(StudentTorget.no):

 

I forbindelse med Halloween har vi samlet alle nyttige og ikke fullt så nyttige fakta om Halloween.

Halloween feires den 31. oktober hver år og ble tidligere kalt «All Hallows Eve», eller alle helliges aften, og var en katolsk feiring til ære for helgener (hallows), som varte i tre dager.

Halloween er kvelden før Allehelgensdagen, som er den 1. november. Enkelte tenner lys eller deltar på minnegudstjenester i kirken på Allehelgensdagen.

Halloween har historiske røtter til den irske og skotske feiringen av Samhain, en keltisk høsttakkefeiring som markerte starten på vinteren.

 

Tidligere trodde man at skillet mellom de levende og de døde ble svakere på Halloween, og at døde og underjordiske var ute og gikk blant de levende på Halloweenkvelden. Det var vanlig å sette frem mat og drikke til de døde, å lage og tenne lykter, og å kle seg ut for å gjemme seg for og skremme bort de døde.

 

Gresskar og gresskarlykter

Det er i dag vanlig å hule ut gresskar og lage gresskarlykter med ulike motiver på Halloween. Tradisjonen stammer opprinnelig fra Irland og Skottland på 1700-tallet (SNL). Her var det var vanlig å hule ut kålrøtter, turnips eller andre rotfrukter, og lage Halloweenmasker av disse. 

På 1800-tallet immigrerte mange fra Skottland og Irland til USA, og Halloweenfeiring ble da vanlig her (SNL). I USA begynte de å hule ut gresskar, da gresskar var mer tilgjengelige her. I dag feries Halloween av de aller fleste i USA, og den amerikanske Halloweenfeiringen har spredt seg til hele verden.

Vi har egentlig ingen lang tradisjon med å hule ut gresskar for å lage gresskarlykter i Norge, men har adoptert denne tradisjonen fra USA. Det produseres nå rundt 200.000 gresskar for salg i dagligvarebutikkene i Norge, når det nærmer seg Halloween (Opplysningskontoret for frukt og grønt). I tillegg kan gresskar også kjøpes i utvalgte blomsterbutikker og lignende.


 

Halloweenfeiringen i Norge – En relativt ny tradisjon

Vi begynte å feire Halloween i Norge på tidlig 2000-tallet og har i dag adoptert mange av de amerikanske Halloween-tradisjonene (SNL). Det er blant annet vanlig å gå «knask eller knep» og å holde Halloweenfester.

En av grunnene til at Halloweenfeiringen ble så populær i Norge var Harry Potter-serien, hvor Halloweenfeiringen får mye oppmerksomhet. Å kle seg ut som Harry Potter-karakterer er også fortsatt populært på Halloween.

Halloween har de siste årene blitt mer kommersialisert og det selges godteri, dekorasjoner og kostymer i mange ulike butikker. Andre butikker kjører Halloweentilbud og pordukter.

LES OGSÅ: 5 ting du trenger på hybelen

 

Knask eller knep?

I Norge er det vanlig for barn og unge å gå «knask eller knep» på Halloween. Mange kler seg ut, ringer på dørene til andre i nabolaget og får godteri i bytte mot å si «knask eller knep». Uttrykket «knask eller knep» kommer fra det amerikanske uttrykket «trick or treat», som betyr stort sett det samme.

Knask eller knep-tradisjonen kan spores helt tilbake til Irland og Skottland på 1500-tallet (SNL). Det var her vanlig å kle seg ut og synge sanger for å få mat på Halloween. Det var også vanlig å utføre ulike triks for å få mat eller kaker, derav uttrykket «trick or treat».

Får man ikke godteri, så går de aller fleste videre, men det har også skjedd hærverk på Halloween eller at barn og ungdommer har kastet egg, doruller og lignende på husene til folk.

Det er blitt vanlig å slå av alle utelysene hvis du ikke ønsker besøk på Halloween. Er du hjemme, med alle utelysene på, kan du forvente besøk og burde ha godteri klart til å gi bort.


 

Kostymer på Halloween

I Norge er det vanlig å kle seg ut i «skumle» kostyme, og spøkelser, zombier, skjeletter eller hekser/trollmenn er populære kostymer. Sexy versjoner av det meste ser ut til å være en favoritt for de som er litt eldre. I USA er det også vanlig å kle seg ut, men her varierer kostymene mer og trenger ikke nødvendigvis å være skumle.

Å kle seg ut er gøy, men unngå kostymer som kan oppleves som krenkende for andre. Å kle seg ut i billige kopier av andres nasjonaldrakter burde for eksempel unngås. Kle deg heller ut som et spøkelse, en heks eller favorittkarakteren din fra en film du liker.

De dødes dag, eller Día de Muertos, er en meksikansk feiring som feires den 1. og 2. november, hvor de minnes familie og venner som har gått bort. Under feiringen lages det altre for dem som er døde, og det er vanlig med ofringer i form av mat og drikke.

Det er også vanlig å pynte både altre og graver med blomster og dekorasjoner i sterke farger. De klassiske hodeskallene og ansiktsmalingen fra feiringen har blitt populære på Halloween verden over, og mange prøve å gjenskape den fargerike, intrikate sminken på Halloween.


 

Kilder
Dybdahl, Audun. (2018, 1. november). halloween. I Store norske leksikon. Hentet 22. oktober 2019 fra https://snl.no/halloween. Wikipedia. Opplysningskontoret for frukt og grønt.