(StudentTorget.no):

En undersøkelse foretatt av Sentio på oppdrag for Universitas og Norsk Studentorganisasjon (NSO) viser at kun seks av ti studenter har gått til tannlegen i løpet av det siste året, skriver Universitas.

At så få velger å gå til tannlegen kan få store konsekvenser for tannhelsen på lang sikt.

- At såpass mange ikke drar til tannlegen betyr at studenters tannhelse står i fare for å bli dårligere, sier klinikksjef Tom Asbjørn Barkvoll ved Klinikk for allmenn odontologi ved Universitetet i Oslo.

Han understreker at så lenge man passer godt på tennene sine, har god helse og god munnhygiene, går det fint om man ikke oppsøker tannlegen på noen år.

Hvis du derimot har dårlig kosthold og hygiene kan det fort gå galt. Tannlegen er ikke overrasket over at mange studenter dropper tannlegebesøket.

- Dette er unge mennesker som etter videregående plutselig finner ut at de må betale for tannlegen. Da finner de ofte ut at de heller vil vente noen år, sier Barkvoll til Universitas.

 

Vil øke semesteravgiften

 

HAR DROPPET TANNLEGEN: Lise Rafaelsen var sist hos tannlegen i 2006 

Nå vil Velferdstinget i Oslo og Akershus øke semesteravgiften fra 410 til 500 kroner slik at tannlegebehandlingen kan bli billigere.

- Tannhelse er veldig dyrt, og mye mindre tilgjengelig for studenter enn andre helsetjenester som er gratis. Fattige studenter tenker derfor lett at denne utgiften kan prioriteres bort, forteller leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Magnus Nystrand.

Hvor mye billigere tannhelsetjenester kan bli, er foreløpig for tidlig å si. Først må man vente på hovedstyrets utredning av saken, men Nystrand sier at målet er at tjenestene skal bli betydelig billigere.

 

Første tannlegetime på fem år

Lise Rafaelsen (24) ble i juni ferdig utdannet journalist, de siste fem årene har hun studert forskjellige fag, og forteller at tannlegebesøk har blitt nedprioritert.

- Sist gang jeg var hos tannlegen var i 2006, forteller hun.

Grunnen til at hun har holdt seg unna tannlegestolen såpass lenge er det flere grunner til.

- Jeg er livredd for sprøyter, i tillegg til at jeg ikke har prioritert og gått til tannlegen på grunn at det er såpass dyrt, forteller hun.

Videre forteller Rafaelsen at hun nå har gått til skrittet å bestilt seg en tannlegetime for første gang på fem år.

- Nå har jeg fått vondt i en tann, så nå må jeg gå, sier 24-åringen.

 

 HUSK DETTE FØR DU GÅR TIL TANNLEGEN:


✔ De fleste studentskipnader i Norge har egen tannhelsetjeneste eller avtale med et tannlegekontor slik at studentene får billigere tannbehandling. Sjekk om din skole eller samskipnad har et slik tilbud.

✔ Mange privatpraktiserende tannleger har også studentrabatt, forhør deg om dette før du går til tannlegen.


 

 

Her finner du studentrabatter for tannleger i hele Norge