Det berømte bildet av afghanske Sharbat Gula (født ca. 1972) er tatt av fotografen Steve McCurry i 1984, mens han arbeidet med en reportasje til National Geographic om krigen i Afghanistan. Portrettbildet viser en ung, afghansk jente med rødbrunt sjal, klare, grønne øyne og et intenst blikk som umiddelbart fanger beskuerens oppmerksomhet.

Under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan flyktet mange afghanere til Pakistan. Steve McCurry jobbet på grensen mellom de to landene og besøkte en flyktningleir i området. Ved en liten og meget enkel skole for jenter, spurte McCurry lærerinnen om lov til å fotografere en av elevene


Det første bildet tatt i 1984

Jenta han valgte å fotografere skulle senere bli et kjent ansikt over store deler av verden. Fotografiet ble et sterkt uttrykk for barns opplevelse av krig. Jenta var flyktning fra Afghanistan, der byen hennes hadde blitt bombet av sovjetiske soldater og foreldrene drept. Hun hadde flyktet med slektninger til Pakistan. I juni 1985 var bildet av jenta forsidemotiv i National GeographicDet andre bildet tatt 2002

Steve McCurry visste imidlertid ikke hva hun het, og hun ble etter hvert bare omtalt som "the afghan girl". Men i 2002 reiste McCurry, sammen med et filmteam, tilbake til flyktningleiren i Pakistan for å lete henne opp. Etter flere blindspor fant de henne omsider - hun var da blitt en 29 år gammel trebarnsmor. Dette var den samme kvinnen som McCurry hadde fotografert 17 år tidligere. Hun kjente ikke til at bildet fra den gang var blitt sett av så mange, og var heller ikke særlig interessert. Men McCurry fikk lov til å fotografere henne på ny, etter at hun var blitt fortalt at bildet hadde vært til inspirasjon for mange mennesker.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Seoul

Sharbat Gula er gift og har født fire døtre hvorav en døde av infeksjon. Hun lever enkelt og i samsvar med tradisjoner, kultur og religion. National Geographic ville gi en motytelse til henne fordi de selv hadde tjent mye på bildet av henne fra 1982. Sharbat Gula og hennes familie fikk anledning til å reise en tur til Mekka. Døtrene fikk også dekket en utdannelse fra National Geographic.

kilder: Wikipeda 
         National Geographic