, slik at jeg har noe å gå tilbake til, for jeg har egentlig veldig lyst til å jobbe i underholdningsbransjen. Skolen er helt topp, bortsett fra når det er mye å gjøre med lekser, prosjekter og innleveringer, sier han.