Det kvinnemedisinske helseforetaket Medicus har utviklet en vaksine som i større grad kan forebygge livmorhalskreft. - Mange har vært skeptiske til vaksinen, men jeg har tro på at den fungerer, sier medisinstudent som deltar i studiet.
- Humant papillomavirus (HPV) er en stor familie av virus, som inneholder over hundre forskjellige medlemmer. Noen av disse kan føre til kjønnsvorter, eller celleforandringer som i verste fall kan gi livmorhalskreft, forteller Terje Sørdal.
Sørdal er gynekolog og medisinsk ansvarlig ved det kvinnemedisinske helseforetaket Medicus i Trondheim. Her har man de siste syv månedene drevet en klinisk studie rundt en ny HPV-vaksine, som skal gi jenter omtrent 90% beskyttelse mot blant annet kjønnsvorter og livmorhalskreft.
- Den eksisterende HPV-vaksinen, Gardasil, beskytter mot fire av HPV-virusene, og vil gi rundt 70% beskyttelse mot disse tilstandene. Den nye vaksinen vi nå prøver ut, beskytter mot ni av virusene, og vil trolig gi økt beskyttelse, forteller Sørdal.
HPV finnes utbredt i befolkningen, og alle som har seksuell omgang med andre kan risikere å bli smittet. I dag får alle jenter i 12-årsalderen tilbud om vaksinen Gardasil.
- Grunnen til at man velger å vaksinere jenter så tidlig, er for å komme til før de har blitt seksuelt aktive, og før de har rukket å bli smittet av noen av disse virustypene, sier Sørdal.
Jo flere partnere man har hatt, jo større sjanse er det for å bli smittet. Det er likevel ikke for sent å ta vaksinen i senere tid, påpeker Sørdal.
- Nei, det er ikke for sent. Man vil da bli beskyttet mot de virustypene vaksinen beskytter mot, som man ikke har vært smittet med tidligere, forsikrer han.
LES OGSÅ: Bruk farger i hverdagen
Trenger fremdeles deltakere
- Vi har så langt inkludert rundt 145 deltakere i vår studie, men trenger omtrent 15 jenter til før utgangen av desember, opplyser Sørdal.
Disse vil selvfølgelig få vaksinen gratis, samtidig som de får en medisinsk sjekk og oppfølging i de tre årene vaksineprogrammet pågår.
- Det vi gjør, er at vi tar prøver fra ytre og indre del av skjeden, pluss noen blodprøver. Dette gjør vi for å se om deltakerne allerede er smittet med noen form for HPV-virus. Videre vaksineres disse tre ganger, forteller Sørdal.
Har tro på behandlingen
Kristine Krüger Hansen (21) er en av deltakerne i studien. Hun har nå fått sine tre doser, og skal hvert halvår fremover ta nye prøver for å finne ut i hvilken grad kroppen har dannet motstoffer mot virustypene vaksinen inneholder.
- Mange har vært skeptiske til vaksinen, men jeg har tro på at den fungerer. Jeg syns det er viktig å være med på å undersøke virkningene, og se om den faktisk forebygger kreft, sier hun.
Kristine studerer selv medisin, og synes studien er interessant også faglig sett. Hun vet ikke om hun har fått Gardasil eller den nye vaksinen, men hun håper hun har fått den som beskytter mot flest virus. Å teste ut vaksiner på denne måten, finner hun uproblematisk.
- Man får så god oppfølging, og etter hva jeg har sett og funnet ut, kan jeg ikke se at den skal ha noen negative bivirkninger. Det eneste man risikerer, er jo at den eventuelt ikke skulle virke, mener hun.
Kristine vil oppfordre andre jenter til å la seg vaksinere. Selv hadde hun planer om å ta vaksinen selv, før hun ble med i studien.
- Man tenker jo på farene ved å bli smittet av slike virus. Det er nok en grunn til at man blir anbefalt å ta vaksinen såpass tidlig. Når jeg nå har fått vaksinen, skal jeg være beskyttet mot smitte i fremtiden, forklarer hun.
LES OGSÅ: Utbrenthet og hvordan studenter kan håndtere stress og press - med lege og spesialist Ingunn Amble
Ingen grunn til å vente
Selv om man venter å få en forbedret vaksine på markedet, ser ikke Terje Sørdal noen grunn til å vente til den nye vaksinen er klar.
- Vi vet ikke hvor lang tid det tar før denne kommer på markedet. I mellomtiden kan man jo rekke å bli smittet med virustyper man kunne vært beskyttet mot med den første vaksinen. Gardasil er en sikker vaksine, og beskytter mot de aller fleste tilstander som er av betydning i forhold til smitte med HPV-virus. Så inntil videre kan man trygt la seg vaksinere med denne, forklarer han.
Gardasil er i dag gratis for 12-åringene som inngår i vaksineprogrammet. Øvrige blir selv nødt til å betale.
En HPV-vaksinasjon vil komme på rundt 3500 kroner, anslår Sørdal, noe som kan gå hardt utover et studentbudsjett. Han tror likevel at mange vil tjene på å la seg vaksinere.
- Heldigvis er det ikke alle celleforandringer i forbindelse med HPV-infeksjoner som fører til livmorhalskreft. Det som kanskje betyr mer i hverdagen til mange, er beskyttelsen mot kjønnsvorter. Kjønnsvorter i seg selv er ikke spesielt farlig, men kan oppleves som plagsomt og ubehagelig, og kan derfor være verdt å beskytte seg mot, avlutter Sørdal.
Mer informasjon om deltakelse i den kliniske studien finner du på www.medicus.no