(StudentTorget.no):

Navn: Pamir Ehsas.

Alder: 22 år.

Fra: Lierbyen.

Studerer: Rettsvitenskap, det juridiske fakultet, UiO.

Aktuell med: Initativtager og leder av Studentaksjonen.

For de som eventuelt ikke vet: Hva er Studentaksjonen?

Studentaksjonen er en landsomfattende bevegelse hvor norske studenter står opp for afghanske barns rett til utdanning. Vi opererer i 9 byer, og gjennom to aksjoner har vi samlet inn over 1 million norske kroner. Midlene har sørget for skoleringen av 1 200 barn i Faryab i Afghanistan.

Hva var det som gjorde at du tok initiativ til å starte opp Studentaksjonen?

Jeg har vokst opp med muligheter ethvert barn kan drømme om. Parallelt har jeg vært vitne til at millioner av barn med samme fødested som meg har blitt frarøvet deres fremtid. Jeg prøvde å tale deres sak i FN til selveste Generalsekretæren. Generalsekretæren og resten av panelet hadde derimot et tydelig budskap, nemlig at vi som må unge lede forandringen. Så pussig som det må høres ut, så følte jeg at disse barns fremtid hvilte på mine skuldre. Jeg følte at hvis jeg ikke gjorde noe nå, så ville ingen andre gjøre det heller. Det var denne hendelsen som utløste arbeidet med Studentaksjonen.


LES OGSÅ: Pamir taler Afghanistans sak i FN

Hvordan er det å kombinere studiene med å være aktiv i organisasjonslivet?

Utrolig givende! Jeg er ufattelig takknemlig for enhver student som ønsker å bruke et par timer på å hjelpe formålet vårt. Det går ikke en dag hvor det å ha startet en bevegelse som har utdannet tusener av barn, virker helt fremmed og uvirkelig. Det blir ikke mye fritid for min del, men det gjør ikke noe. Organisasjonslivet gir erfaring og ferdigheter en har med seg livet ut.

Hva er det beste med å studere?

Det håpet den eldre og yngre garden har i oss som studenter. Vi er fremtiden. Vi er den siste generasjonen som kan takle klimautfordringene, og den første som kan utrydde ekstrem fattigdom. Det er derfor svært betryggende å være i selskap med svært skarpe og engasjerte medstudenter.

LES OGSÅ: Sofus Rasmussen er Ukas student og aktiv i Norges Studentidrettsforbund

Hva er det verste med å studere?

Det at enkelte mennesker i posisjon noen ganger ikke gir oss nok tillit. Unge i dag ønsker å skape store forandringer. Min generasjon er den mest informerte noen gang. Vi må derfor bli delegert formell kompetanse i spørsmål som angår vår fremtid.

Hvilket utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

Haha! Jeg holder meg lojal til Frokostkjelleren.

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

Malala Yousufzai, Amanullah Khan og Ghulam Hazrat Ehsas (pappa). Alle tre er visjonærer som var forut sin tid. Fellesnevneren deres er også at de er/var individer preget med sterk rettferdighetssans, som kjempet for å endre store samfunnsstrukturer. Det hadde blitt en utrolig spennende kollokviegruppe angående problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, i hvert fall!

LES OGSÅ: Benjamin Kvaale er ukas student - stand-up og parodimaker


Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

I en verden hvor fremmedfrykt er i vekst og populistiske krefter tar over stater, må jeg nesten si «Where is the love?» av Black Eyed Peas. Gammelt, men budskapet er fortsatt relevant.