Sør-Korea er et land som må oppleves i løpet av livet. Her er 10 ting du kanskje ikke visste om hovedstaden, Seoul:

 

Et studentliv fra morgen til kveld

Det er litt av en opplevelse å reise til Sør-Korea som student. Seoul er en by som aldri sover, og det kunne like gjerne vært dag når det er natt med tanke på lyset fra skyskraperne.

Seoul tilbyr et uteliv uten like, og i Seoul finner man de populære områdene Itaewon, Hongdae, Myeongdong og Gangnam. Itaewon er kjent for festlivet og tiltrekker seg både turister og utenlandsstudenter.

På dagtid tilbyr området Hongdae rimelige, koreanske klesbutikker før kvelden byr på et aktivt barliv med nysgjerrige, unge koreanere som ønsker å møte mennesker fra andre kulturer. Man skal heller ikke se bort i fra at man havner på en karaokebar i løpet av kvelden.

Er man interessert i shopping, hudpleie og sminke, er det et «must» å dra innom Myeongdong, som også tilbyr gatemat fra ettermiddagen.

Gangnam området, kjent fra YouTube-hitten Gangnam Style av Psy, tilbyr variert shopping og skyskrapere så langt øyet kan se.


 

 

En matopplevelse man ikke vil være foruten

Koreansk BBQ og Kimchi har blitt populært verden rundt, men Sør-Korea har mye mer på menyen. Skal man ta en tur til Seoul, burde man teste ut en ny koreansk matrett hver kveld, for det er ingen ende på sensasjonen rundt koreansk mat.

Ta turen innom et fiskemarked og smak på den ferskeste tunfisksushien man får tak i, spis koreansk kylling og ta en kald øl og dra på flere varianter av koreansk BBQ og Bulgogi.

Er man vegetarianer, er ikke mulighetene mindre av den grunn. Bibimbap er en smakfull rett for alle.

LES OGSÅ: Iris har studert koreansk i Sør-Korea

 

Rik på kultur og tradisjoner

Seoul er en storby på 9,7 millioner mennesker, og byen har klart å vedlikeholde gamle templer, hus og tradisjoner selv om den er i stadig vekst med nye og mer moderne bygninger.

I området rundt Gangnam ser man utviklingen mot et ny og moderne arkitektur, men reiser man litt lenger nord kan man gå i gatene i Bukchon Village med tradisjonelle hus og levemåter.

I Seoul er det flere palasser fra Joseon-dynastiet hvor man kan leie Sør-Korea’s nasjonaldrakt, Hanbok.

Det er også teateroppsetninger som viser tradisjonell koreansk kokkekunst, musikk og dans.

 

  

Unik mote

Er man litt over middels interessert i shopping, har storbyen en helt unik og fremtidsrettet motesans. Selvfølgelig har byen kjente butikker som H&M og Zara, men det som skiller seg ut er de unike, små koreanske klesbutikkene. Det er tusenvis og ingen er like.

Disse butikkene finner man i gater rundt om i hele Seoul, og undergrunnsstasjonene blir små, underjordiske shoppingsentre.

Å ha shopping muligheter under bakken er virkelig noe Sør-Korea har benyttet mulighetene av og man finner de i flere populære områder i Seoul.


 

Et ryddig og lett kollektivsystem

Heder og ære til kollektivsystemet til Sør-Korea. Vet man hvilket område man skal til, er det lett og ikke minst billig å komme seg rundt. Taxi er noe rimeligere enn i Norge, men blir ganske så dyrt i forhold til subwayen.

Enkle og oversiktelige apper kan lastes ned, med tanke på at det kan være vanskelig å forstå seg på skrifttypen Hangul, men områdene leses høyt på engelsk på subwayen før avstigning.

For å komme seg rundt kjøper man et T-money kort som man enkelt kan fylle på med koreansk won på hver stasjon eller en 7-Eleven. Da er det enkelt å pipe seg på både subway og buss, men husk å pip deg ut.

LES OGSÅ: Erin studerer grafisk design i Sør-Korea

 

Festivaler året rundt

Festivaler står i kø uansett sesong i Seoul. Fra gigantiske musikkfestivaler med DJer og artister til gate festivaler med temaer som øl fra verden-, vannpistol-, utkledning-, lysfestivaler og mye mer.

De største og mest kjente festivalene skjer som regel over sommeren, men værskifte betyr lite for festival mulighetene i Korea. Det er alltids en festival i hovedstaden, så er man et festival menneske kan dette være utrolig spennende.


 

Et samfunn bygd på respekt

Kulturen og væremåten i Korea er veldig fremmed for oss nordmenn, og et lite kultursjokk kan man kanskje ha i vente om man reiser. Respekten de yngre har for de eldre er til å føle på.

Subwayen i rush-tiden kan være ekstremt travel, men den yngre generasjonen setter seg ikke på plasser som er henvist til de eldre, og gjør en det, kan man fort vente seg en god skyllebøtte fra den eldre generasjonen.

Dette gjelder selvfølgelig i matveien også. Er man yngre skal man alltid sørge for at den eldre har noe å drikke på, og man har ikke lov å starte og spise før den eldste rundt bordet har forsynt seg.

 

 

Fire varierte sesonger

Norge og Sør-Korea har fire nokså like sesonger, men noen forskjeller er det åpenbart. Sør-Korea er noe varmere i temperatur, men har en nok så sur vind i som kan blåse gjennom det meste av klær gjennom vinteren.

Sommeren er som regel varmere enn norsk sommer, men med store sjanser for tyfoner og høy luftfuktighet i juli og august. Å gå rundt med munn og nese-dekkende masker er anbefalt i løpet av høst og vår, med tanke på at det er noe forurensning fra sør som kommer opp nord.

Men både høsten og våren er relativt varm i forhold til Norge, som betyr vakre farger og blomster på trærne.


 

K-pop og K-dramaer

K-pop gruppene BTS og BLACKPINK har slått igjennom for fullt i Europa og Amerika, så musikksjangeren K-pop er nok kommet for å bli. Fengende sanger i alle sjangere, avanserte koreografier og kreative og underholdene musikkvideoer har fått ungdom verden rundt til å sperre opp øyene for Korea.

Koreanske filmer og serier finnes på Netflix, og er også hatt en økende popularitet. Koreanske serier kommer i forskjellige kategorier, men mest kjent er de for romantiske komedier og thrillere.

LES OGSÅ: Hvordan bli student i Sør-Korea - mine tips for studier i Seoul

 

Den femte høyeste bygningen i verden (555 meter)

Seoul er en by med et areal på over 605 kvadratkilometer, og man kan bruke flere timer på subwayen i forskjellige retninger. Midt i smørøyet ligger Lotte Tower, godt plassert ved et av de store shopping senterne og Lotte World, en innebygd fornøyelsespark.

Tårnet rekker 555 meter over bakken, som tilsier en femte plass på listen over verdens høyeste bygninger. Til en rimelig pris kommer man seg opp til toppen ved bruk av verdens raskeste heis.

På toppen er det muligheter for å være både inne og ute med utsikt på 360 grader, og å gå på et glass gulv med utsikt rett ned til trafikken.