Vi bruker nærmere en tredjedel av livet til å sove – eller forsøke å sove. Søvnen skal gi oss den restitusjon, hvile og energi vi er avhengige av for å fungere om dagen. Men for mange er den i stedet blitt en kilde til bekymring og ubehag, med daglig uro over hvordan natten vil bli, og nattlig uro over hvordan neste dag skal bli med så lite søvn.

Har du glemt å lese til prøven i morgen?
Ikke la deg friste til å sitte oppe og pugge hele natta. Hjernen klarer nemlig ikke å huske noe særlig uten søvn. Søvnen virker nesten som et slags klister som limer lærdommen til innsiden av hodet. Den kan til og med fiske opp minner du egentlig hadde mistet, og reparere dem for deg. Noen forskere fant ut dette da de trente opp to grupper med elever til å kjenne igjen ord. Den ene gruppa fikk opplæring om morgenen, og måtte ta en huskeprøve om kvelden. Den andre gruppa lærte om kvelden, og måtte ta prøven neste morgen. Elevene som hadde sovet, husket mye bedre.


Søvnrutiner


Søvnrutiner eller søvnhygiene handler om hva du kan gjøre for å roe ned før du legger deg, og hvordan det ideelt bør være der du sover.

 

- Er noen søvnstillinger bedre enn andre?

- Legg merke til hvilken stilling du våkner i om morgenen, det er en god søvnposisjon for deg. Om du har en partner, kan du spørre vedkommende om hvilken posisjon du ser ut til å sove best i, og benytte deg av denne til innsovning.

 

- Hvis jeg ikke får sove i uken, er det kanskje lurt å ta igjen det forsømte i helgene?

- Nei, erfaring viser at for den som har søvnproblemer er det best å legge seg og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene.

LES OGSÅ: Ti sitater som inspirerer deg før eksamen

 

- Er det noe annet jeg ikke bør gjøre?

- Styr klar av ettermiddagsluren. De fleste opplever at det blir mer problematisk å sovne om kvelden hvis de sover mer enn 15 minutter om dagen. Unngå også sterk fysisk aktivitet, for eksempel aerobic, de siste tre timene før du skal sove. Alkohol, kaffe, te og drikker med mye sukker forstyrrer søvnen. Det samme gjør aktiviteter du vet stresser deg, store måltider - og kveldskrangel...


 

Kilder:
nysgjerrigper.no
helsenytt.no