Navn: Ellen Fjestad
Alder: 31
Studiested: Vea, statens fagskole for gartnere
Utdanning: Gartner

Aktuell med:

Har vunnet Schibsted forlags romankonkurranse for barne- og ungdomsbøker.  Ungdomsromanen Sammen skal vi holde himmelen kommer ut våren 2012. Det er en magisk-realistisk kjærlighetsthriller, som ble nummer én blant 280 innsendte bidrag.

 

Når og hvorfor bestemte du deg for at du ville bli forfatter?

Jeg har skrevet siden jeg var 16 år. Å skrive innebærer å bruke en del tid, som man ellers kunne ha brukt på andre ting. Jeg bestemte meg en vinter jeg hadde sesongjobb på et skisted, jeg skiftet på senger om formiddagen og sto på brett på ettermiddagen. Etter å ha ristet sikkert 1000 dyner hadde jeg bestemt meg. Det er ofte fint det, å gjøre monotone ting når man skal tenke seg om. Å huske, for eksempel. Den rytmiske bevegelsen fremmer kreativiteten. Og fokuset. 

 

Hvilke utfordringer har det bydd på å kombinere studiehverdagen med forfatterskapet?

En må ta valg. Om hva en vil bruke tida på. For meg har det ikke gått ut over studiene, jeg har heller brukt det jeg har lært om på skolen som bakgrunn for det jeg skriver om. Men det er klart at verken å studere eller å skrive kaster så veldig mye av seg. Så jeg har tatt ekstravakter som sjukepleier ved siden av. Jeg har det ganske travelt. Men liker det slik. Jeg hadde ikke takla tanken på at det var noe jeg kanskje kunne ha fått til, men at jeg ikke hadde gitt alt for å prøve å få det til. Det er helt greit at en ikke når alle måla sine. Men en bør ha prøvd. 

 

Hvilken nytte tror du erfaringene fra utgivelsen av denne boken vil ha for deg i fremtiden? Har du noen ønsker og mål?

Å få gitt ut ei bok er første skritt i riktig retning. Det åpner dører, folk tror på at jeg kan skrive. Det gir legitimitet til å bruke tid på skrivinga. Før var det som om jeg hang etter fingertuppene i ei berghylle høyt over bakken. Nå sitter jeg på fjellhylla. Det er fortsatt langt opp, men jeg har noe å stå på. Et sted å klatre videre fra.

 

Hvordan påvirker forfatterskapet hverdagen din?

Jeg prøver å være observant, slik at jeg får med meg gode situasjoner. Situasjoner som kan illustrere relasjoner mellom mennesker. Jeg går alltid med ei notatbok i veska, og i bilen har jeg en diktafon, i tilfelle jeg plutselig skulle komme på noe lurt. Jeg er livredd for å glemme en god idé. Folk spør meg hvor mye tid jeg har brukt på å skrive den første boka. Hva skal jeg svare? Teller de timene jeg har sittet på jobb og lukt ugress, og samtidig tenkt på handlingsforløpet i romanen? Skrivinga er integrert i alt jeg gjør.

 

Hvilke forventninger har du til høsten/det kommende året?

Jeg gleder meg til å fortsette på gartnerstudiet. Vi får et godt grunnlag for å forstå sammenhengene i naturen, noe som er viktig for meg siden det jeg skriver handler mye om miljøvern. Jeg skal gjøre ferdig manuset til første bok, og begynne å skrive på bok to og tre. Jeg vet hva det skal handle om, må bare få det ned.

 

Hva synes du er det beste med å studere?

Å få tid til å fordype seg i ting man er spesielt interessert i, men som man kanskje ikke får anledning til når man jobber. Å møte andre som er interessert i det samme som meg.

 

Og det verste?

Økonomien. Men jeg er utrolig takknemlig for det lånekasse-systemet vi har i Norge. At alle har mulighet til å ta utdanning. Det er kanskje et av de viktigste grepene vi har for å bevare demokratiet og likeverd. Jeg betaler studielånet mitt med glede.

 

Hva gjør du i fritiden din?

Skriver. Sover. Klatrer i tær. Spiser sushi. Går barføtt i duggvått gress.

 

Hvor pleier du å dra ut på byen?

Internasjonalen.

 

Du får velge tre mennesker, døde eller levende, til din kollokviegruppe. Hvem velger du, og hvorfor?

Eva Joly, Arne Næss og Eminem. Vi skulle ha snakka om utvikling av fornybar energi. Eminem skulle ha vært referent.

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå?

Laleh med Live Tomorrow