(StudentTorget.no):

De fleste studenter har nok på ett eller annet tidspunkt i løpet av studietiden sett seg nødt til å drikke kaffe for å holde dampen oppe i en travel hverdag med forelesning, pensum og stadig nye innleveringer.

 

I motsetning til andre luksusvarer, som for eksempel alkohol, er kaffe også en av de varene som er billig nok til at den jevne student kan nyte en kopp med “det svarte gullet” uten å senke privatøkonomien i ruiner.

 

Sånn sett er det ikke så rart at studenter i likhet med nordmenn generelt hiver nedpå med kaffe. Faktisk må landets studenter regnes for å være stordrikkere av det oppkvikkende brygget. Ved Universitetet i Stavanger har man for eksempel regnet seg frem til at studentsamskipnadens seks kafeer på campus selger hele 1000 kopper daglig til kaffetørste studenter.

 

Heldigvis er ikke kaffe bare oppkvikkende og velsmakende, men også såpass sunt at det kan knyttes til flere helseeffekter som kan påvirke studiehverdagen din på en positiv måte. Her er åtte grunnet til at studenter bør drikke kaffe.


 

1. Kaffe er bra for metabolismen

En studie fra 1980 viser at kaffedrikking er bra for metabolismen, noe som hjelper forbrenningen din. Kaffe kan øke metabolismen med 9-11 prosent, og bidrar til å bryte ned fett til drivstoff kroppen din kan bruke når du trener.

LES OGSÅ: Ernæring og læring henger tett sammen. Hvordan spise sunt på studentbudsjett?

 

2. Kafeer er et bra sted å studere

Trives du ikke med å studere på hybelen, eller kanskje er det for få plasser på lesesalen? Null stress! Studerer du på et litt større sted bør det ikke være så altfor vanskelig å finne en kafe som tilbyr både wifi og kaffe som ikke nødvendigvis koster skjorta, slik at du kan fullføre innleveringen som skal inn på fredag eller bare lese på pensum før neste forelesning.

LES OGSÅ: Disse helsetjenestene har du rett på som student

 

3. Koffein øker prestasjonsevnen når du trener

En doktorgradsavhandling gjennomført av Hans Kristian Stadheim fra Norges Idrettshøgskole (NIH) viser at kaffe hever prestasjonsevnen under utholdenhetstrening. Hele 75 prosent av forsøkspersonene presterte bedre etter å ha inntatt koffein før trening. I gjennomsnitt forbedret de prestasjonen med 2-3 prosent ved hjelp av koffeininntak.

 

– Studien viser at koffein gir god effekt i å bedre utholdenhet. Det reduserer opplevelsen av smerte og anstrengelse under aktiviteten, og idrettsutøveren kan dermed opprettholde en høyere intensitet og varighet av prestasjonen, sa stipendiat Hans Kristian Stadheim til StudentTorget i forbindelse med publiseringen av funnene.


 

4. Hjelper mot depresjoner

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) avdekte tidligere i år at en av fem studenter sliter med psykiske symptomplager. En studie fra 2013 viser at de som foretrekker søte drikker som for eksempel brus er mer utsatt for depressive lidelser enn de som heller tar seg en kopp kaffe.

LES OGSÅ: Grensesetting - hvordan sette gode grenser og gjennomføre det i praksis? | SO #41

 

5. Kaffe kickstarter hjernen din

Kan kaffe gjøre deg smartere? Vel, ikke helt. Men kaffe kan faktisk bidra til å kickstarte hjernen din på morgenkvisten og gi deg den velkjente boosten mange kaffe-entusiaster verdsetter så høyt.

 

Hvis du har hatt en dårlig natt og ikke føler deg helt på topp, kan en kopp kaffe gjøre deg mer energisk og gjøre det enklere å gjennomføre repetitive oppgaver, forbedrer både reaksjonsevnen og evnen din til å tenke logisk.

 

Kaffe er teknisk sett et narkotikum - kaffe stod på Den olympiske komites liste over forbudte stoffer så sent som i 2004 - som fungerer på den måten at den blokkerer signalsubstansene som vanligvis får hjernen til å føle seg søvnig og sliten.

LES OGSÅ: 5 Instagram-profiler for studenter

 

6. Bedre korttidshukommelse (hvis du er mann)

Forskere ved Medizinische Universität Wien har funnet ut at menn gjør det betydelig bedre på tester av korttidshukommelse etter å ha fått i seg koffein tilsvarende to kopper kaffe. Hvis


 

Ifølge Wikipedia er effekten på kvinners korttidshukommelse mer negativ, iallfall hvis man skal tro en studie fra 1985, der man testet korttidshukommelsen ved hjelp av ordlister. Man vet ikke helt hvorfor det er sånn, men det spekuleres i at denne kjønnsforskjellen kan ha sin årsak i at kvinner har høyere østrogennivåer i kroppen.

 

Men hvis du er mann kan du glede deg over at en kopp kaffe kan være akkurat det du trenger når du sitter på lesesalen og føler at du begynner å bli sliten. Da vil koffeinen sørge for at du lærer bedre og forstår mer av det du leser.

LES OGSÅ: Prokrastinering - Hvorfor utsetter vi ting, og hvordan slutte med det? Med ekspert Jon Arne Løkke #53

 

7. Gir bedre oppmerksomhet

Koffein fungerer som en stimulant som forbedrer årvåkenhet, oppmersomhet og våkenhet. Derfor er den et utmerket hjelpemiddel for bedre læring og prosessering av informasjon. Dette er spesielt hjelpfult når du gjennomfører lange, detaljerte og kjedelige oppgaver som for eksempel å lese en pensumbok.

LES OGSÅ: Slik bedrer du konsentrasjonsevnen og takler stress

 

8. Inneholder antioksidanter

Studentårene er ikke nødvendigvis den tiden i livet da man er på sitt sunneste. For mange er bare det å lage middag en helt ny oppgave å forholde seg til når mamma plutselig ikke står parat lenger. En bra måte å få i seg antioksidanter er overraskende nok å drikke kaffe. En studie fra 2005 viser faktisk at kaffe er den viktigste kilden til antioksidanter for amerikanere. Ikke at vi akkurat anbefaler å bytte ut frukt og grønnsaker med kaffe, men du kan iallfall drikke en ekstra kopp med god samvittighet!