(StudentTorget.no):

Navn: Jeanette Wu

Alder: 23 år

Utdanning: Rettsvitenskap

Studiested: Juridiske fakultet, Universitetet i Bergen

Aktuell med: HELLO

 

HELLO er et prosjekt som ble opprettet av Studentersamfunnet i Bergen i 2016, som ønsker å bidra til hverdagsintegrering av flyktningene som bor i Bergen. De oppretter arrangementer der deltakerplassene er primært reservert flyktninger og lokale studenter.

 

Ukas student, Jeanette Wu, er prosjektets leder. Det startet med at hun dro på flere av Studentersamfunnets HELLO-arrangementer, og holdt seg oppdatert på siden deres. Så når de trengte en ny leder for HELLO, søkte hun med én gang.

 

– Jeg ville bidra med å skape en litt lettere hverdag for flyktningene gjennom å bli kjent med studentene i byen og aktiviteter som er mulig å finne på her. Selv elsker jeg jo også å dra på blant annet utstillinger og konserter, så da var dette perfekt, sier hun.

 

LES OGSÅ: Frivillig arbeid er bra for CV-en

 

Aktiviteter for enhver smak

Aktivitetene som gjennomføres i HELLO skal være innbydende for begge gruppene, altså aktiviteter man uansett ville ha dratt på på egenhånd. Men gjennom å bli med på HELLO sine arrangementer drar man sammen for blant annet å utforske byens kulturliv og naturopplevelser. Slik får lokale studenter og flyktninger i tillegg muligheten til å bli kjent med hverandre. En del av flyktningene ønsker å starte å studere i Bergen, og da er det også nyttig å bli introdusert til studentkulturen.

Her er Jeanette på Brann Stadion med flyktningene Eiad Aboud og Saeed Altahami.

FOTO: Studvest.no

 

– Vi har noen faste samarbeidspartnere som vi setter stor pris på, blant annet drar vi på omvisning av kunstutstillinger med påfølgende verksted på KODE, fotballkamper på Brann stadion og konserter med Bergen Filharmoniske Orkester. Ellers er arrangementene avhengig av hva vi frivillige ønsker å arrangere. Også er alle arrangementene våre gratis, forklarer Jeanette.


 

De har veldig engasjerte frivillige med mange gode ideer, men arbeidsmengden kan bli stor, og da blir det dessverre ikke mulig med like mange arrangementer som de ønsker. Derfor ønsker hun seg flere frivillige deltakere til prosjektet.

 

– Arrangementene blir postet fortløpende på facebook-siden vår i løpet av semesteret, og så er det bare å melde seg på!

 

Frivillige i HELLO arbeider tett sammen i planleggingen av arrangementene. Hva slags arrangementer som arrangeres er mye opp til de frivillige.

 

– Vi har forskjellige interesser som skaper et mangfold av aktiviteter. Noen liker å gå turer i fjellet og ønsker å arrangere det, mens andre kan tenke seg å planlegge filmkvelder. Slik blir det noe for enhver smak!

 

– Vi ønsker å gjenoppta filmkafeen vår, Filmer+. Det håper vi å få til veldig snart, legger hun til.

 

LES OGSÅ: Still sterkere som jobbsøker: jobb som frivillig

 

Trenger flere frivillige

Har du noen tips til andre studenter som kunne tenke seg å starte et tilsvarende prosjekt i sin studieby?

 

– Da er nok tips nummer én å skaffe seg noen faste samarbeidspartnere. Det gjør at man i hvert fall har noen faste arrangementer hvert semester og som man vet slår an. Ellers må man nok anvende andre kanaler for å promotere prosjektet til flyktninger. Ta kontakt med kommunen i byen og finn ut av kommunens integreringsprogram. Finn ut av hvor introduksjonsprogrammet, norskopplæringen osv. for flyktningene holder til, og ta kontakt med disse skolene.


 

Jeanette forklarer at lederrollen for et slikt prosjekt innebærer mye av det typiske arbeidet som en leder i et frivillig prosjekt har.

 

– Jeg er ansvarlig for blant annet å rekruttere nye frivillige hvis det trengs, planlegge møter og delegere oppgaver. Ellers må lederen søke om støtte om midler, og jeg holder kontakten med styret i Studentersamfunnet, sier hun.

 

Hvordan er det å kombinere studier med et slikt verv?

– I det store og det hele så går det veldig greit, og er bare kjekt! Men jeg har kombinert studier og verv med jobb og annet frivillig arbeid, så av og til har jeg klart følt at tiden ikke strekker til. Men nå begynner ting å roe seg, og jeg kan puste litt ut og fokusere på HELLO!

 

Jeanette synes at frivillige verv ved siden av studiene generelt, er positivt. Det anbefaler hun på det sterkeste.

 

– Man har alltid tid – det handler om prioriteringer. Og det er bare sunt å ikke kun fokusere på studiet, tenker nå jeg!

 

SE VIDEO: Ildsjelene i Plan brenner for å bedre barns rettigheter

 

Størst av alt er friheten!

Gjennom jusstudiet har Jeanette blitt introdusert til mange ulike fagfelt – fra strafferett til kontraktsrett. Men hun har også fått terpet inn den juridiske metoden – å løse rettslige spørsmål og tolke rettsregler – slik at man som jurist har friheten til å jobbe med så og si hva som helst. Slik kan man koble jussutdannelsen sin til et felt man skikkelig engasjerer seg for.


 

– Jeg har en særlig interesse for forholdet mellom Norge og Kina, og drømmer om å jobbe i utenrikstjenesten. Ellers har jeg også en stor interesse for kultur, og kunne også tenke meg noe innenfor kulturfeltet, for eksempel med opphavsrett.

 

Hva er det beste med å studere?

– Friheten!

 

Hva er noen negative eller utfordrende sider ved å studere?

– Friheten!

 

Du kan velge tre mennesker, levende eller døde, til din kollokviegruppe. Hvem velger du, og hvorfor?

– Oi, dette blir nok litt farget av at jeg har eksamen i strafferett snart, men min drømmekollokviegruppe må da være Tor Erling Staff, kursansvarlig i faget og Amal Clooney.

 

– Staff var en urolig dyktig forsvarsadvokat som ville gitt et stort faglig bidrag til kollokviegruppen. Samtidig som han definitivt kunne ha kommet med litt kontroversielle meninger og slik skapt litt gøy debatt. SÅ ville jeg hatt med kursansvarlig i faget av åpenbare grunner. Og Amal Clooney som jobber mest med menneskerettigheter, men en advokat jeg ser opp til.

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.


O-Zone, med Dragostea din tei. Akkurat nå tenker jeg mye på hva jeg skal gjøre neste semester og neste år. Det er fremdeles ubestemt og litt uforståelig. Så da kan jeg begynne å lure på hva det er jeg holder på med og vet ikke helt hva jeg driver med. Men selv hvor uforståelig alt kan være, er dette likevel en veldig, veldig bra tid.

 

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge