(StudentTorget.no):

Først og fremst: det er forskjell på å leve vegetarisk og å være vegetarianer. Det er mange som ønsker å leve grønnere, men er usikre på hvor de skal starte. For det er mange myter og fordommer ute og går. Hvor skal du få proteinene fra? Hva skal du si til familien i familieselskaper? Hva med ribba til jul? Og hva med B12?! Det første du må vite er jo akkurat det – at du ikke trenger å bli hardbarka vegetarianer for å leve mer etisk. Det å kutte ut kjøtt et par dager i uken kan gjøre forskjell for både helsa, miljøet – og til og med økonomien. 

 

Vegetarisk – og enkelt

Det finnes mye gode vegetarmiddager der ute, og et kjapt googlesøk kan gi deg hundrevis av oppskrifter på sekunder. Men det er fort gjort å rote seg bort i havet av ord som quinoa, bulgur og soyaprotein. Og det kan være nok til å ta motivasjonen fra en stakkar. Heldigvis trenger ikke vegetarmat å være komplisert, tvert i mot! Linn Berg Skjeseth er student og vegetarianer, og forteller at det ikke trenger å være komplisert å spise vegetarmat.

 Vegetarmat kan absolutt være enkel, sier Linn.

– Som vegetarianer handler det bare om å finne et substitutt for kjøtt. Flere av matbutikkene selger nå mange vegetarprodukter som skal «erstatte» kjøttet. Rema1000 har blant annet produkter som er rike på protein, noe som gjør det litt lettere å lage mat, med tanke på næringsinnholdet. Personlig er jeg ikke så glad i kjøttsmak, så jeg bruker mest bønner, linser og andre produkter som har høyt proteininnhold, forteller hun.

Dessuten trenger ikke kjøtt å være hoveddelen av et måltid. Gryter og supper er gode eksempler på retter som er enkle å gjøre om til vegetarisk. Og skulle man savne kjøtt, finnes det erstatninger til blant annet kjøttdeig, pølser og servelat i mange «vanlige» butikker.


 

Nok næring?

Et annet spørsmål mange stiller seg, er om det er mulig å få i seg alle nødvendige næringsstoffer. Mange tviholder ved et kjøttholdig kosthold fordi de er redde for å ikke få i seg alt. Tanja Kalchenko er lege ved HePla (Helsepersonell for plantebasert kosthold), forteller at det er helt trygt å kutte ut kjøtt fra kosten, og støtter opp om et kjøttfritt kosthold.

 

 

– Mer enn det, et kjøttfritt kosthold kan være et rent helsemessig valg fordi et slikt kosthold innebærer flere helsefordeler. Det kan beskytte mot livsstilssykdommer som hjerte -og karsykdommer, diabetes type to, overvekt, fedme og flere typer kreft. Vegetarianere har generelt sett mer gunstig blodtrykk og kolesterolverdier, påpeker Tanja.

 Verken jern eller protein er noen som helst problem i et kjøttfritt kosthold. Hovedkilden til jern i norsk kosthold er ikke kjøtt, men kornprodukter og grønnsaker. Protein finnes i absolutt alle planter, og også egg og meieriprodukter.

LES OGSÅ: Psykedelisk terapi som behandling mot psykiske lidelser

 

Enkelt å bytte ut kjøtt

Tanja forteller at et riktig sammensatt vegetarisk kosthold kan dekke behovet for alle næringsstoffer. Hvis man har et variert kosthold bestående av følgende matvaregrupper: belgvekster (bønner, erter, linser), fullkorn, grønnsaker inkludert rotgrønnsaker, frukt og bær, nøtter og kjerner, kan man dekke behovet for alle næringsstoffer. Men skulle du ha lyst til å kutte ut alle animalske produkter, burde du passe litt ekstra på.

– De som har kuttet ut alle matvarer fra dyr fra kosten sin, altså har et vegansk kosthold, bør ta tilskudd av vitamin B12, sier Tanja.

Det man helst vil vite når man kutter ut kjøtt, er hva man kan erstatte det med.

– Næringsmessig sett er bønner, erter og linser en god erstatning for kjøtt. Disse er både rike på protein, jern, sink og flere vitaminer gruppe B. Kokte røde linser eller moste kokte erter eller bønner er en god erstatning for kjøttdeig. Istedenfor kjøttpålegg kan man bruke usukret peanøttsmør eller hjemmelaget smør av nøtter og kjerner. Det er kommet flere ferdigretter som er vegetariske og veganske.


 

Billige alternativer

Det er en myte at en vegetarisk livsstil koster mer enn en ikke-vegetarisk. Kjøtt er i seg selv dyrt, og bønner og linser er ofte mye billigere. Disse kan fås både som hermetikk, på glass og som tørrvare, og gir et hav av muligheter for å lage gode kjøtterstatninger. Her har du en liten liste over gode erstatningstips:

1. Bønner, hakket tomat og tacokrydder utgjør f.eks. en helgod erstatninger for tacokjøttet. I tillegg får du i deg flere næringsstoffer, og det metter godt!
2. Bruk sopp i stedet for skinke på pizzaen. Gir tyggemotstand og smaker kjempegodt.
3. Hvis pasta med kjøttsaus er din go-to, bytt ut kjøttet med kidneybønner eller champignon. Ha over tomatsausen som vanlig.

Disse matvarene har Linn alltid i skapet:

  • Bønner (tomatbønner, hvite bønner, brune bønner)
  • Linser
  • Krydder
  • Pasta
  • Ost
  • Brød
  • Grønnsaker