(StudentTorget.no):

Det viser en studie Ford har utført sammen med strømmetjenesten Spotify og New York University.

Andre eksempler på triste sanger i studiet er «Back to Black» med Amy Winehouse og «Everybody Changing» med Keane. Fellesnevneren er at rytmen og den melankolske følelsen er noe mange bilpendlere setter spesielt stor pris på når de kjører til og fra jobb.

Forskerne har identifisert to nøkkelegenskaper ved musikk som sammen skaper humør. Energien driver sangen fremover, mens rytmen og tempoet beskriver dybden og følelsene i sangen. Tilsammen kan disse gjøre selv den kjedeligste biltur til en god opplevelse.

Målt humørreaksjon på en rekke sanger

I studiet har sjåfører i Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia hørt på de nøye sammensatte spillelistene med ulike kombinasjoner av energi, rytme og tempo. Sjåførenes humør ble målt både før, rett etter og hver time etter avsluttet tur gjennom svar på et spørreskjema. Sanger med en drivende rytme virket best, men triste sanger med roligere rytme og tempo var faktisk like populære blant sjåførene.


Les også: Studentlivet fra A til Å

– Nesten alle følte at musikk med mye energi nærmest tappet dem for krefter foran en lang dag på jobben. Spesielt interessant var det at de mer melankolske sangene hadde en like oppbyggende effekt på sjåførene som de åpenbart glade sangene. Triste sanger kan altså også gi oss en god følelse. De kan for eksempel minne oss om en erfaring som var vanskelig, men som vi kom oss igjennom, sier hjerneforsker og ekspert på musikkens effekt på hjernen ved New York University, Amy Belfi.

 Musikken vi lytter til kan utgjøre en fundamental forskjell for hvordan vi føler oss akkurat der og da og gjennom dagen. Kunnskapen om hvordan både triste sanger og glade sanger kan gi oss en positiv følelse vil hjelpe oss til å bli enda bedre til å skreddersy musikk tilpasset våre brukeres humør, sier rådgiver i prosjektet fra Spotify, Koppel Verma.

LES OGSÅ: 80-tallet: 1980 Hva skjedde?

Dette er noen av sangene i forsøket:

Back to Black – Amy Winehouse

Beggin’ – Madcon

Black Hole Sun – Soundgarden

Buck Rogers – Feeder

Chained To The Rhythm – Katy Perry, Skip Marley


Ciao Adios – Anne Marie

Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia, John Martin

Everybody’s Changing – Keane

The Final Countdown – Europe

Green Light – Lorde

Hometown Glory (High Contrast Remix) – Adele

Lean On – Major Lazer, Mo

Mr Brightside – The Killers

Power – Little Mix, Stormzy

Run – Foo Fighters

Shake It Out – Florence and the Machine

Sorry – Justin Bieber

Summertime Sadness (Cedric Gervais Remix) – Lana Del Ray

This Is What You Came For – Calvin Harris, Rihanna

LES OGSÅ: Derfor har vi fri 1. mai

Titanium – David Guetta, Sia

Wake Me Up When September Ends – Green Day

What Went Down – Foals

The Winner Takes It All – Abba

Klikk her for å se studentrabatter i Norge