Det er isbjørnenes rike. Det ligger så langt nord at man må se sørover for å kunne se nordlyset.

Dette er stedet hvor Markus Floer tar sine masterstudier i sivilingeniør – på Svalbard. «Den mystiske øygruppen man er mest kjent med fra værmeldinga», som han selv sier.

Spitsbergen er den største av øyene. Her ligger Longyearbyen, et lite norsk samfunn på drøyt 2000 innbyggere. Her ligger også verdens nordligste utdanningsinstitusjon: Universitetssenteret på Svalbard, ofte bare kalt UNIS.

UNIS er et samarbeidsprosjekt mellom de norske universitetene, og er tilholdssted for rundt 750 eventyrlystne studenter – rundt halvparten av dem norske. Det er dermed ikke mangel på et yrende, interkulturelt og eksotisk studentliv i nabogata til Nordpolen.

Det beste med å studere på Svalbard er det unike miljøet man blir en del av. Studenttilværelsen dreier seg ikke lengre bare om kurs, karakterer og den vanlige pakka man får på de store universitetene, forteller Markus.

 

  

Isbjørn og ullundertøy

Men, før man er klar for å ta fatt på studentlivet i Longyearbyen, må alle nyankomne studenter skoleres for tilværelsen som venter dem. 

Pass på for isbjørn, det er strengt tatt ulovlig å ferdes utenfor bygrensen uten isbjørnbeskyttelse, det vil si skytevåpen og signalpistol, forteller Markus.

Det første studentene går gjennom, når de kommer opp hit, er en ukes langt sikkerhetskurs. Her lærer man å beskytte seg mot isbjørn, isbreredning, snøskredredning, samt diverse andre ting man kan ha nytte av her oppe, fortsetter han.


 

Obligatorisk skytekurs for nye studenter. Video: Privat

 

Samtidig er det lurt å ta med essensielle rekvisitter.

Og husk å ta med nok ullundertøy. I mørketiden, kan det være lurt å passe på at man får godt med vitaminer. En god «wake-up light» vekkerklokke er også gull verdt, sier Markus. 

LES OGSÅ: Rosa er norgesmester i judo og studerer robotikk - møt Ukas student

  

Studentlivet ved verdens ende

Her blir man kjent med folk fra hele verden, og på tvers av studieretninger. Vi har feltarbeid sammen i et av de hardeste klimaene mennesker befinner seg i. Dette gir ikke bare en unik kompetanse faglig sett, men byr på opplevelser man ikke finner noe annet sted i verden, forteller Markus.

All undervisning foregår på engelsk, da omtrent halvparten av studentene er utenlandske. Tilværelsen er like eksotisk som et hvilket som helst annet sted i verden, så lenge man liker å være ute i naturen og ikke er redd for kulda, forteller Markus.

 

 

Dagene starter ofte med at vi spiser frokost sammen, og deretter turer ned til UNIS (i fantastiske omgivelser), hvor folk har feltarbeid eller forelesning. I mitt tilfelle, jobber jeg selvstendig med masteroppgaven, sier han.

Men, det er ikke bare skolearbeid som alltid prioriteres.

Noen ganger bestemmer vi oss for å dra ut på tur istedenfor å gjøre skole. Det er spesielt fint ute når dagene begynner å bli lyse og lange; da drar vi på toppturer, hytteturer, scooterturer, med mer, forteller Markus.


 

 

Om kvelden, er det ikke usannsynlig at noen tar seg en øl på en av de mange utestedene i Longyearbyen. Det finnes studentpriser på øl og mat, fortsetter han.

Longyearbyen byr altså på mange muligheter for spennende opplevelser.

Litt hverdagsspenning blir det også når isbjørner fra tid til annen bestemmer seg for å besøke hovedinngangen til universitetssenteret, eller når gamle snøscootere (eid av fattige studenter) løper løpsk på grunn av manglende vedlikehold.

 

 

Å bli del av lokalmiljøet

Markus har på sin side funnet glede i å hjelpe noen lokale med å trene hunder, og lære seg å kjøre hundeslede.

Her blir man delaktig i et lite miljø, der man samarbeider og er til hjelp for hverandre. Jeg har blitt kjent med noen lokale som bare syns det er bra om noen hjelper til med trening og stell av hundene sine. Jeg har dermed også lært meg hundekjøring med slede, sier Markus.

 

 

Nå for tiden, er det ingen turister som kommer opp hit på grunn av koronaviruset. En del av hundegårdene her er vanligvis avhengig av turister som skal på sledetur, for å få trent hundene sine, forteller han.

De får nå hjelp av studenter, og andre lokale, til å trene hundene, fortsetter han.


 

  

Billig alkohol, men dyrt kjøtt

Fordi alt av ferskvarer må fraktes til øya med båt eller fly, er prisbildet på matvarer noe annerledes enn hva man er vant med ellers. 

Ting som kjøtt, melk og grønnsaker koster nesten dobbelt så mye som på fastlandet, sier Markus.

Man lærer seg til gjengjeld å spare penger, og finne billige og minste like gode løsninger. Jeg spiser for eksempel mye mindre kjøtt her, enn det jeg gjorde på fastlandet. Dette vil jeg helt sikkert tar med meg videre, forteller han videre.

Alkohol er derimot så og si gratis sammenlignet med det man er vant med på fastlandet, legger han fornøyd til.

 

 

Bitt av Svalbardbasillen

Det finnes mange skumle virus og bakterier, men på Svalbard er den godartede «Svalbardbasillen» den mest utbredte.

«Å bli bitt av Svalbardbasillen», er et kjent uttrykk her oppe for mange som forelsker seg i plassen. Mange blir her gjerne i en mye lengre periode, enn de hadde planlagt i utgangspunktet, forteller Markus.

Markus anbefaler andre studenter å sterkt vurdere et studieopphold på Svalbard – en gyllen mulighet som mange kanskje ikke vet om i det hele tatt.

Det er ingen grunn til å ikke dra opp hit! Å studere på Svalbard er en unik opplevelse man ellers ikke tar seg tid til i livet. Hverken vær eller pris er gode unnskyldninger for å gå glipp av denne unike erfaringen, sier Markus.

 

 

Fordi UNIS teknisk sett ligger i Norge, er det enkelt å administrere et opphold her. Man trenger ikke å søke om noen spesielle stipender, og gjør bare det vanlige hva gjelder Lånekassen, opplyser Markus.

Det eneste man trenger å organisere, er å skaffe seg bolig gjennom studentsamskipnaden, og deretter bestille flybillett etter man har fått innvilget opptak, fortsetter han.

Selv om det går fint å håndtere utfordringer som bitende kulde og isbjørner, finnes det én ting Markus aldri venner seg til når det gjelder Svalbardlivet:

Det verste med å studere på Svalbard er at det ikke er noen trær her, ler Markus.


 

Svært få trær i sikte! Video: Privat 

 

Med dette, håper StudentTorget at mange studenter lar seg inspirere, og kanskje selv vil vurdere en studenttilværelse ved verdens ende. 

P.S. Nevnte vi viktigheten av ullundertøy?