Allergisesongen fikk en pangstart i år, og spredningen av pollen er kraftigst på den verste tiden av året, eksamenstiden.

 

Vanlige allergier

Vanlige allergier
Pollenallergi
Matallergier
Allergi mot dyr
Kontaktallergi, for eksempel mot metaller
Støvallergi

Kilde: Norsk helseinformatikk

Nesa renner, øynene er røde og klør. Det er så vidt du orker å stå opp, men du vet at vet at du må for snart er det eksamen. Med sommertemperaturer allerede før påske har bjørka rukket å produsere pollen i store mengder allerede. Du er allergisk, og det passer fryktelig dårlig.

Allergi er opprinnelig et gresk ord som betyr endret reaksjonsmønster; en allergi er altså en endring i kroppens måte å reagere på. Det man reagerer på kalles allergener, og kan være alt fra støv til nikkel. Tingene man reagerer på er i grunnen harmløse, men immunsystemet oppfatter allergenet som skadelig. Ved å overprodusere antistoffer, som normalt sett skal beskytte oss mot mikroorganismer, reagerer kroppen kraftig helt uten grunn.

 

 Slik plages jeg med allergi

Navn: Josefine Byhring
Alder: 26

- Jeg er allergisk mot bjørkepollen. I grunnen reagerer jeg bare med at øynene renner, og klør litt. Stort sett er det som å være forkjøla for min del.

- Hvordan forebygger du dette?

- Jeg reagerer ikke så kraftig at jeg benytter meg av utsatt tid på eksamen, selv om det kanskje hadde vært lurt. Når det er som verst tar jeg bare allergitabletter. Mitt råd til andre som er allergiske under eksamen vil nok likevel være å benytte seg av muligheten til å utsette eksamenstiden, slik at man klarer mer.

 

 

 

Invalidiserende plager

 

 

Typiske allergiske symptomer

Typiske allergiske symptomer
Luftveisplager
Nysing
Kløe i luftveiene
Rennende nese
Astmatiske anfall
Hudplager med utslett eller atopisk eksem
Hevelser i huden
Ubehag i fordøyelsessystemet
Røde øyne
Rennende øyne
Hodepine
Slapphet
Nedsatt konsentrasjonsevne
 
Kilde:Lommelegen.no

Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg har spesialisert seg på øre, nese og hals. Han er selv allergisk, men slipper heldigvis billig unna med litt lett nysing. Han ser på pollenallergi som en sykdom.

- Allergi er definitivt en sykdom, i og med at den kan gi til dels invalidiserende plager. De lokale plagene pollen gir i form av kløe, renning, nysing og tetthet kan være ille. Dessuten kan generelle plager i form av trøtthet, konsentrasjonsplager og utslitthet gjøre at enkelte blir sykemeldt i pollenperioden.

Pollen er den mest vanlige av allergiene som finnes, og så mye som 900 000 nordmenn lider seg gjennom pollensesongen. Det er kanskje ikke så rart i og med at pollen praktisk talt befinner seg over alt, og i store mengder.

Bittesmå partikler fra planter som Or, Hassel, Bjørk, Selje, Vier, Pil, Timotei, Hundegress og Burot spres med vinden for å bestøve planter av samme art. I en sky av plantesperm, hvis man kan bruke det utrykket, er det kanskje ikke så rart mange reagerer? Pollenet fester seg nemlig til hud, hår og øyne og gir dessverre noen en betennelsesreaksjon.

 

 Slik plages jeg med allergi

Navn: Travis Dunkley
Alder: 27

- Jeg er allergisk mot bjørk, gress, støv og røyk. I eksamensperioden er det bjørk som er verst for min del. For å forhindre symptomene tar jeg allergitabletter, og kortisonsprøyte.

- Hva er ditt råd til andre som sliter i disse dager?

-  Mitt råd til andre som plages av allergi i denne perioden, er å starte tidlig med medisineringen. Hvis du venter til du kjenner symptomene er det ofte for sent. Følg med på pollenvarsel, og sørg for at du er forberedt. Da slipper man ofte unna det verste.

 

 

 

Du kan få tilleggstid!

 

 

Er du kraftig plaget av allergi har du heldigvis muligheten til å utvide eksamenstiden din. Søvnproblemer og konsentrasjonsvansker burde være god nok grunn til å ta plagene på alvor. I tillegg til å bli sliten av medisinene man må ta sier Steinsvåg at mye av grunnen til at man er trøtt i denne perioden skyldes dårlig søvn.

- Søvnkvaliteten blir dårlig på grunn av tett nese. I tillegg er betennelsen som oppstår egentlig en form for høysnue. Det å være forkjølet krever mye energi, og bidrar i stor grad til trøtthet og uopplagthet.

Overlegen anbefaler at man bruker riktig allergimedisiner, og at man også sørger for å bruke dem på riktig måte. Selv om det ikke er lett oppfordrer han til å unngå store pollenkonsentrasjoner, og minner om at kortison i form av tabletter eller sprøyte kan hjelpe de som er verst plaget.

 


 Allergier du ikke trodde fantes

Solallergi: De som lider av denne allergien får utslett og kløe, selv når de har på seg klær og solkrem. Direkte eksponering for sollys over lengre tid kan visstnok føre til organsvikt og død, for de som er hardest rammet. Milde varianter som soleksem er ikke like ekstremt, men likevel en form for allergisk reaksjon.

Vannallergi: I kontakt med vann får man utslett og blemmer på huden. For noen kan selv kontakten med egen kroppsvæske være nok.

Kuldeallergi: Kaldt vær gir ekstreme utslett, og kroppstemperaturen blir fort veldig lav, og kan føre til livstruende situasjoner.

Varmeallergi: Symptomene ligner kuldeallergi, og kommer om man er i kontakt med noe varmt, som en varm kaffekopp, eller om man utsetter seg for langvarig soling, får man blemmer og utslett.

Trykkallergi: Om man berører de som lider av denne allergien vil de få merker og utslett på huden. Bare en liten berøring er alt som skal til.

Hormonallergi: Kan forklare hvorfor noen kvinner lider mer i menstruasjonsperioden. De produserer høyere nivå av antistoffer mot både østrogen og progesteron.

Vibrasjonsallergi: De som lider av denne allergien får visstnok blemmer og utslett over hele kroppen, om de er i kontakt med noe som vibrerer.

Spermallergi: Både menn og kvinner kan få denne allergien. I tillegg til å gi kløe, utslett og opphovning kan et resultat av denne allergien være lav fruktbarhet. Allergien oppstår fordi de hvite blodcellene går til angrep mot proteinene i sæden. De fleste som ikke kan få barn er faktisk rammen av denne allergien, og det gjelder faktisk opp mot 25 % av de ufruktbare.

Kilde: Side2.no