Etter juleferiens fråtseri i søtsaker er det naturlig å føle et overdrevet sukkerbehov. Vi har sett på hvordan du kan dempe søtsuget og motstå fristelsene nå som hverdagen – og den dårlige samvittigheten - er tilbake.

- Det blir en typisk tegneserie-tankegang med en engel og en djevel på hver sin skulder. Skal man gå og hente det søte, eller greier man å la det ligge?

Kosthold og helse-student Kamilla (21) synes at det varierer hvor vanskelig det er å la være å spise søtsaker, men forteller at det blir lettere og lettere jo mer hun lærer om nettopp dette på skolen.

- Jeg har blitt mye mer bevisst, og vet hvor avhengighetsskapende sukker først er når kroppen får det i seg over tid. Det er den første tiden som er ille, og som krever kontroll. Deretter ”glemmer” kroppen sukkeret.

- En individuell følelse

Ernæringsfysiolog Kristina Steinset jobber med kostholdsprogrammet SomeBody, som blant annet har en kalkulator som lar deg legge sammen næringsinnholdet i alle matvarer. Hun har stor forståelse for at noen synes det er vanskelig å kutte ned det høye sukkerinntaket.

- Kostholdet endres ofte drastisk i jula, både når det gjelder måltidene og hva som spises utenom. Vi tillater oss mer av både fett, salt og søtt. Dette er smaker vi tiltrekkes, og som vi kjenner et sterkere behov for når kroppen over dager og uker har blitt vant til regelmessig påfyll av dette. Det sier seg selv at det da kan være utfordrende å komme tilbake til et kosthold uten for eksempel et stort inntak av sukker.


Det kan være svært mange årsaker til at man føler behovet for noe søtt, og ernæringsfysiologen forklarer at «søtsug» ikke er et medisinsk begrep eller en konkret tilstand, men en svært individuell følelse.

- Søtsug er en måte for kroppen å si fra om at den ikke får akkurat det den ønsker. Det vil ikke si at den "trenger mer sukker", men det er slik hjernen vår ofte oppfatter det.

 Forebyggende tips mot søtsug

Få nok søvn. Har du merket at du ofte har lyst på noe søtt når du er trøtt? Dette er helt normalt, og nok søvn er viktig for å unngå søtsug. Kom deg raskt inn i en god døgnrytme igjen etter ferien, og prøv å ha en tilnærmet lik døgnrytme fra dag til dag.

Få på plass måltidsrytmen, slik at du lettere stabiliserer blodsukkeret ditt. Nok mat gjennom dagen er viktig, hver eneste dag.  Du kjenner kanskje at du har lyst på noe søtt hvis du har spist lite en dag? Dette er en normal respons når kroppen trenger næring raskt.

Drikk vann. To glass med energirik drikke pr. dag, ellers er det vann som gjelder. Energirik drikke innebærer både melk, juice og brus. Det er selvfølgelig en stor fordel å kutte ut all brus. Drikker du kalorier er det lett å få i seg for mye på kort tid – uten at du blir mett.


Planlegg handleruten din, og lag liste over hva som skal kjøpes. Fristelsene kommer ofte når man er i butikken. Hold deg til planen, og ikke kjøp godteri og kaker før du skal spise det. Man sparer seg for mange fristelser hvis man ikke har de liggende i skapet!

Bruk grove fullkornsprodukter både når det gjelder brødmat, pasta, ris, pitabrød og lignende. Husk å alltid fylle 1/3 av alle middagstallerkener med grønnsaker og drikk vann til alle måltider. Fyller vi på med de gode næringsstoffene er det både mindre plass og mindre behov for annet.

Kilde: Ernæringsfysiolog Kristina Steinset ved SomeBody

LES OGSÅ: Kroppspress, sommerkropp og mental helse Studentopplysningen #31

 

- Lett å gå på en smell

Januar er måneden for bot og bedring, og mange starter med et krampeaktivt sunt kosthold 1. januar. En tabbe, mener Kamilla.

