Å være med i en studentforening er sosialt, hyggelig og spennende. I tillegg til å være gøy, er det også en unik mulighet til å få praktisk erfaring og lære noe nytt.

Mandag den 19. august 2019, ble foreningsdagen arrangert på UiO. På foreningsdagen, samles studentforeningene ved universitet, og studentene får muligheten til å møte, lære mer om og melde seg inn i alle foreningene.

StudentTorget har snakket med fem av studentforeningene på foreningsdagen, og spurt om hvorfor du som er student burde melde deg inn i en studentforening:

 

Norsk Start hjelper flyktninger og asylsøkere

Norsk Start Oslo jobber med inkludering og integrering av flyktninger og asylsøkere i Oslo.

Hver tirsdag og torsdag arrangerer foreningen språkkaféer i Pilestredet 52 fra klokken 17-19. Språkkaféene er et lavterskeltilbud, hvor flyktninger og asylsøkere kan praktisere norsk og treffe norske studenter (Norsk Start).

Per Henrik Ertvaag (22) har studert digital innholdsproduksjon ved Høyskolen Kristiania og har vært med i studentforeningen Norsk Start lenge.

Jeg kjente noen som tok meg med på språkkafé, og så fortsatte jeg å komme dit, forteller Ertvaag.

Språkkaféene er rettet mot flyktninger og asylsøkere som ønsker norskopplæring og å utvide sitt sosiale nettverk. Ertvaag forteller at alle studenter som vil kan delta på kaféene.

Språkkaféene ikke forpliktende og studenter må ikke melde seg på i forkant. De har derfor muligheten til å komme når det passer for dem, forteller Ertvaag.

I tillegg til språkkaféer, arrangerer Norsk Start ulike aktiviteter som grilling, ulike turer med mer.


  

En mulighet for å danne nettverk og bidra i samfunnet

Ertvaag anbefaler alle studenter som ønsker seg et sosialt miljø, å bidra til samfunnet og bli kjent med personer i vanskelige posisjoner, å bli med i Norsk Start.

Som en del av Norsk Start, kan du se resulterer fra gang til gang, sier Ertvaag.

Ertvaag forteller at det finnes mange språkkaféer i Oslo, men at mange av disse arrangeres av pensjonister og diverse religiøse organisasjoner.

Norsk Start gir unge flyktninger mulighet til å møte og bli kjent med studenter, som er på deres egen alder.

Som ung flyktning, er det ikke så kult å bare snakke med folk over seksti, sier Ertvaag.

LES OGSÅ: Min studentforening: Radio Nova

  

Legio XV Apollinaris er en romersk legion

Sondre Bjercke (35), også kjent under det romerske navnet Gaius Carminius Sillius, er med i studentforeningen «Legio XV Apollinaris».

Legio XV Apollinaris driver med levende rollespill og «reenacter» legionært liv i en romersk legion.

Foreningen ble startet på begynnelsen av 90-tallet, så vi er en gammel forening, sier Bjercke.

Legio XV Apollinaris lager sine egne kostymer og utstyr. Dette inkluderer romersk legionærutstyr, som uniformer, rustninger, sandaler, ringbrynjer, hjelmer, skjold med mer. Da vi møter legionen på foreningsdagen, er alle medlemmene iført full uniform.

Det er en grei og tilpasningsdyktig rustning å ha på seg. Den er nok lettere enn den ser ut, forteller en av medlemmene av legionen.

 

 

Sosialt og lærerikt å være med i legionen

Bjercke er ikke student lenger, men er fortsatt med i Legio XV Apollinaris. Han ble medlem da han var student ved UiO, etter at en av de daværende medlemmene pekte på han under foreningsdagen, og ba ham bli med i legionen.

Da jeg var student var jeg ikke med på fadderordningen, men på foreningsdagen ble jeg med i legionen, forteller Bjercke.

– Det er sosialt å være med i legionen, mye humor og jeg lærer mye. Det er også en åpen forening, der alle kan være med.


  

Lager kostymer og utstyr

Sammen lager legionen utstyr og kostymer. De arrangerer også grilling og leker med sverd og skjold. Foreningen har også oppvisning på ulike museer, hvor de forteller om romersk liv.

Bjercke forteller at Legio XV Apollinaris er en veldig annerledes forening og hobby, og han anbefaler studenter med lignende interesser å melde seg inn i foreningen.

