Du bryter fasten dersom du:


✔Spiser bevisst
✔Drikker bevisst
✔Røyker
✔Kaster opp med vilje
✔Har et seksuelt samliv

Årlig praktiserer muslimske studenter ramadan, en fasteperiode som strekker seg over et tidsløp på en måned. Ramadan er en åndelig renselse som kan by på utfordringer tilknyttet konsentrasjon i studiehverdagen, da den forutsetter at de som gjennomfører fasten verken skal spise eller drikke fra morgengry til solnedgang. Men gjør dette studiehverdagen vanskeligere for muslimske studenter?

Vi har pratet med ekspertene.

 

Uproblematisk for de fleste

- Jeg tror de fleste muslimske studenter ikke har noen vansker med å kombinere studiene med fastemåneden Ramadan. De opplever det heller som en velsignelse, og en glede for sitt åndelige religiøse liv.

Dette sier Bushra Ishaq leder i Muslimsk studentersamfunn, hun påpeker at ramadan kan oppleves som noe positivt bare man gjennomfører fasten på riktig måte.

Shoaib Sultan som er generalsekretær i Islamsk råd Norge er enig, og presiserer at ramadan er overkommelig om man timer fasten sin riktig i løp i forhold til studiehverdagen.

- Hvis man legger opp studieløpet sitt riktig så er ikke dette noe problem. Prinsippet er å finne en balansegang hvor man takler hverdagen på en alminnelig måte, selv om det byr på en ekstra utfordring fysisk og psykisk.

Men det finnes ulike måter å takle ramadan på, og Sultan kjenner til flere eksempler på hvordan man kan praktisere den feil.

- Noen velger å være våken om natta og sove om dagen, noe som ikke er gunstig. Andre velger å starte fastedagen med å spise seg stappmett, noe som heller ikke er sunt for kropp eller sjel. Skal man utføre fasten på riktig måte så er det meningen at det skal være hardt, forklarer den muslimske lederen, og konkluderer.


- Man skal merke fasten på kroppen.

 Shoaib Sultan er generalsekretær i Islamsk råd Norge.

 

En renselsesprosess

I tidsperioden ramadan utspiller seg skal man avstå fra både mat og drikke over en lengre periode av dagen. Men også seksuell aktivitet, nikotin og åpenlys konflikt må unngås.

Alt dette er ledd i en renselsesprosess som skal gjøre de fastende til bedre mennesker.

- For mange muslimer betyr det å gjøre gode gjerninger under ramadan mer enn ellers, og det derfor mange som benytter tiden til å gi litt ekstra, foreksempel gjennom hjelpearbeid. Ramadan er en dypere kontakt med sitt åndelige jeg, hvor det kroppslige er et redskap for å oppnå en psykisk og åndelig renselse, forklarer Sultan.

Fastemåneden ramadan markeres fordi det var i denne tidsperioden profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring, nærmere bestemt de ti siste dagene i denne måneden. Dette står nedskrevet i koranen, og sympati med medmennesker som er svakere stilt enn seg selv står sentralt.

- Litt av poenget med fasten er å føle på hvordan det er å gå uten mat og drikke for å kunne sympatisere med mennesker man til daglig går forbi uten å tenke gjennom hvordan de har det. Men er man tilbake ved sitt gamle jeg rett etter at fastetiden er over, så har man ikke forstått hva det innebærer å faste, forklarer Sultan.


 

Spis riktig i fastetiden

- Selvsagt må det tilpasses gjøremålene i hverdagen, men de fleste takler det helt fint. Personlig føler jeg at det blir mer disiplin i studiehverdagen, og har et større fokus med mer tid til lesingen, mener Bushra Ishaq.

Sultan forklarer at fastetiden kan løses ved at man planlegger studiehverdagen mer inngående, spesielt med tanke på hva man spiser, når man skal spise

- Det gjelder å spise riktig når man først skal spise. Tenk på hva du spiser ved morgenmåltidet, og når fasten er ved dags ende. Man blir heller ikke noen bedre muslim av å ikke spise i det hele tatt, ideen er å følge de retningslinjene som ble satt av profeten og hans skrifter.

 Bushra Ishaqs tre tips til deg som faster og studerer:


✔Sørg for å få nok søvn
✔Legg opp lesingen til tidlig på dagen
✔ Spis sunt og riktig: 5 frukt og grønt om dagen

LES OGSÅ: Høyt utdannede røyker mindre

 

For å bli et bedre menneske

 Du bryter ikke fasten dersom:


✔Du gjør noen av de overnevnte ubevisst, f.eks ved en forglemmelse

✔Bruker medisiner som ikke går gjennom halsen

✔Bruker parfyme

 

Gjør man ikke det kan sanksjonene bli strenge, og man bør ha en gyldig årsak for å avstå fra fasten forklarer Sultan.

- Man kan utsette fasten av ulike årsaker, er man syk skal man ikke faste. Da har man anledning til å utsette fasten, men man må ha en gyldig årsak. Gidder man eksempelvis ikke å faste ferdig så må man regne med å faste tilbake et betydelig antall dager som straff. Det forutsetter at brudd med fasten er en bevisst handling, er  man derimot frisk og istand til å faste så skal man gjennomføre den.


Fristelsene er mange, og noen dager kan muligens virke ekstra lange i et land hvor ikke alle praktiserer faste. Ramadan er allikevel et selvkontrollert rituale, hvor det er studentene selv som styrer i hvilken grad fastereglene skal overholdes, men Sultan advarer mot å bryte med det tradisjonsrike ritualet.

- Overholder man ikke fasten er det igrunn bare deg selv man har å gjøre regnskap for. Det er ikke mulig for andre å se om jeg sitter på kontoret mitt og later som at jeg faster. Men da har man misforstått hele poenget med hva ramadan betyr, insisterer Sultan før han avslutter.

- Ramadan er jo en innsats for å bli et bedre menneske.