- Det er lett å gå på en smell. Endrer man kostholdet gradvis har man større sjanse for å lykkes, tror jeg. Personlig føles det godt å være på rett kjør igjen etter julens sukkerinntak, og jeg vet at hvis jeg klarer å holde meg unna de verste sukkerbombene i et par uker, så går det greit videre også.

Den flittige studenten trener flere ganger i uken, og jobber i tillegg i barnehage ved siden av studiene. Hun tror aktivitet motvirker søtsuget.


- Trening fungerer bra mot søtsug. Alt fra å gå seg en liten tur, til å ta en god treningsøkt.

For å unngå å spise søtsaker når trangen melder seg, har Kamilla også tips som hun innrømmer høres enklere ut enn det er.

- Jeg prøver å bli flinkere til å drikke et glass vann når søtsuget kommer. Det hjelper overraskende ofte, og er gratis, men man må jo ha selvdisiplin for å lytte til fornuften i slike tilfeller. Ellers er det å holde blodsukkeret stabilt ved å spise sunt og ofte, men i begrensede porsjoner.

-  Jeg synes riktignok at alle bør tillate seg litt av det de synes er ekstra godt én dag i uken. Vi skal ta vare på helsen, men vi må samtidig få lov til å kose oss. Alt i moderasjon, råder hun.

 Nordmenns sukkervaner

I 2007 var sukkerforbruket 33 kilo sukker per innbygger.

Helsemyndighetene anbefaler at tilsatt sukker utgjør høyst 10 prosent av energiinnholdet i kosten.

Vi spiste nesten 15 kilo godteri og drakk 67 liter sukkerholdig brus hver i 2007.

Brusomsetningen var på sitt høyeste i 1997 med 93 liter per innbygger.


Vi bruker nesten en femdel av matbudsjettet på godteri og brus.

Kilde: Helsedirektoratet

LES OGSÅ: Vegetarmat – enkelt og billig

 

- Spis nok, og riktig

Kamilla får støtte fra ernæringsfysiolog Steinset, som kan fortelle at sukkersuget som regel kommer av at man spiser for lite, eller mat med feil sammensetning.

- Kvitt deg med det som ligger rundt i huset av fristende søtsaker, og innfør en dag i uka der du unner deg det du har ekstra lyst på. Kutt inntaket av søte drikker ned til et minimum – og vann skal alltid være tørstedrikk.

Kamillas tips til alternativ snacks

En neve med rosiner og mandler.

Grønnsaker og dip laget av Kesam

Finn oppskrifter på smoothie på nettet.

Sjokolade med minst 70 prosent kakaoinnhold

Naturlig søt te; Rooibush-te er søt og fås med flere smakstilsetninger; sitron, krydder og appelsin

 

For studenter kan det i skoletunge perioder være ekstra vanskelig å la sukkeret ligge, men Steinset fraråder sterkt å la seg friste av søtsakene.

- Sukker er ofte fristende når man leser, men gjør dessverre ingenting godt for konsentrasjonen. Går du for sjokolade, kjeks, nudler, pastiller og andre produkter med mye sukker men lite næringsstoffer går det utover konsentrasjonsevnen din. Næringsfattig men kaloririk mat som dette gir søtsug, som igjen gir deg mer lyst på de usunne produktene.


I følge ernæringsfysiologen er det flere faktorer som spiller inn på hvordan vi presterer, og riktig sammensetning av maten er en av disse.

- Det er viktig å spise nok mat, men også riktig mat. Selv om det kanskje virker kjedelig, er det viktig å velge for eksempel grove knekkebrød med magert pålegg, frukt, oppkuttede grønnsaker, litt kaffe og te, nøtter og lignende alternativer som lesemat.

- Kort fortalt: Nok søvn, en god måltidsrytme, tilstrekkelig med næringsrik mat, mindre søtmat og andre usunnheter gjør at søtsuget slipper taket. Gjør deg selv en tjeneste: Etabler gode vaner og rutiner som gjør det lettere å holde både konsentrasjonen og formen, avslutter Steinset.