Du må ha interessen og et ønske om å lære noe nytt, delta i rollespill og lage kostymer, sier Bjercke.

LES OGSÅ: Teater Neuf setter opp egenproduserte teaterforestillinger

  

Sosiologistudentenes tidsskrift

Hedda Løkken (28) går master i sosiologi ved UiO og er redaktør for Socius. Socius er sosiologistudentenes eget tidsskrift, som kommer ut to ganger i året.

Men det er også et tidsskrift for andre som studerer samfunnsvitenskap, sier Løkken.

Løkken forteller at hun ønsket å bli med i Socius, fordi hun ville ha praktisk erfaring og nye utfordringer.

– Det er også gøy å være med å drive magasinet videre. For å få til det, så er vi avhengige av at folk stiller opp!

 

  

Gøy og viktig å engasjere seg ved siden av studiene

Som en del av Sociusredaksjonen, er Løkken med på å lage Socius. For å lage et tidsskrift, kreves flere skribenter, en redaksjon, og illustratører som kan lage illustrasjoner til artiklene.

Vi har også et tema for hvert nummer. Temaet for nåværende utgave av Socius er tilhørighet, sier Løkken.

Hun forteller at det er både gøy og nyttig å engasjere seg ved siden av studiene, og anbefaler andre studenter å bli med i Socius.

Det er en forening som er nyttig for arbeidslivet. Du får skriveerfaring og lærer ting som økonomi, lederansvar, med mer, sier Løkken.


 

Universitetets første sjakkforening

Tobias Opdalshei Baumann (20) og Marius Børvind (24) studerer fysikk og astronomi ved UiO. De startet studentforeningen «Studentsjakk – foreningen ved Universitetet i Oslo» i desember 2018.

Vi hadde spilt sjakk i noen år og ville starte en sjakkforening ved universitetet. Det var ingen sjakkforening på UiO, bare en på IFI, som er for studentene som går der, forteller Baumann.

Studentsjakk møtes én gang i uken. Baumann forteller at de ikke bare spiller sjakk, men at de har det hyggelig og sosialt i tillegg.

Vi spiller sjakk, snakker og har det gøy, sier Baumann.

Studentsjakk er åpen for alle som liker å spille sjakk, uansett nivå, og for studenter som vil lære å spille sjakk. Baumann anbefaler andre studenter å bli med i foreningen.

Sjakk er god hjernetrim, en fin hobby og noe du kan skryte av til vennene dine, sier Baumann.

 

  

Vil danne et rugbylag for studenter

OSI Rugby vil at flere skal begynne å spille rugby i Norge, og skal nå å danne et rugbylag for studenter i Oslo. De har vært tilstede på foreningsdagene på både OsloMet og UiO, for å møte nye studenter som kan tenke seg å begynne å spille rugby.

Målet er å starte et lag for studenter som ønsker å prøve rugby, forteller Guillaume Dupuy i OSI Rugby.

Foreløpig har vi møtt 30 studenter som har vist interesse for å delta på første trening. Nå gjenstår det bare å se hvor mange som dukker opp på treningen, forteller Dupuy.

De første treningene holdes på Voldsløkka den 20. august 2019, fra kl. 18:00-19:30 (nybegynnere) og 19:00-20:30 (viderekomne).

 

  

Ønsker at flere skal spille rugby i Norge

Sporten rugby oppstod i England på begynnelsen av 1900-tallet, og innvandret til Norge fra land som Frankrike og England.

Vi ønsker at sporten skal vokse i Norge. Vi trenger flere nordmenn som vil spille rugby, sier Dupuy.

Han forteller at alle studenter som vil kan være med å spille rugby og at de nå planlegger å starte et nybegynnerlag.

Om fire uker, er det VM i rugby i Japan. Dupuy ønsker at OSI Rugby skal være en plattform for å se på kamper og være sosiale sammen.

OSI Rugby er både for studenter som ønsker å trene to dager i uken, og for dem som spiller på landslaget i rugby. Det er veldig inkluderende og åpent for alle, sier Dupuy.

Dupuy håper mange studenter ønsker å begynne med rugby.

Rugby er en vakker idrett med fantastiske verdier. Spillerne har stor respekt for motstanderne og dommeren. Rugby kan være farlig, og da er respekt viktig, forteller Dupuy.

Etter en kamp, drar begge lagene ut på byen sammen. Det er det ikke i mange idretter man gjør, avslutter Dupuy.