(StudentTorget.no):

Etter tre år på økonomistudiet, og to år som ansatt i Sparebanken Sør, føler jeg at jeg har tilegnet meg mye kunnskap om økonomi, som jeg gjerne vil bruke til å hjelpe andre. Jeg ser at mange unge synes privatøkonomi er vanskelig, og jeg har lyst til å vise hvor lite komplisert det egentlig er, sier Miriam.

For noen år siden var Miriam Faranso (23) på utkikk etter en Instagram-profil som handlet om økonomi, fordi hun ønsket å lære mer om privatøkonomi. Hun fant da ut at det ikke eksisterte noen slike profiler den gangen.

– Instagram er en fin plattform for å nå ut til unge mennesker, og jeg ville opprette den brukeren jeg selv var på utkikk etter for noen år siden.

 

Gir økonomitips til studenter

Økonomistudenten (@okonomi_studenten) er en Instagram-profil, som skal hjelpe ungdommer og studenter med å få bedre oversikt over egen økonomi.

– Målet med kontoen er å svare på alle spørsmål fra publikum, og ta opp dagsaktuelle temaer. Mitt ønske er å sette lys på et viktig tema som økonomi, og gjøre det enklere for andre å finne ryddig informasjon om ting de lurer på, sier Miriam.

Hun forteller at hun jobber for at innholdet på profilen skal være informativt, dagsaktuelt og ryddig. Hun anbefaler studenter som vil lære mer om økonomi, å følge Økonomistudenten på Instagram.

– Kontoen gir et innblikk i hvorfor privatøkonomi er så viktig. Jeg vet at mange synes det er vanskelig å komme innom banken, for eksempel for å spørre om hvordan BSU fungerer, og da er min konto midt i blinken, forteller hun.

– Jeg har ofte spørsmålsrunder, og svarer på spørsmål i plenum. På kontoen finner du tips for å spare penger, og lærer mer om hvordan du kan få kontroll over egen økonomi.

 

 

Hentet inspirasjon fra økonomistudiene

– Jeg har hatt mange interessante fag gjennom studiet, som har gjort meg utrolig bevisst på hvordan økonomi påvirker både hele verden og enkeltindivider. Ofte har jeg tenkt «hvordan hadde folk reagert hvis de fikk vite dette?», og da har jeg fått større motivasjon til å starte kontoen, forteller Miriam.

– Motivasjonen ble enda større jo mer kunnskap jeg tilegnet meg, og jeg hadde utrolig lyst til å hjelpe andre mennesker med å forstå de samme tingene jeg har lært gjennom studiet mitt.

Studiet har også gjort Miriam veldig bevisst på valgene hun tar når hun handler, hvordan butikkene klarer å lure kundene til å kjøpe dyrere alternativer, selv om kvaliteten ikke er bedre, og hvor mye designet i en butikkhylle kan påvirke oss til å handle mer og dyrere.

– Dette er noen av tingene jeg deler videre på kontoen, sier hun.


 

Jobber deltid som kundebehandler i bank

Ved siden av studiene jobber Miriam som kundebehandler i Sparebanken Sør.

– Her hjelper jeg kunder med dagligbanken. Det kan for eksempel være å hjelpe kunder med å betale regninger, åpne nettbanken og forklare hvordan ulike funksjoner fungerer, gi råd når noen har blitt utsatt for svindel, eller svare på spørsmål om Vipps, forteller Miriam.

Som kundebehandler i bank har hun plukket opp flere nyttige tips, som hun tror studenter kan ha nytte av:

  • Aldri reis uten et ekstra bankkort, enten kredittkort eller debetkort. Oppbevar kortene separat, i tilfelle du mister lommeboken din.
  •  Bruk kredittkort ved netthandel, da er du mye bedre vernet mot for eksempel svindel og identitetstyveri.

  • Fyll alltid opp BSU før andre sparekontoer.

 

– Etter å ha vært ansatt i banken i to år, har jeg innsett hvor lite unge mennesker kan om økonomi, og dette har jeg lyst til å gjøre noe med! Av personlig interesse for privatøkonomi har jeg derfor opprettet en Instagram-konto som skal hjelpe studenter med økonomi, sier Miriam.

LES OGSÅ: Hedda skal lede organisasjonen i sitt hjerte

 

Tips til studenter som sliter med å få orden på økonomien

Til studenter som sliter med å få orden på egen økonomi, har Miriam flere gode råd.

– Ikke vent med å søke hjelp! Ting blir ikke bedre om man ikke tar litt ansvar. Jeg vet at det kan være flaut å spørre venner, familie eller banken om råd, for å få orden på egen økonomi, men det er mye bedre enn å pådra seg et stort økonomisk rot, som blir mye vanskeligere å takle i fremtiden, sier hun.

– En annen ting som også er viktig å nevne er: Ikke kjøp ting du ikke har råd til og som du ikke trenger! Bli flink til å gjøre gode valg i en ung alder, for dette kommer godt med når man blir eldre og får større inntekt å håndtere.

 

 

Slik kan du få bedre økonomi

For å få bedre økonomi, anbefaler Miriam å sette opp et budsjett hver måned, se på kiloprisen når man handler mat, og ha to brukskontoer.


 

  • Sett opp et budsjett: Et budsjett gir solid kontroll og oversikt over hva du har av penger, hvor mye du kan sette på sparing, og hva du kan bruke av penger.
  • Se på kiloprisen: Ved å se på kiloprisen, kan du spare store summer i løpet av ett år! Butikkene er flinke til å prise varene sine, og svært ofte kan man ende opp med å betale dobbelt så mye for tilsvarende varer ved å ikke se på kilopris. Forstå hva du betaler for!
  • Ha to brukskontoer: Å ha to brukskontoer er så lurt! La oss si at du har 4.000 kroner å rutte med resten av måneden, etter at du har betalt regninger og ført penger over på sparekontoen. Det jeg pleier å gjøre er å dele disse pengene på fire uker, og overføre en «ukelønn» til meg selv hver mandag. Den ene brukskontoen pleier da å ha 1.000 kroner, og den andre brukskontoen pleier å ha de resterende pengene for måneden, altså 3.000 kr. Det er både oversiktlig, og mindre penger på brukskontoen som er tilknyttet bankkortet betyr mindre fristelser.

 

Har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra UiA

Miriam fullførte denne våren en bachelor i økonomi og administrasjon på Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder (UiA). Til høsten begynner hun på en master i siviløkonomi, med spesialisering i Analytical Finance.

– Jeg er glad i tall, analyse, og liker å reflektere over sammenhenger mellom ulike elementer – og det er nettopp dette økonomistudiet baserer seg på. I tillegg liker jeg å hjelpe mennesker, og da ble dette valget helt naturlig for meg, forteller hun.

– Å studere økonomi byr på utrolig mange muligheter, og man blir ikke fastlåst til en spesifikk jobb etter endt studie.

Hva er det beste med å være student? Og det verste?

– Det beste med å være student er friheten til å styre hverdagen selv, studentmiljøet, og prosessen med å finne ut av hva man egentlig vil jobbe med, sier Miriam.

– Det verste er eksamensperioden før juleferien, for da er det både mørkt og kaldt, i tillegg til at man er stresset.

Hvis du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

– Michelle Obama – jeg har alltid vært fascinert av henne. Hun er en person man kan ha tillit til, og jeg har så stor respekt for henne! Tina Mathisen og Krzysztof Grub. Jeg skrev nettopp bacheloroppgaven min med dem, og vi tre jobbet fantastisk bra sammen!

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

– Life’s What You Make It av Graham Colton!